Informace výrobců, Výplně otvorů

Chcete skvělé ráno? Základem je dobře se vyspat

Pokud jsme klidně spali, nebude nám během dne chybět energie. Kvalita spánku tak ovlivňuje naši pohodu i výkonnost. Jak ale vytvořit ideální podmínky, ve kterých se snadno usíná a nerušeně a kvalitně spí? Zjistěte, jaké jsou základní předpoklady a užitečné tipy pro dobrý spánek.

Příčiny špatného spánku mohou být různé – od stresu a starostí přes práci na směny až po péči o malé děti. Život přináší spoustu překážek, které musíme překonat, abychom se v noci mohli dobře vyspat. Problémem však může být i prostředí, ve kterém spíme. Právě to má často zásadní vliv na kvalitu našeho odpočinku.

Spánek ve tmě a probouzení do slunce

Je spousta věcí, které můžeme udělat, aby se z ložnice stalo klidnější místo, ale tou úplně nejdůležitější je minimalizovat smyslové podněty. Úplná tma je v ložnici nezbytná pro zajištění kvalitního spánku a ranního pocitu svěžesti, kdy vstáváme dobře odpočatí a plní energie do dalšího rušného dne.

Denní rytmus je totiž určován hlavně světlem. Serotonin, takzvaný hormon štěstí, je v mozku produkován působením denního světla. Serotonin způsobuje mimo jiné zlepšení nálady, ale zároveň blokuje uvolňování melatoninu, spánkového hormonu, který podporuje spánek. A když je tma, zvyšuje se produkce melatoninu. To je důvod, proč bychom v noci měli co nejvíce zatemnit ložnici a vyhnout se všem světelným zdrojům včetně monitorů a displejů.

S příchodem jara bývá zajištění úplné tmy obtížnější. Navíc ve městech v noci stále svítí pouliční lampy a další zdroje umělého světla. Pro zatemnění místnosti je proto třeba využít například žaluzie, neprůhledné závěsy nebo zatemňující rolety. To je důležité zejména v podkrovních ložnicích zaplavených světlem. Střešní okna totiž propouštějí do ložnice více světla než fasádní a dokonce i úplněk svítí střešním oknem daleko jasněji. Řešením je zatemňující roleta VELUX, která dokáže světlo přicházející zvenčí úplně zablokovat. Zajistí tak temnou místnost pro kvalitní spánek nejen v noci, ale i kdykoliv během dne.

Nová kolekce rolet VELUXNová kolekce rolet VELUXNová kolekce rolet VELUX

Nejlepší teplota na spaní

Je dobře známo, že v příliš teplé ložnici usínáme obtížněji. Potíme se a častěji se budíme. Proto je potřeba postarat se o správnou tepelnou pohodu na spaní už přes den. Základem je pravidelné větrání, které vzduch nejen ochladí, ale i vymění za čistý, bez zvýšené koncentrace CO2 a dalších škodlivých látek.

Správné větrání se liší podle ročních období. V zimě se doporučuje větrat jen krátce, aby nestačily „vymrznout“ stěny, a vhodnou teplotu na spaní zajistíme ztlumením nebo vypnutím topení. V létě je vhodné větrat daleko déle. Můžeme vytvořit průvan tzv. křížovou ventilací, která pomůže rychlé výměně vzduchu. V horkých letních dnech je nejlepší větrat brzo ráno, kdy je venkovní vzduch ještě chladný. Když slunce zapadne a venku se trochu ochladí, vyplatí se důkladně vyvětrat znovu. Během dne může s regulací teploty pomoci venkovní markýza VELUX, která blokuje sluneční záření a snižuje přehřívání interiéru, ale zároveň dovnitř propouští denní světlo a nebrání ve výhledu.

Venkovní markýza VELUXVenkovní markýza VELUXVenkovní markýza VELUX

Bez otravného bzukotu

Kdo by ten protivný zvuk neznal? Nejdřív kvůli němu nemůžeme usnout, pak nás vytrhne z krásných snů. Vosy, mouchy a samozřejmě hlavně komáři. Obtěžující hmyz nás v letních měsících připraví o klidný spánek, navíc bývá odpovědný také za bolestivá překvapení v podobě svědivých kousnutí v noci nebo následujícího rána. Proto je dobré v letních měsících ochránit sebe a především děti. Účinným řešením je instalovat do oken spolehlivé sítě proti hmyzu, které umožní užít si čerstvý letní vzduch bez komárů a jiných nevítaných návštěvníků. U střešních oken oceníte novou síť proti hmyzu VELUX, která je tak nenápadná, že ji téměř nevidíte.

Nová síť proti hmyzu VELUXNová síť proti hmyzu VELUX

Příjemná atmosféra

Asi třetinu času trávíme v našich ložnicích. To už je pádný důvod, proč si tuto místnost udělat co nejhezčí. Ložnice by neměla být jen funkční, ale měli bychom se v ní také dobře cítit. Ostatně uvolněná atmosféra přispívá ke zdravému spánku. Dobrá postel, pohodlná matrace a načechraný polštář nejsou jediné požadavky. Ostatní nábytek, doplňky a barevné schéma také patří k faktorům pohodlí, kterým se vyplatí věnovat pozornost.

Nyní je možné barevně dokonale vyladit i vnitřní rolety, které jsou nejen funkčním, ale i designovým doplňkem. Nová kolekce vnitřního stínění VELUX nabízí sedmdesát trendy odstínů inspirovaných přírodou. Pokud je třeba roletu sladit s ostatním vybavením, je navíc možný individuální výběr z 1800 barev RAL vzorníku v kolekci VELUX Colour by You.

www.velux.cz

podle podkladů společnosti VELUX