Informace výrobců, Střechy

Černá perla v centru Paříže: Střecha jako dominanta

Jak dodat původní kancelářské budově ze 70. let nadčasovou eleganci a nový kabát, respektující soudobou architekturu? Právě s tímto nelehkým úkolem se musel nedávno vyrovnat francouzský architekt Vincent Eschalier, když mu byla svěřena rekonstrukce budovy v pařížské čtvrti La Défense. Kvůli černému plášti se domu někdy přezdívá Černá perla, nicméně skutečný skvost se ukrývá až na samém jejím vrcholu. Ten ovládla precizně a výrazně koncipovaná střecha z falcované střešní krytiny od společnosti PREFA Aluminiumprodukte.

Naslouchat vnitřnímu hlasu

O kariéře Vincenta Eschaliera bylo prakticky rozhodnuto už v šestnácti letech – měl dobré známky z matematiky a fyziky, které jsou nezbytné pro studium architektury, a kromě toho se zajímal také o sochařství a výtvarné umění. Jakou lepší startovací pozici by si budoucí architekt mohl přát? První projekt, se kterým se ve svém profesním životě potkal, přitom neměl s uměním vůbec nic společného. „Jednalo se o návrh ragbyového stadionu, což byl možná trochu oříšek. I proto se mi řada profesorů snažila radit, co a jak bych měl správně udělat. Já jsem byl ale velmi svéhlavý žák. Na jejich rady jsem příliš nedbal a místo toho jsem se řídil jen svým vlastním názorem. Poslouchal jsem jen svůj vnitřní hlas. Ve studentských letech je to vlastně poměrně riskantní přístup, ale já se jím řídím prakticky dodnes. Používat jen svou vlastní hlavu a řídit se sám sebou, mě zatím nikdy nezklamalo,“ říká s lehkým úsměvem Eschalier.

Budova vyhnaná do výšky

Optika je často nemilosrdná, zato se s ní dá ale pozoruhodně vyhrát, až se docílí požadovaného efektu. To věděl i Eschalier, kterému se už na první pohled nelíbilo, že budova před rekonstrukcí působila spíše horizontálně než vertikálně. „Chtěl jsem Černou perlu vyhnat do výšky. Dodat jí štíhlost a elegantní linii, aby nepůsobila tak robustně, ale spíše s lehkostí čněla k obloze.“ To vše měl podpořit také černý plášť budovy, protože černá barva, jak víme, opticky zužuje, a to platí stejně dobře v módě, tak v architektuře.

Blackpearl v pařížské čtvrti La Défense (foto: Croce & WIR)Blackpearl v pařížské čtvrti La Défense (foto: Croce & WIR)Blackpearl v pařížské čtvrti La Défense (foto: Croce & WIR)

„Černá barva se sice někomu může zdát jako sázka na nejistou kartu, ale já jsem žádné pochybnosti neměl. Budova je orientována na jih, takže bylo jasné, že sluneční světlo černou krásně zjemní, aby nepůsobila příliš tvrdě. Nápad s výraznou fasádou nakonec ocenili také investoři, kteří se nechali inspirovat známým filmem a překřtili stavbu právě na Černou perlu. A tento název, či spíše přezdívka, jí už zůstal,“ vypráví architekt.

Kouzlo až na vrcholu

To nejlepší a nejkrásnější ale Černá perla nabídne teprve tehdy, když budete pohledem pátrat na jejím vrcholu. Ten korunuje impozantní a velkoryse řešená střecha, vyrobená z PREFA falcované šablony 29×29. „Věděl jsem, že hliník je úžasný materiál, který lze vyrobit snad v jakékoli barvě. K černé se mi nejvíce hodila měděná, která vypadá neotřele a noblesně. A tuto noblesu si díky kvalitě produktů PREFA uchová i v následujících desetiletích. Protože společnost nabízí čtyřicetiletou záruku,“ uzavírání vyprávění architekt, který díky recyklovanému hliníku vytvořil v centru Paříže jednu z těch budov, které se při návštěvě francouzské metropole rozhodně vyplatí vidět.

O projektu:

Název projektu: Blackpearl
Země: Francie
Objekt, místo: kancelářská budova, Courbevoie
Typ stavby: novostavba
Architekti: Studio Vincent Eschalier
Realizace: Parisis Rénovation, Philippe Battais
Typ střechy: PREFA falcovaná střešní šablona 29 × 29
Barva střechy: zvláštní barva na přání

podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte