Informace výrobců

Centrum bydlení a designu Křižíkova v pražském Karlíně inspiruje moderními trendy i historií

Na více než tisíc metrů čtverečních inspirace se rozšířilo Centrum bydlení a designu Křižíkova v pražském Karlíně. Nové prostory byly slavnostně otevřeny ve čtvrtek 11. října. Devět zbrusu nových, dispozičně oddělených, ale ideově propojených showroomů prezentuje materiály od hrubé stavby (cihelné výrobky Heluz) až po interiérové osvětlení či dveře.

Sloužit bude architektům, designérům, developerům i koncovým zákazníkům jako místo pro plánování schůzek, navazování vzájemné spolupráce při řešení projektů, ale především jako prostor, ve kterém může architekt i zákazník načerpat inspiraci pro stavbu nového domu či rekonstrukci bytu.

Centrum bydlení a designu Křižíkova v pražském Karlíně navazuje na obdobný projekt Centra bydlení a designu Kaštanová v Brně. „Aby byl váš domov jedinečný a vy jste se v něm cítili šťastně, spokojeně a bezpečně, je potřeba, aby už i prvopočátky myšlenek o jeho realizaci vznikaly na jedinečném a inspirativním místě. Místě, kde se budete cítit komfortně a zároveň vám nabídne kreativní prostor pro ty nejlepší možné nápady,“ vysvětluje koncept centra mezi ulicemi Sokolovská a Křižíkova jeho majitel Ing. Radek Černý. Podobně jako v Brně si i v pražském Centru bydlení a designu Křižíkova návštěvníci udělají představu jak o celkové hrubé stavbě (cihlářský sortiment Heluz), tak i o interiérovém vybavení, od podlah (Supellex), nábytku (DEHO), přes zařízení koupelen (Keraservis), osvětlení (Monobrand), dveře (Porte Karpi) či vytápění (Korado) až po vybavení pro zahradu (pergoly a stínění WoodAl a venkovní dlažby Presbeton).

 Centrum bydlení a designu Křižíkova Centrum bydlení a designu Křižíkova Centrum bydlení a designu Křižíkova Centrum bydlení a designu Křižíkova

Sídlo v někdejší budově automobilky Ford
Centrum bydlení a designu Křižíkova se nachází nejen na jedinečném místě pražského Karlína, výjimečné jsou svojí bohatou historií i samotné prostory centra. Budova, ve které nyní Centrum bydlení a designu Křižíkova z části sídlí, vznikala v letech 1928–1930 pod dohledem architektů Ernsta Mühlsteina a Victora Fürtha jako administrativní budova automobilky Ford. Významní židovští architekti se rozhodli v roce 1928 své myšlenky realizovat na ulici, která již tenkrát doslova žila. Tehdy ulice Královská, hlavní třída Karlína, dnes ulice známá jako Sokolovská, je nejenom hlavní spojnicí pražského Nového Města s Vysočany, ale stala se zároveň vlajkovou lodí Křižíkovy elektrické tramvajové dráhy. Křižík se pro celý Karlín stal opravdovou osobností, proto je jeho jménem pojmenována i sousedící souběžná ulice. 

Moderní cihly Heluz jsou vystaveny na pozadí téměř stoletých cihel
Odkaz starých časů budovy lze vnímat i dnes. Při realizaci Centra bydlení a designu Křižíkova bylo totiž zachováno například zábradlí, kastlová okna a někde dokonce i původní cihly, které vyniknou v kontrastu s moderním vybavením. „Jsme rádi, že můžeme prezentovat naše cihlářské výrobky Heluz v důstojném prostředí designového showroomu, nejen na paletách ve stavebninách. Je symbolické, že naše moderní materiály vystavujeme v téměř stoleté cihelné budově, kde byly původní cihly ve zdivu odkryty, jsou přiznané, a dotvářejí tak prostředí showroomu,“ komentuje expozici společnosti Heluz Petr Stejskal, obchodní ředitel. 

Křižíkova spojuje historii i moderní řešení
„Budova, ve které sídlíme, je jedním z nejstarších objektů v lokalitě Karlína. Historie místa je skvělým impulsem pro kreativní řešení a nápady, které budete chtít realizovat i ve svém domově. Křižíkova spojuje historii i moderní řešení spolu s novinkami a trendy v bydlení. To vše můžete v Centru bydlení a designu Křižíkova vnímat a právě zde se rozhodovat pro řešení vašeho domova,“ dodává majitel centra Ing. Radek Černý.

Centrum bydlení a designu Křižíkova navazuje na Centrum Sokolovská otevřené v říjnu 2015. Nyní dochází k významnému rozšíření celého centra a další rozšíření je naplánováno na prosinec roku 2020, kdy se centrum zpřístupní pasáží z ulice Křižíkova.

podle podkladů firmy Heluz cihlářský průmysl, v. o. s.

Centrum bydlení a designu Křižíkova Centrum bydlení a designu Křižíkova Centrum bydlení a designu Křižíkova Centrum bydlení a designu Křižíkova Centrum bydlení a designu Křižíkova