Beton, Informace výrobců

Chlazení betonu v letním období

Toto léto bylo nadmíru vydařené z pohledu krásných teplých dní. Teploty vzduchu se přes den držely vysoko přes 30 °C. Dokážete si představit, jakou teplotu tedy má čerstvý beton? Zhruba 75 % objemu betonu tvoří kamenivo a písek, které se na betonárnách skladuje na otevřených skládkách, tedy přímo na slunci. Skládky se sice kropí vodou, ale to spíše z důvodu omezení prašnosti než kvůli chlazení. Kámen a písek jsou materiály, které mají vysokou tepelnou jímavost, přes den se tedy sluncem rozpálí a přes noc, kdy teploty klesnou, svou teplotu ztratí.

Vivus Argentinská, dodávky chlazeného betonu v extrémně horkých letních dnechChlazení betonu v letním obdobíChlazení betonu v letním obdobíVivus Argentinská, dodávky chlazeného betonu v extrémně horkých letních dnech

Toto léto bylo nadmíru vydařené z pohledu krásných teplých dní. Teploty vzduchu se přes den držely vysoko přes 30 °C. Dokážete si představit, jakou teplotu tedy má čerstvý beton? 

Zhruba 75 % objemu betonu tvoří kamenivo a písek, které se na betonárnách skladuje na otevřených skládkách, tedy přímo na slunci. Skládky se sice kropí vodou, ale to spíše z důvodu omezení prašnosti než kvůli chlazení. Kámen a písek jsou materiály, které mají vysokou tepelnou jímavost, přes den se tedy sluncem rozpálí a přes noc, kdy teploty klesnou, svou teplotu ztratí. Pokud ale horké počasí trvá více dnů, kamenivo je neustále nahřáté. Výhodu mají betonárny s velkým objemem výroby, kde se kamenivo a písek na skládkách neustále obměňují. V tomto ohledu jsou zvýhodněny i betonárny vyrábějící beton z těženého písku z vody a pokud se navíc takový písek vozí z pískoven lodní dopravou mokrý a ve velkém objemu, opět dochází k pozitivnímu vlivu na udržení teploty. 

Další významnou složkou betonu je cement, který tvoří od 10 do 20 % objemu. Sice nemá tak dobrou tepelnou jímavost, ale vozí se z cementáren velmi teplý (60 °C). Poslední poměrově významnou složkou betonu je voda z řadu (7–8% složka betonu), která má okolo 10 °C.

Vlivem vysokým teplot prostředí hrozí u betonu několik problémů:
– zrychlená ztráta konzistence čerstvého betonu z důvodu zvýšeného odparu záměsové vody vlivem vysoké teploty čerstvého betonu;
– zrychlená ztráta konzistence vlivem urychleného počátku tuhnutí teplého betonu;
– zvýšení maximální dosažené teploty v betonové konstrukci během hydratace vlivem vysoké teploty čerstvého betonu i okolního prostředí. Zvýšená maximální dosažená teplota v betonovaném prvku má za následek zvýšená vynucená namáhání jak z důvodu vychládání konstrukce, tak z důvodu teplotního gradientu po průřezu a tedy riziko vzniku trhlin;
– překročení předepsané teploty čerstvého betonu, např. u významných konstrukcí dopravních staveb. 

Společnost TBG Metrostav nabízí od letošního roku svým zákazníkům možnost chlazení betonové směsi za pomoci ledově vychlazené vody. Na pražské betonárně Libeň (Troja) je instalováno zařízení na chlazení čerstvého betonu ledovou vodou (teplota cca 1 °C). Tímto způsobem lze teplotu betonu snížit až o 4 °C oproti betonu standardní teploty. Při objednání chlazeného betonu je tak i za vysokých letních teplot zaručena maximální teplota čerstvého betonu v okamžiku dovezení na stavbu 27 °C. 

V těch nejteplejších dnech, kdy se teplota vzduchu pohybovala okolo 37 °C, byl například pro stavbu Vivus Argentinská beton chlazen. Beton C 25/30 XC4, XF3 pro zhotovení základové desky byl na betonárně Libeň vyráběn z ledové vody (1 °C). Teplota betonu byla na betonárně měřena a dosahovala 26 °C. Beton byl měřen i po příjezdu na stavbu a během přepravy došlo jen k nepatrnému zvýšení na 26,8 °C. Základová deska tak i díky následnému ošetřování nemá patrné trhlinky. Jelikož se delší dobu teplota pohybovala na extrémních hodnotách, byl beton chlazen i pro další stavby. Chladil se například beton Permacrete pro stavbu Troja II. K Haltýři nebo beton pro přestavbu menzy Univerzity Karlovy.

podle podkladů firmy TBG Metrostav