Informace výrobců

Chameleon – extrémně pružná trubka pro podlahové vytápění

Společnost Wavin, přední světový výrobce plastových potrubních systémů, představila novou pětivrstvou extrémně flexibilní trubku, která je určena pro podlahové vytápění. Je vyrobena z materiálu PE-RT/EVOH/PE-RT a díky své zelené barvě a vlastnostem dostala příznačné jméno Chameleon. Je vyrobena z recyklovatelných materiálů, a představuje tak další krok společnosti k udržitelným a ekologickým řešením.

Chameleon je vyroben vícevrstvou technologií, skládá se ze dvou vrstev polyetylenu nové generace PE-RT typu II, který dosahuje vysoké tepelné odolnosti, z antidifúzní bariéry EVOH a dvou vrstev pojiva. Polyetylen PE-RT typu II je velice vhodný pro použití v instalacích podlahového vytápění. Díky spojení moderního materiálu s moderními technologiemi dosahují pětivrstvé trubky Chameleon vynikajících parametrů – jsou vysoce flexibilní a odolné proti mechanickému poškození a vykazují dlouhou životnost.

Jednoduchá montáž

Nová zelená trubka Wavin Chameleon je extrémně flexibilní, díky čemuž se dokáže přizpůsobit jakékoli instalaci. Díky své vynikající pružnosti se instalovaná trubka perfektně chová i při změnách směru v ohybech a dobře funguje také v okrajových zónách, kde může být hustota trubek vyšší. Navíc nezvedá izolaci na konci smyček a nevytrhává klipy, což je běžný nešvar méně pružných trubek určených pro podlahové vytápění. Dodávána je ve dvou průměrech Ø16 mm a Ø17 mm na cívkách ve dvou délkách. Trubky o průměru 17 mm jsou doporučeny zejména pro systémy, kde je zdrojem tepla tepelné čerpadlo. Díky většímu obsahu topné vody má systém větší setrvačnost, což napomáhá k menšímu namáhání a delší životnosti tepelného čerpadla.

Wavin ChameleonWavin Chameleon

Snadná oprava při poškození

Velkou výhodou trubky Wavin Chameleon je i její snadná oprava v případě poškození. Pokud je nutné řešit poškození potrubí s průměrem 16 mm, ideální řešení představuje teleskopická opravná spojka Wavin M5. Pro trubky Ø17 jsou pak k dispozici přímé spojky, kterými lze poškození opravit.

„Pět vrstev, to je pět výhod,“ říká Ivo Valeš, produktový manažer společnosti Wavin Czechia, a dodává: „kyslíková bariéra, zvýšená tepelná, chemická i mechanická odolnost a snadná instalace, to jsou bezesporu hlavní výhody této extrémně pružné trubky. Další nespornou výhodou je pak její recyklovatelnost a vhodnost pro ekologicky šetrné instalace. Její zelená barva je tak vlastně symbolem našeho cíle vytvářet efektivní a udržitelná řešení pro stavebnictví.“

podle podkladů společnosti Wavin