Informace výrobců, Podlahy

Cemix 200 Samonivelační stěrka Nivela Easy v kombinaci s podlahovým topením R979SY001

Posouzení a příprava podkladu

Pevnost podkladu
Informace o pevnosti podkladu je důležitá pro celkové posouzení únosnosti podlahové konstrukce z hlediska předpokládaného provozního zatížení. Cemix 200 Samonivelační stěrku Nivela Easy není vhodné aplikovat na podklady s pevností v tlaku < 18 MPa a s pevností v prostém tahu < 1,5 MPa.

Rovinatost podkladu
Kontrola rovinnosti podkladu je pro aplikaci Cemix 200 Samonivelační stěrky Nivela Easy v kombinaci s podlahovým topením R979SY001 klíčová. Případné nerovnosti podkladu je nutné vyrovnat pomocí Cemix 230 Samonivelační stěrky Polynyvela Plus ve vrstvě do 20 mm, a to minimálně 7 dní před plánovanou aplikací Cemix 200 Samonivelační stěrky Nivela Easy, určené k zalití systémových desek podlahového topení R979SY001. V případě vyrovnání podkladu Cemix 230 Samonivelační stěrkou Polynivela Plus je potřeba provést penetraci jejího povrchu Cemix Penetrací podlahovou (1 nátěr v ředění 1 : 3) ještě před tím, než bude provedena aplikace Cemix 200 Samonivelační stěrky Nivela Easy. Penetraci provádějte rovnoměrně, přímým nátěrem pomocí štětce nebo válečku.

Následně bude na penetrovanou Cemix 230 Samonivelační stěrku Polynivela Plus položena systémová deska podlahového topení a dalším krokem bude aplikace Cemix 200 Samonivelační stěrky Nivela Easy.

Cemix 200 Samonivelační stěrka Nivela Easy v kombinaci s podlahovým topením R979SY001 musí být aplikovaná ve vrstvě 30 mm (±2 mm). To znamená s krytím 6–10 mm nad špunty systémové desky R979SY001.

Podlahové topení R979SY001Nastavení předepsané výšky aplikované stěrky Cemix 200 Nivela Easy

Dorovnání a odvzdušnění potěruFinální povrch

Čistota podkladu
Podklad musí být suchý, soudržný, zbavený prachu a mastných nečistot. Hrubší nečistoty a krusty cementového mléka u betonových podkladů odstraňte přebroušením a vysátím. Pevně ulpívající nečistoty, případně nečistoty vsáklé v povrchové vrstvě podkladu (zbytky lepidel, barev a tmelů) odstraňte otryskáním nebo ofrézováním.

Čištění podkladů nasycených ropnými produkty a chemikáliemi provádějte dle povahy nečistoty speciálními čistícími metodami, případně vytvářejte speciální uzavírací a spojovací přechodové můstky.

Úprava podkladu
Dle charakteru podkladu se provádí nátěr Cemix Penetrací podlahovou nebo aplikace adhezního nátěru Cemix 241 Superkontakt nebo zdrsnění mechanickým působením.

Po obvodu na stěnách a po obvodu prostupujících konstrukcí upevněte dilatační pásky síly min. 10 mm dosahující nad konečnou niveletu povrchu potěru. Dilatace vyhotovte též v místech původních konstrukčních dilatací podkladu a v místech projektovaných dilatací vlastního potěru.

Systémové desky R979SY001 musí být řádně připevněny k podkladu, který je řádně ošetřen (očištění, penetrace), tak aby v průběhu aplikace nedošlo k jejich uvolnění.

Topný systém musí být před aplikací natlakován a prověřen z hlediska funkčnosti. Je-li nezbytný provoz topení během aplikace potěru, doporučuje se nastavení teploty do 20 ºC.

Provedení dilatací

Obvodová dilatace
Dilatace je nedílnou součástí přípravy podkladu pro všechny typy uložení potěrů. Dilatace provádějte pomocí dilatačních pásků podél obvodových stěn a po obvodu všech konstrukcí, prostupujících potěrovou vrstvou (sloupy, instalace apod.). Výška obvodové dilatace musí dosahovat nad konečnou niveletu povrchu potěru. Upevnění obvodové dilatace sponkami nebo hřebíky provádějte nad projektovanou niveletou povrchu potěru z důvodu eliminace vzniku zvukových mostů mezi potěrovou vrstvou a obvodovými stěnami (prostupy) způsobených kovovými upevňovacími přípravky.

U podlahových konstrukcí se zabudovaným topením činí minimální tloušťka obvodové dilatace 10 mm.

U nedilatovaných ploch s délkou strany nad 20 m musí být tloušťka obvodové dilatace dimenzována s ohledem na předpokládané teplotní změny prostředí, velikost plochy a koeficient teplotní roztažnosti cca 0,012 mm/m.K.

Aplikace samonivelační stěrky

Ruční aplikace
Samonivelační stěrku připravte do aplikační konzistence postupným přidáním obsahu 25kg pytle v mísicím vědru za současného míchání vrtulovým mísidlem k předepsanému množství vody. Míchání provádějte po dobu 1–2 minut s frekvencí 400–600 ot./min do vzniku tekuté homogenní směsi. Směs ponechejte cca půl minuty odstát a poté se krátce při pomalých otáčkách domíchejte. Směs vylévejte na podkladní plochu kolmo k hlavnímu směru postupu v rovnoběžných, vzájemně se ztékajících pruzích. Spojení nalitých pruhů napomáhejte dle potřeby povrchovým hlazením zubovým hladítkem, kterým zároveň povrch dorovnejte do požadované tloušťky. Síla vrstvy pro použití v kombinaci s podlahovým topením R979SY001 činí 30 mm (tj. 8 mm krytí špuntů systémové desky). Po dosažení potřebné tloušťky potěrové vrstvy odstraňte nivelizační značky a potěr pomocí čeřících latí homogenizujte, zarovnejte a odvzdušněte. Úpravu provádějte nejprve v jednom směru, následně poté v kolmém směru.

Strojní aplikace
Při strojní aplikaci se samonivelační stěrky mísí s regulovaným množstvím vody v kontinuální míchačce. Kontrola konzistence se provádí předem a dle potřeby i v průběhu aplikace zkouškou rozlivu (ČSN EN 12706: rozlivový válec o vnitřním průměru 30 mm a výšce 50 mm). Pohybem hadice se výtok materiálu usměrňuje do rovnoběžných, vzájemně se ztékajících pruhů, aplikovaných kolmo na směr hlavního postupu. Síla vrstvy pro použití v kombinaci s podlahovým topením R979SY001 činí 30 mm (tj. 8 mm krytí špuntů systémové desky). Dorovnání a odvzdušnění se provádí obdobně jako při ruční aplikaci.

Podmínky aplikace
Teplota prostředí při aplikaci, tzn. vzduchu i podkladu, a teplota materiálu by měla být v rozmezí od +5 do + 30 °C. Předepsané teplotní podmínky se musí dodržovat také min. následujících 7 dnů od aplikace. Čerstvě aplikovaná stěrku se chrání min. 48 hodin před prudkým vyschnutím a tepelnými rázy (průvan, přímý sluneční svit, sálavé teplo z topidel apod.). Nehrozí-li pokles teplot pod +5 °C, vypne se před aplikací topení.

Povrch stěrky je bezpečně pochozí 24 hodin od aplikace, dvoutřetinové provozní zatížení je přípustné po 7 dnech, plné zatížení po 28 dnech od aplikace.

Vysychání stěrky
Vysychání Cemix 200 Samonivelační stěrky Nivela Easy v kombinaci s podlahovým topením R979SY001 lze řízeným náběhem topení významně urychlit. Současně platí zásada, že před pokládkou podlahového krytu je nutno provést otopnou zkoušku řízeným náběhem. Řízený náběh podlahového topení se začne nejdříve 7. den od aplikace, s počáteční teplotou média max. 25 °C. Za těchto podmínek se topení udržuje po dobu 3 dnů a v následujících dnech se teplota media zvyšujte po 10 °C/den k hodnotě projekční teploty (ne však více než 45 °C). Projekční teplota media se udržujte do vysušení Cemix 200 Samonivelační stěrky Nivela Easy (minimálně po dobu 4 dnů) a následně se pozvolna snižujte s max. poklesem 10 °C/den až na teplotu cca 20 °C.

podle podkladů společnosti LB Cemix