Beton, Informace výrobců

Cementová litá pěna PORIMENT pro vyrovnávání, vyplňování, izolování nebo spádování konstrukcí

PORIMENT je lehký materiál na bázi cementu, který je moderní alternativou k polystyrenovým deskám či pěnobetonu a polystyrenbetonu. Je to materiál vhodný jako vyrovnávací a tepelná izolace do podlah, jako spádová vrstva na střechy nebo materiál k vyplnění hluchých míst konstrukce bez jejího velkého přitížení. PORIMENT je speciální směs cementu, vody, vzduchu a polystyrenu. Dle typu se PORIMENT ukládá v tloušťkách již od 2 cm. Na stavbu se dopravuje v čerstvém stavu a ukládá se pomocí dieselového čerpadla a hadic o průměru 50 mm. Není tedy třeba zdroj elektrické energie a přívod vody na stavbě. Montážní skupina o třech lidech zvládne za den uložit více než 1000 m². Čerpat je možné na vzdálenost až 200 m nebo do výšky až 100 m.

Vyrovnávání 
PORIMENT je často využíván k vyrovnání nerovností nosné konstrukce. Ať už se jedná o nerovnosti samotné konstrukce nebo vyrovnání většího množství rozvodů, které jsou běžně na nosné konstrukci vedeny (elektřina, voda, kanalizace aj.). Příkladem použití PORIMENTU jsou rekonstrukce podkroví na cihelných klenbách. Klenby jsou často shora vyplněny škvárou či jinými sypkými materiály, kterými se dříve srovnávala podlaha. Po jejich odtěžení lze klenby snadno zalít cementovou litou pěnou PORIMENT, dosáhne se tak snadno rovinnosti povrchu, dokonalého zaplnění a zlepšení tepelnětechnických vlastností konstrukce. 

Provádění ploché střechyVyplňování základů rodinného domu v BubovicíchVyrovnání podlahy podkroví nad klenbovým stropem

Izolace
Jsou to zejména rozvody v podlaze, které vytváříjí komplikace při aplikaci tepelné a kročejové izolace v podlaze. Často je třeba v místech rozvodů kročejovou izolaci přerušit – vyřezat. Vznikne tak místo, kde hrozí přenos hluku tzv. akustickým mostem. Tato místa je pak nutné překládat jiným typem kročejové izolace, což není zcela ideální. 

PORIMENT rozvody dokonale obteče, vznik zvukových mostů je eliminován a je vytvořen vhodný povrch pro položení kročejové izolace. PORIMENT může obsahovat navíc jako plnivo kuličkový či drcený polystyren; taková směs má pak i velmi dobré tepelněizolační parametry a nižší objemovou hmotnost. 

Spádování
PORIMENT se používá také jako spádová vrstva plochých střech a teras. S tímto materiálem lze vytvářet až 8% sklon. Výhodou oproti běžně používaným klínům z pěnového polystyrenu je rychlost, snadnost, vyšší pevnost a často i menší finanční náročnost. Dle následného uchycení izolačních vrstev lze volit mezi dvěma typy PORIMENTU. Pokud budou izolace ke spádové vrstvě přitaveny a případně poté i přitíženy další vrstvou, pak se doporučuje použití PORIMENTU s obsahem polystyrenu. Jestliže budou izolace do spádové vrstvy kotveny, pak je lepší použít PORIMENT s vyšší pevností.

Tabulka: Vlastnosti cementových litých pěn PORIMENT

Reference
Cementová litá pěna PORIMENT již byla úspěšně použita na celé řadě známých staveb v Praze, příkladem mohou být stavby jako Palác Národní, V Tower, DOCK, rekonstrukce nemocnice Motol, Český institut informatiky robotiky a kybernetiky (CIIRK), Laserové centrum ELI Beamlines, administrativní budova Aviatica, Fakulta architektury ČVUT, bytový areál Residence Garden Towers a mnohé další.

podle podkladů firmy TBG Pražské malty, s. r. o.