Informace výrobců, Výplně otvorů

Bezpečná okna REHAU – prevence proti zlodějům

Podle statistik se 84 % zlodějů dostává do bytu nebo domu skrz okna, respektive balkonové dveře, a dokonce ve většině případů ve dne. Na hlavní vchodové dveře připadá přibližně pouhých 10 % vniknutí. Nejčastější cestou bývá vypáčení okenního křídla. Jako základní prevenci proti zlodějům se proto doporučuje osadit dům nebo byt bezpečnými okny.

Primárně je třeba vycházet z policejních zkušeností, že každé okno (podobně jako zabezpečení auta) lze překonat. Záleží však na tom, za jak dlouho a s jakou námahou, a právě to je meritum věci. Pokud zloděj v daném okamžiku pozná, že by musel vynaložit mnohem více úsilí a času na překonání překážky, dá s největší pravděpodobností přednost jinému domu.

Obecně řadíme okna do čtyř bezpečnostních tříd (RC1–RC4), přičemž každý stupeň bezpečnostní třídy je v podstatě charakterizován tím, za jako dlouho a s jakým nářadím případný zloděj překoná bezpečnostní prvky daného okenního systému. Čím je bezpečnostní třída vyšší, tím je také vyšší míra zabezpečení. Například již u třídy RC3 musí okno odolat těžkým nástrojům, to znamená páčidlům, a zvýšenému fyzickému násilí. Bezpečnostní třída je konkrétním oknům přiřazována na základě zkoušek, u kterých se sledují tyto důležité komponenty: použité bezpečnostní kování, typ skla a samozřejmě také použité okenní profily. Okenní křídlo z nekvalitního profilu je mnohem méně odolné vůči páčení, snadno se deformuje, a umožní tak například vyskočení jednotlivých čepů kování z protikusů v rámu okna. Vypáčení okna je pak dílem několika vteřin.

Při výběru oken však není nutné mít nejvyšší třídu zabezpečení úplně všude. Záleží na reálných podmínkách. Například ve druhém patře domu bez balkonu nebude mít zřejmě zloděj šanci, takže zde mohou být instalována okna s nižší bezpečnostní třídou a třeba i bez alarmu.

Třídy bezpečnosti oken 

GENEO – okna s přidanou hodnotou
Firma REHAU věnuje bezpečnosti oken velkou pozornost, a proto má zákazník poměrně široké možnosti k výběru. Vedle obvyklých okenních systémů nabízí REHAU také okna s přidanou hodnotou, která jsou vyrobena z kompozitního materiálu RAU-FIPRO®. Tato okna vykazují nadstandardní tuhost rámu a vysokou odolnost vůči vloupání. Z pohledu bezpečnosti jsou to okna zařazená do třídy 2 respektive 3. Materiál RAU-FIPRO® byl vyvinut na základě zkušeností z automobilového a leteckého průmyslu.

 Okenní systém GENEO nabídne zákazníkovi kromě nadstandardní bezpečnosti i vynikající tepelněizolační vlastnosti a výrazně vyšší hlukový útlum, než jaký poskytují běžná okna, což je v současné době plné agresivních zvuků zajímavý bonus. Povrch oken GENEO je navíc opatřen speciální technologickou úpravou HDF, díky které mají okna perfektně hladký povrch, jenž odpuzuje nečistoty, a tím významně usnadňuje údržbu a čištění. Okenní profily řady GENEO lze samozřejmě kašírovat, lakovat nebo je lze také z vnější strany opatřit hliníkovými obložkami. V nabídce má REHAU stovky barevných designů a dekorů. Záleží na prioritách zákazníka. Tvaru okna se prakticky žádné meze nekladou. Pro zájemce je také důležité vědět, že ze systému REHAU GENEO lze vyrábět i domovní dveře.

Inspiraci můžete hledat také na zde.

podle podkladů firmy REHAU, s. r. o.

Rehau GENEORehau GENEORehau GENEO