Informace výrobců, Střechy

Bytový dům ve Studené – první realizace se Zlatou taškou

Lehká, přesto odolná. Betonová taška Classic AERLOX ULTRA je držitelem titulu Zlatá taška 2020, který získala na veletrhu Střechy Praha 2020. Odbornou porotu zaujalo, že se tento unikátní model krytiny vyznačuje o 30 % nižší hmotností než srovnatelná betonová taška, a přitom si zachovává požadovanou pevnost. Jak dokazuje jedna z prvních referenčních staveb z Jindřichohradecka, novinka z portfolia Bramac najde široké uplatnění v segmentu rekonstrukcí.

Model Classic AERLOX ULTRA si zachovává všechny hlavní benefity betonových tašek, kterými jsou tvarová stálost, pevnost, mrazuvzdornost či dlouhá životnost. Nízká váha betonové tašky je výsledkem jedinečné výrobní technologie. K výrobě betonových střešních tašek je zapotřebí voda, cement a písek. Díky kombinaci optimalizace tvaru tašky, použití velmi kvalitního cementu a speciálního kameniva je zajištěno snížení hmotnosti tašky, a přitom je zachována požadovaná pevnost. Práci s touto novinkou si jako jedna z prvních vyzkoušela firma Lukáš Kára – KAZAVA z Dačic na Jindřichohradecku. Jejím úkolem bylo zrekonstruovat střechu bytového domu v obci Studená, kde koncem zimy řádila bouře Sabine. Dům č. 422 v ulici Komenského dopadl nejhůře, neboť vítr strhl prakticky celou střechu i s krovem. Jako zázrakem se nikomu nic nestalo.

Bytový dům ve Studené – první realizace se Zlatou taškouBytový dům ve Studené – první realizace se Zlatou taškouBytový dům ve Studené – první realizace se Zlatou taškou

Bytový dům ve Studené – první realizace se Zlatou taškouBytový dům ve Studené – první realizace se Zlatou taškouBytový dům ve Studené – první realizace se Zlatou taškou

Nová střešní taška Classic AERLOX ULTRA vyřešila zásadní otázku, čím nahradit původní plastovou krytinu, aby střecha čtyřpatrové budovy dokázala v budoucnu lépe odolávat velkému zatížení větrem (obec m.j.leží v nadmořské výšce 618 m). Hlavním kritériem při výběru krytiny ovšem byla její hmotnost, neboť nová střecha nesměla představovat zátěž pro stávající konstrukci bytového domu. „V tomto ohledu je taška Classic Aerlox Ultra opravdu výjimečná. Jde o plnohodnotnou betonovou krytinu s vysokou odolností, která má i pěkný design. Na druhou stranu je oproti jiným modelům opravdu velmi lehká a díky tomu vhodná i pro střechy s limitovanou nosností krovu,“ vysvětluje za pokrývačskou firmu Lukáš Kára a souhlasí, že má novinka obrovský potenciál zejména v segmentu rekonstrukcí. Pokrývači si také pochvalují, že se s novým modelem krytiny skvěle pracuje: „Práce pokrývače je fyzicky velmi náročná a každé kilo je znát. Ve srovnání s jinými modely betonových nebo keramických tašek se řemeslníci s Aerloxem tolik nenadřou.“ Uniformní styl domu rozbil dynamický tvar střechy s většími přesahy, podbitými hoblovanými prkny. Dřevěné obložení s olejovou lazurou použila firma i ve štítech. Tmavý odstín dřevěných obkladů a břidlicově černá barva krytiny utvořily s modrošedou fasádou sladěný a elegantní celek.

Profil tašky odpovídá modelové řadě Classic a disponuje velmi propracovaným systémem originálních střešních doplňků a příslušenství. Řada z nich nalezla uplatnění i při rekonstrukci střechy bytového domu ve Studené. Jako doplňková hydroizolační vrstva byla použita difuzní fólie UNI 2S Resistant. Tato pevná střešní fólie chrání střechu před zatečením i v místě probití fólie hřebíkem. Fólie je opatřena výztužnou sítí z PE vláken a dvěma lepicími pruhy, kterými se připevnila pod kontralatě. Odvětrávání střechy zajišťují odvětrávací tašky umístěné pod hřebenem střechy. Proti působení silného větru zajistili pokrývači každou z tašek speciální příchytkou. Realizační firma využila i další systémové doplňky, včetně držáku antény a prostupové tašky pro anténu DuroVent PLUS. Výhodou využití kompletního střešního systému jsou výrobcem poskytované záruky: 30 let na kvalitu materiálu betonové krytiny a 15 nebo 10 let na funkčnost střešního systému podle zvoleného příslušenství.

podle podkladů společnosti Bramac střešní systémy