Informace výrobců, Výplně otvorů

Botanicus si oblíbil Lightway

Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem, rodinná firma manželů existující již od roku 1991, se pustil do modernizace svých prostor. Jedním z mnohých vylepšení, které možná ani na první pohled návštěvníci nezaznamenají, nicméně je všem velmi k užitku, jsou nové světlovody od firmy Lightway. První sem firma nechala umístit už před zhruba šesti lety, a protože se osvědčil, došlo ještě na čtyři další realizace. Majitelé Botanicusu manželé Dana a Jan Hradečtí totiž dbají nejen na kvalitu svých produktů, ale velkou pozornost věnují také prostředí, kde jejich zaměstnanci pracují.

Sezonní kuchyně, kde vaří návštěvníkům mimo jiné také ze surovin, které rostou v jejich organických zahradách a servírují v historické vesničce, má světlovody hned dva. Jeden historický – ten byl právě první realizací Lighway v Botanicusu – a druhý se všemi vylepšeními, k nimž se světlovody Lightway za pět let posunuly. Kuchyně původně neměla žádné okno, právě proto tu vsadili právě na světlovod. Pro kuchaře, i když se tu dělá jen pár měsíců v roce, je denní světlo důležité. A nejen z psychologického a zdravotního hlediska, ale i z hlediska hygienických norem. Lidé v provozech bez denního osvětlení dnes nemůžou pracovat déle než čtyři hodiny v kuse. „Přirozené světlo, které ,zprostředkovaly‘ světlovody, provoz a náladu v něm posunuly o příčku výš. Je to tu mnohem hezčí – a pro nás se všechno ve výsledku také zlevní, nemusíme tolik svítit,“ usmívá se vedoucí výroby pan Malý. „Přirozené světlo je prostě velký benefit nejen pro všechny zaměstnance i pro návštěvníky.“ O světlovodech věděl už dlouho předtím, než došlo na jejich umístění v Botanicusu. Chtěl si totiž jeden pořídit domů, aby mu prosvětlil tmavou chodbu bez oken.

Sezonní kuchyně – první realizace světlovodů Lightway. Původně byla bez přímého denního světla. Světlovod se velice osvědčil, a tak byl přidaný ještě jeden.Přímé denní světlo „rozsvítilo“ tmavé chodby u WC. A také je teď lépe vidět na fotografie rozkvetlých záhonů bylinné zahrady, které zdobí místnost s umyvadly.Přímé denní světlo „rozsvítilo“ tmavé chodby u WC. A také je teď lépe vidět na fotografie rozkvetlých záhonů bylinné zahrady, které zdobí místnost s umyvadly.

Světlo za vesničkou
Další místo, kde je teď díky světlovodům dostatek přirozeného světla, jsou umývárna a toalety. Moderní sociální zařízení je umístěné vedle historické vesničky. Jsou tu venkovní dílny pro děti, které slouží jako prostor pro ukázku výroby papíru, svíček a mýdel. Je tu i historické centrum tradičních řemesel, kde je možno si vlastnoručně vyzkoušet řemeslo dráteníka, svíčkaře, mýdlaře nebo hrnčíře, nově opravený je dům pro střelbu z luků. Nechybí ani středověká tržnice a stylová jídelna s dobovým menu. Otvíráme dveře do prostoru sociálních zařízení. Podvědomě čekáme, že se na nás vyvalí tma, ale nestane se tak. Vítá nás tu sice chladno, protože se netopí, ale také spousta světla. „Vesnička funguje v létě, ostatní místnosti už mají světla dost, a tak jsme ho chtěli přivést i na sociální zařízení,“ dodává pan Malý. Světlo do místností překvapivě není vedené seshora, jako v ostatních provozech, ale z boku. „Jsou to dvě kolena, sice relativně krátká, ale přece je přívod světla ze strany. Nečekal jsem, že světla bude tolik a že se dá vést světlo do místnosti i tímhle způsobem.“

Balírna Botanicusu. Jsou vidět odrazy slunečních paprsků pronikajících střechou dovnitř.Balírna Botanicusu. Jsou vidět odrazy slunečních paprsků pronikajících střechou dovnitř.Přestože má vlastní okna, jeden světlovod „získala" i kancelář, která je také umístěná v podkroví výrobní haly

Chtěli jsme se zbavit horka ve výrobě
Nejvíc světlovodů Lightway je v Botanicusu v moderní výrobní hale určené k výrobě kosmetiky a v prostorách sloužících k balení kosmetiky a mýdel. „Se světlovody už jsme měli nějaké zkušenosti a v tomto případě nás nezajímalo jen světlo, ale paradoxně i teplo. Neřešili jsme, jak to tak bývá obvyklé, jak teplo co nejvíc udržet uvnitř, ale šli jsme obrácenou cestou – světlovody jsme si pořídili do podkroví také proto, že jsme tu horko mít nechtěli. Potřebovali jsme v létě prostor pod střechou uchladit. V jednom případě jsme tedy nahrazovali světlovodem i střešní světlík, přes který to jinak v létě uchladit nešlo. V zimě je to v pohodě, přidá se na topení, ale v létě byl s teplotou vždycky problém. A tak jsme si sem pořídili tehdy horkou novinku – nový patentovaný izolační prvek Blue Performance. Výsledkem je tedy rozdělení světlovodu izolačním prvkem, což ho udělá méně prostupným pro zvenku přicházející teplo. A je to znát, v létě to opravdu funguje,“ shrnuje vedoucí výroby.

Výrobní prostory, ač bez klasických oken, mají díky světlovodům dostatek světla. Na rozdíl od balírny, kde jsou všichni oblečeni v červeném, tady vládne bílá. „I výrobní prostory jako takové musí mít kulturu, patří to k filozofii firmy. Lidi musí pracovat v pohodě, pak můžou podávat výkony stabilně a z práce budou mít sami radost. To je v tom cyklu nejlepší a to nás pak zpětně všechny uživí. Jsme tu dobrá parta,“ rozhlíží se po místnosti, kde je umístěno celkem devět světlovodů, výrobní ředitel. „Když si tu stoupnete a venku pálí slunce, cítíte sice jeho sílu, ale jen coby sílu světla, ne jako sílu toho tepla, které je zvenku budovy. Mít světlovod znamená mnohostranný benefit, je to soubor pocitů, není to jen o světle jako takovém, ale i o denním cyklu, o počasí. Světlovod prostě funguje jako okno,“ shrnuje pan Malý. 

„Člověk o světlovodech ani neví, ale ony přesto splňují přesně ten účel, kvůli němuž jsme si je sem pořídili. Můj pohled je pohled uživatele, laika. A musím říct, že spokojeného uživatele. Vlastně dlouhou dobu jsem si toho, že přirozeného světla je v místnostech víc poté, co jsem se vrátila z mateřské dovolené, ani nevšimla, jen mi v nich bylo dobře,“ doplňuje Petra Novotná. „Je pro nás příjemné tu pracovat. Je tu báječné prostředí a hlavně majitelé firmy jsou úžasní lidé, a tak jsme tu rádi.“

podle podkladů společnosti Lightway