Fasádní pláště, Informace výrobců

Chameleonská fasáda na domě v rakouské obci Retzbach

Společnost PREFA Aluminiumprodukte přichází nově s pestrou paletou barevných fasád, díky kterým budou architekti snáze přetvářet své kreativní nápady ve skutečnost. Příkladem může být dům pokrývače Floriana Pollaka, jenž se nachází v malé rakouské obci Retzbach. Na stavbě domu se podílela renomovaná architektonická kancelář Maurer & Partner. Budova, kterou vytvořili, teď vyvolává naprostou senzaci, i když lidi zároveň i trochu rozděluje.

Pro konzervativnější oko je fasáda barevná až příliš, zatímco milovníci moderního designu jsou doslova uchváceni fascinující hrou barev a proměnlivostí fasády. Dům vlastně působí tak trochu jako chameleon.

Chameleonská fasáda na domě v rakouské obci RetzbachChameleonská fasáda na domě v rakouské obci RetzbachChameleonská fasáda na domě v rakouské obci Retzbach

Dům na celý život v jedné jediné barvě? Ne!
Florian Pollak navrhl vlastní dům tak, aby se v něm snoubilo vše, co je pro něj důležité: tedy prvotřídní materiály, vysoká kvalita a navíc ještě špetka něčeho unikátního a netradičního. Všechny tyto tři podmínky naráz mu dokázaly splnit až fasádní desky PREFA Reynobond.

Podle dopadu světla, počasí nebo denní a roční doby mění dům svůj vzhled a doslova hraje všemi barvami: od bronzové přes zelenou až po fialovou. Díky tomu je každý pohled na budovu tak trochu nový a překvapivý, a to nejen pro jejího majitele, ale i pro kolemjdoucí. Dům navíc dokonale zapadá do okolní krajiny, stojí totiž uprostřed zeleně a v popředí má malé jezírko na koupání.

„Někdy, když stojím v zahradě, připadám si, jako bych byl v kině, ale pokaždé na novém filmu. Dům mi zkrátka vždy ukáže něco nového,“ říká Florian Pollak.

Variaci optických efektů umožňuje vrstva s křišťálovým efektem v barvě PREFA Spring Lake, která odráží světlo jako zrcadlo a sama se pokaždé předvádí v novém hávu.

Chameleonská fasáda na domě v rakouské obci RetzbachChameleonská fasáda na domě v rakouské obci RetzbachChameleonská fasáda na domě v rakouské obci Retzbach

Živoucí a hravý vzhled fasády jde ruku v ruce s přísným geometrickým tvarem celé budovy. Moderní dvoupatrová stavba se skládá z několika krychlí a nenajdete na ní jakéhokoli zaoblení. „Velká budova s ostrými hranami by v bílé barvě vypadala jako kasárna. Díky fasádě PREFA ale působí velmi příjemně a zajímavě. Kromě toho je dokonale maskovaná a přizpůsobuje se svému okolí jako chameleon,“ uvádí Maurer.

Jasné linie stavby skýtaly perfektní předpoklad pro použití fasádních desek PREFA. Ty mají totiž ještě jedno velké plus: dají se bez problémů ohýbat přes rohy. Nevznikají tak ostré hrany, styky či podhledy.

Florian Pollak přiložil na fasádě svého domu ruku k dílu, aby v týmu čtyř spolupracovníků po dobu pěti týdnů perfektně položil 450 fasádních desek.

Architekt Ernst Maurer dodává: „Díky novému hranatému provedení lze nyní svody PREFA architektonicky dokonale integrovat, zkrášlí jak ploché střechy, tak krychlové stavby.“

Chameleonská fasáda na domě v rakouské obci RetzbachChameleonská fasáda na domě v rakouské obci RetzbachChameleonská fasáda na domě v rakouské obci RetzbachChameleonská fasáda na domě v rakouské obci Retzbach

Důležité kritérium trvalá udržitelnost
Kromě unikátního vzhledu byl pro investora u projektu rozhodující také aspekt trvalé udržitelnosti. Myslel i na likvidaci materiálů z dlouhodobého hlediska. „Dnes ještě nevíme, jak lze určité typy izolace nebo omítky z umělých hmot likvidovat a třídit, tak aby to bylo šetrné k životnímu prostředí, ani jaké náklady nám z toho vzniknou,“ nastiňuje Maurer ekologickou stránku věci. „Hliníkové fasádní desky PREFA jsou trvale udržitelný materiál. Odšroubují se, sundá se minerální vlna a to je vše,“ dodává Pollak a upozorňuje také na dobrou environmentální rovnováhu hliníkového materiálu při recyklaci. „Případné vyšší náklady při pořízení se v každém případě z tohoto dlouhodobého hlediska vyplatí. Nejraději bych byl, kdyby z mého domu načerpalo inspiraci co nejvíce lidí!“ dodává ještě.

podle podkladů společnosti Prefa Aluminiumprodukte