Beton, Informace výrobců, Podlahy

Cemflow – když chcete kvalitní podlahu rychle

Pomocí cementového litého potěru Cemflow lze již během pár hodin dosáhnout perfektně rovných podlahových ploch s vynikající pevností a odolností vůči zvýšené vlhkosti. Samonivelační potěr Cemflow, který vedle společnosti TBG Pražské malty vyrábějí i ostatní členové skupiny Českomoravský beton po celé České republice, se využívá pro rychlé a kvalitní zhotovení podlahové roznášecí desky. Uplatnění tohoto materiálu je téměř neomezené: pro novostavby i rekonstrukce dřevostaveb, zděných a betonových domů i bytů. Díky své odolnosti vůči vlhku je potěr Cemflow vhodný i do prostor s vyšší vlhkostí, jako jsou sklepy, garáže, bazény, sauny, historické prostory apod.

Podlahová konstrukce se skládá z několika vrstev. Pod viditelnou pochozí vrstvou se skrývá velmi důležitá roznášecí deska, která je většinou od stropní konstrukce či základové desky oddělena vrstvou izolační. Na roznášecí desku jsou kladeny velmi vysoké nároky, zejména rovinatost, pevnost a případně tepelněakumulační schopnost. V rámci roznášecí desky může být navíc v podlaze instalováno teplovodní podlahové vytápění. Díky vysoké tekutosti mate-riálu Cemflow lze očekávat rovinatost ±2 mm na 2m lati. Proto není nutné provádět na potěr pod podlahovou krytinu ještě samonivelační stěrku, což vede k úsporám. Směs perfektně zaplní prostor pro podlahovou desku a obteče instalované teplovodní potrubí, navíc struktura z litého potěru je velmi kompaktní, což obojí pozitivně ovlivňuje tepelnou vodivost. Vytápění je tak efektivní a finančně úsporné.

Plnění čerpadla směsí Cemflow z autodomíchávačeČerstvá směs Cemflow 

Ukládka Cemflow na podlahové topeníHotová podlaha z Cemflow

Celková ukládka je velmi snadná, provádět by ji ale měla zkušená podlahářská firma. Směs Cemflow je vyrobena na betonárně, kde je zkontrolována její kvalita a poté je autodomíchávačem dopravena na stavbu. Zde se čerstvá tekutá směs přečerpá pístovým čerpadlem (až do vzdálenosti 150 metrů) a pomocí hadic je zkušenou partou uložena na určené místo, kde je poté zpracována nivelačními hrazdami do požadované roviny. Povrch se nakonec opatří postřikem, který zabraňuje rychlému počátečnímu vysychání. Tento postřik je v ceně materiálu a je dodáván zároveň s ním. Zkušená firma dokáže za jeden den zhotovit plochu až 1500 m², přičemž potěry z Cemflow se vyrábějí od tloušťky 50 mm. Po ukončení ukládky se veškeré zařízení ze stavby ihned odveze a zůstane jen hotová podlaha.

Takto zhotovená podlaha je pochozí po 24–48 hodinách po ukončení pokládky, částečně zatížitelná je po zhruba třech dnech (při teplotách 15–20 °C). V případě, že na litou podlahu bude pokládána lepená nášlapná vrstva, je třeba povrch potěru ještě přebrousit a zkontrolovat zbytkovou vlhkost potěru. Před pokládkou na vytápěné potěry se musí provést nátopová zkouška systému, která je popsána v technických listech potěrů.

Společnost Českomoravský beton vyvinula materiál Cemflow před zhruba 10 lety a zájem o tento materiál stále roste. Produkt byl dodán již pro tisíce realizací. Tým zkušených technologů neustále hlídá kvalitu materiálu a je schopen zpracovat i dalších modifikacé této směsi, které požadují nároční zákazníci. Více informací naleznete na webu TBG Pražské malty www.tbgprazskemalty.cz nebo na www.cemflow.cz.

Kristýna Vinklerová, TBG Pražské malty