Informace výrobců, Výplně otvorů

Cementové pohledové zdivo Liapor

Režné, nebo chcete-li pohledové zdivo, se v architektuře vyskytuje už stovky let. Od zdí z kamene se přes pálené cihly dostáváme k cementovým tvarovkám, často kalibrovaným, a vzhled neomítané stěny tak dostává historicky zase úplně jiný rozměr. Industriální, technicistní nebo syrový jsou přízviska, která se s tímto materiálem nejčastěji pojí. Tento styl však nenachází uplatnění pouze v technických prostorách – čím dál tím častěji proniká i do sféry bytových komplexů, všude tam, kde jsou kladeny vysoké nároky na odolnost, mrazuvzdornost a nehořlavost, ale i na estetiku – tedy v podzemních garážích, na chodbách nebo v koridorech. Výjimečných vlastností pak dosahují cementové zdicí prvky, vyráběné z lehkých kameniv, v České republice nejčastěji na bázi expandovaného jílu s obchodním názvem Liapor.

Široká škála barevnosti
Liaporbetonové tvarovky pro pohledové zdivo mají dva základní rozměry – 400x100x200 mm a 400x195x200 mm – a standardně jsou v šedé barvě. Kromě této primární nabídky je výrobce schopen po konzultaci přizpůsobit vyráběné zdicí prvky potřebám individuálního architektonického návrhu, který zahrnuje složitější geometrické tvary, rohové nebo jiným způsobem atypické prvky či tvarovky probarvené ve hmotě cihly. Pomocí pigmentace cementového tmelu v mnoha různých odstínech lze docílit velmi originálních řešení, intenzitu barvy je navíc možné měnit v rámci velkého rozpětí. Barevné pigmenty jsou standardně odolné vůči světlu a nepřízni počasí, takže se architektonický záměr nedeformuje v čase.

Přesné rozměry
Technologie vibrolisování, která stojí za vznikem cementových tvarovek s obsahem lehkého kameniva, umožňuje dodržení přísných rozměrových tolerancí – estetický vjem pravidelného rastru tvarovek a spár tak není narušen nepravidelnostmi (samozřejmě to závisí i na kvalitě zdění). Kalibrované provedení některých tvarovek navíc přináší úsporu zdicího materiálu. Rovinná přesnost u těchto cihel dosahuje 1 mm, vyzdění na tenkou maltu tak vytvoří přesné spáry o tloušťce 2 mm. Nejde zde jen o estetickou stránku věci, protože tato technologie zdění dává vzniknout stěnám s lepšími tepelnětechnickými, akustickými i statickými vlastnostmi.

Cementové pohledové zdivo LiaporCementové pohledové zdivo LiaporCementové pohledové zdivo Liapor

Vysoký index vzduchové neprůzvučnosti
Zbývá doplnit ještě několik technických informací o liaporbetonu, tedy materiálu, ze kterého tyto lehčené cementové bloky vznikají. Jako plnivo jsou v tomto speciálním druhu betonu použita keramická zrna Liapor vypálená z granulátu z třetihorních jílů v rotačních pecích při teplotě 1100 °C. Díky tomuto zpracování vykazuje Liapor nízkou objemovou hmotnost, vysokou životnost a pevnost v tlaku i odolnost vůči žáru a mrazu. Svou roli hraje při dosažení velmi příznivých akustických výsledků i komůrkový útlum, při kterém je zvuk absorbován v mezerách mezi jednotlivými zrny kameniva. Index vzduchové neprůzvučnosti je tak oproti konkurenčním materiálům vyšší. Z logiky věci vyplývá i nižší hmotnost a tím pádem možnost vyrobit rozměrově velké bloky, se kterými se ovšem dá relativně snadno manipulovat – pro představu hmotnost 195 mm tlusté pohledové tvárnice o rozměrech 400×200 mm je 16,2 kg.

Estetika a vizuální úhlednost
Již zmíněná mrazuvzdornost – minimální absorpce vzdušné vlhkosti a nenasákavost materiálu – zaručuje vhodnost použití cementových pohledových tvarovek v nevytápěných prostorách i v exteriéru, kde se často uplatňují v kombinaci s jinými moderními materiály, jako jsou kov, sklo a pohledový beton. Argumentem pro zdivo z lehčeného betonu jsou i ekologické parametry technologie výroby s uzavřeným cyklem bez odpadních látek a s vysokým poměrem objemu vstupní suroviny a výstupní stavební hmoty (z 1 m³ hlíny vzniká 5 m³ zdiva) a následná ekologická recyklace po dožití. Hlavní devizou pohledových cementových bloků ale samozřejmě zůstává estetika, vizuální úhlednost, přesnost a rázovitý industriální charakter použitého řešení, který dnes k moderním stavbám kanceláří, sportovních hal, ale i bytových komplexů neodmyslitelně patří.

Více informací najdete na stránkách www.liapor.cz.
podle podkladů firmy Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s.