Informace výrobců

Cementová litá pěna PORIMENT: Tepelněizolační materiál pro podlahy a ploché střechy

Před položením souvrství podlahy, tedy kročejové izolace, roznášecí vrstvy a nášlapné vrstvy, je nutné podklad, na který se podlaha bude realizovat, srovnat do roviny. V moderních stavbách může být tento úkol složitější, než se na první pohled zdá, neboť právě v podlaze se vedou všechny možné rozvody od elektřiny až po kanalizaci. Vzhledem k tomu, že se v dnešní době kladou velmi vysoké nároky na přesnost a rychlost realizace staveb, se stavebníci čím dál častěji přiklání k použití cementových litých pěn pro vyrovnání podkladu pro podlahové souvrství. Jeden z těchto produktů nabízený pod obchodním názvem PORIMENT pražskou společností TBG Pražské malty, je představen v tomto článku.

Složení a výroba

PORIMENT se skládá z cementového mléka a příměsí, které se vyrobí na betonárně. Cementové mléko se následně dopraví pomocí autodomíchávače na stavbu, kde čeká speciální zařízení zvané Aeronicer II, do kterého se cementové mléko skládá. Do tohoto zařízení se spolu s cementovým mlékem nadávkuje pěnící přísada, případně polystyrenová drť v závislosti na typu PORIMENTU. Zařízení všechny složky smíchá a materiál napění do požadované objemové hmotnosti. Výsledná cementová litá pěna se rovnou přečerpává dieslovým čerpadlem s gumovými hadicemi o průměru 50 mm na místo ukládky.

Obrovskou výhodou této unikátní technologie jsou nulové požadavky na přípojky elektřiny a vody na stavbě. Pro výrobu stačí pouze zařízení Aeronicer II, autodomíchávač s cementovým mlékem a obsluha. Současně není nutné nikde skladovat palety materiálu, vše přijede v den betonáže a následně opět odjede. Pro realizaci je pouze nutné udělat prostor pro vozidlo s čerpacím zařízením a autodomíchávač, tedy zábor přibližně 4 x 10 metrů. Další výhodou jsou nižší dopravní náklady, protože jeden autodomíchávač doveze suspenzi na výrobu až 20 m3 materiálu. S takovým množstvím lze při tloušťce vrstvy 40 mm vylít až 650 m2.

PORIMENT PW700SAplikace dalších vrstev na PORIMENT PW700S

Ukládka a ošetřování

Jak již bylo zmíněno výše, vyrobený materiál se rovnou přečerpává výrobním zařízením na místo ukládky. Obsluha výrobního zařízení je v rámci dodávky materiálu a čerpadla. Pro uložení cementové lité pěny stačí zpravidla tři lidi, přičemž v nečlenitých prostorech lze uložit až 250 m2 za hodinu. Ze zkušeností z praxe lze vylít i více než 1000 m2 cementové lité pěny PORIMENT s polystyrenem za den. PORIMENT lze čerpat až na vzdálenost 200 m a do výšky až 100 m. Cementovou pěnu lze po uložení srovnat vlněním nivelační hrazdou nebo srovnat latí, obdobně jako u samonivelačních potěrů. Při ukládce by teplota okolního prostředí neměla klesnout pod 5 °C. V opačném případě se začne zpomalovat hydratace cementu a při záporných teplotách se zcela zastaví. Při zrání PORIMENTU by nemělo dojít k jeho přemrznutí ani znehodnocení silným deštěm.

Cementová pěna je pochozí zpravidla za 2 až 3 dny s tím, že se předpokládá pouze provozní zatížení spojené s pokládkou dalších vrstev. U podlahových konstrukcí by na vrstvu z cementové pěny PORIMENT vždy měla přijít další roznášecí vrstva, např. z cementového litého potěru CEMFLOW® nebo anhydritového litého potěru ANHYMENT®. Vrstvu z cementové pěny se nedoporučuje zatěžovat velkým bodovým zatížením, vždy je nutné použít alespoň provizorní roznášecí vrstvu, např. OSB desku.

Realizace spádové vrstvy ploché střechy OS v Čimicích z PORIMENTU PP500S – při ukládceRealizace spádové vrstvy ploché střechy OS v Čimicích z PORIMENTU PP500S – po zatvrdnutí

Aplikace návazných vrstev

Jednou z častých otázek při realizaci spádové vrstvy plochých střech je dotaz na technologickou přestávku mezi vylitím cementové pěny a aplikace návazných vrstev, nejčastěji ve formě hydroizolace z modifikovaných asfaltových pásů. Před natavením hydroizolace je nutné, aby PORIMENT dostatečně vyschnul a jeho vlhkost se pohybovala pod 18 %. Rychlost vyschnutí PORIMENTU závisí na mnoha faktorech: teplotě, výměně vzduchu nad vysychající vrstvou, relativní vlhkosti vzduchu apod. Ze zkušeností však k vyschnutí pod doporučenou mez dojde po 5 až 10 dnech, samozřejmě za předpokladu, že nedojde k opětovnému nasycení materiálu vodou např. kvůli srážkové vodě.

Typy PORIMENTU a jejich použití

Cementovou litou pěnu PORIMENT lze dělit na varianty s polystyrenem a bez polystyrenu, respektive na varianty do spádu a do roviny. Nejpoužívanějším typem je PORIMENT s polystyrenem do roviny, tedy varianta PP300, PP400 a PP500. Tyto varianty se nejčastěji používají jako vyrovnávací vrstvy podlahových konstrukcí, kde jsou nerovnosti v nosné konstrukci nebo je nutné schovat velké množství rozvodů vody, kanalizace anebo elektřiny. Vhodné jsou také pro odizolování přízemního podlaží od zeminy nebo při rekonstrukci klenbových stropů, kde je nutné původní materiál (zpravidla škváru nebo písek) nahradit lehčí alternativou. Varianta PW600 bez polystyrenu je vhodná při požadavku na vyšší pevnost nebo menší minimální vrstvu.

Vyrovnání klenbového stropu hotelu v Karlíně – PORIMENT PP500Zalévání rozvodů instalací v BD na Vysočanech – PORIMENT PP500S

Varianty do spádu PP500S a PW700S nalézají uplatnění hlavně u plochých střech a teras. Zde je velkou výhodou rychlost a nenáročnost realizace oproti skládané izolaci pomocí polystyrenových klínů. Při použití varianty s polystyrenem lze dosáhnout až 8% spádu. Současně zajistí dobré tepelněizolační vlastnosti. Součinitel tepelné vodivosti cementové lité pěny PORIMENT PP500S s polystyrenem do spádu se pohybuje od hodnoty λk 0,107 W.m-1. K-1 v suchém stavu. Při následném natavení hydroizolačních vrstev na cementovou litou pěnu PORIMENT se doporučuje použít variantu s polystyrenem PP500S. Při kotvení hydroizolace do cementové pěny pomocí mechanických kotev se doporučuje použít variantu bez polystyrenu PW700S a doporučuje se nejdříve provést s navrhnutým typem kotvy výtažnou zkoušku. Základní vlastnosti všech typů PORIMENTU jsou shrnuty v tabulce.

Základní vlastnosti všech typů cementové lité pěny PORIMENT:

Typ PORIMENTU PP300 PP400 PP500 PW600 PP500S PW700S
Spád ne ne ne ne ano (až 8 %) ano (až 4 %)
Obsah polystyrenu ano ano ano ne ano ne
Suchá objemová hmotnost 300 kg/m3 400 kg/m3 500 kg/m3 600 kg/m3 500 kg/m3 700 kg/m3
Zaručená pevnost v tlaku 0,3 MPa 0,4 MPa 0,5 MPa 1,2 MPa 0,5 MPa 2,0 MPa
Minimální vrstva 40 mm 40 mm 40 mm 20 mm 40 mm 20 mm

Závěr

Cementová litá pěna PORIMENT se od svého uvedení na trh prosadila jako spolehlivý a všestranný materiál pro realizace podlah a spádových vrstev plochých střech. Pouze v Praze a okolí, kde tento materiál vyrábí společnost TBG Pražské malty, byla cementová pěna použita na celou řadu významných staveb. V poslední době se uplatnila např. při rekonstrukci ploché střechy podzemních garáží pod piazzettou Národního divadla. Její nespornou výhodou je rychlost realizace, minimální požadavky na zařízení staveniště a počet pracovníků, ale i jistota vysoké kvality provedení oproti skládaným izolacím. Navíc je nutné zmínit i zajímavou cenovou nabídku v čase, kdy cena stavebních materiálů roste každým dnem, zejména pak tepelných izolací typu polystyren.

Více informací o cementové lité pěně PORIMENT naleznete na stránkách www.tbg-metrostav.cz.

Ing. Zdeněk Hlavsa, technolog společnosti TBG METROSTAV