Informace výrobců

Cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou

V dubnu tomu byly tři roky od chvíle, kdy společnost Wienerberger spustila v Novosedlech na Moravě svou linku na výrobu cihel plněných minerální vatou. Tento výrobek se na trhu již pevně etabloval a je s oblibou využíván na stavbách rodinných domů i větších objektů. Od začátku letošního roku je na trhu nová, vylepšená generace cihel Porotherm T Profi.

Sortiment broušeného keramického zdiva Porotherm T Profi české produkce obsahuje základní cihelné bloky a dvojbloky polovičních cihel ve formátech pro zdivo tloušťky 50, 44, 38 a 30 cm. Vyspělá technologie výroby zaručuje spolu s vysokou kvalitou vstupních materiálů vznik špičkových výrobků. Konkrétně v návaznosti na požadované tepelněizolační vlastnosti zdiva mají cihly z novosedelské hlíny velmi nízkou tepelnou vodivost keramického střepu za současného zachování dostatečně vysoké pevnosti a únosnosti. Kvalita těžené cihlářské hlíny patří mezi nejlepší v celé skupině Wienerberger AG. Jako tepelná izolace je do dutin cihel strojově vkládána hydrofobizovaná minerální vata, která vyhovuje vysokým nárokům z hlediska tepelněizolační ochrany a podporuje akustické i protipožární vlastnosti keramického zdiva.

Wienerberger cihlářský průmyslWienerberger cihlářský průmysl

Broušené cihly Porotherm T Profi se spojují lepidlem Porotherm Dryfix.extra. Lepidlo se nanáší jednoduše v pruzích na čtyři vnitřní keramická žebra pomocí aplikační pistole. Zdění na celoplošnou tenkovrstvou maltu Porotherm Profi je samozřejmě také možné.

Příklad parametrů Porotherm 44 T Profi:
– Rozměr (d × š × v): 248×440×249 mm,
– Hmotnost: cca 18,4 kg/ks,
– Objemová hmotnost prvku: 670 kg/m³,
– Spotřeba cihel: 16 ks/m²,
– Počet cihel na paletě: 72 ks,
– Součinitel prostupu tepla: U = 0,16 W/m².K,
– Tepelný odpor: R = 7,00 m².K/W,
– Pevnost: P8.

Plnění přísných podmínek energeticky efektivní výstavby na tepelněizolační vlastnosti obvodových konstrukcí zajišťuje tepelná izolace ve formě kamenné vlny integrované uvnitř dutin. Prostup tepla stěnou U se pohybuje v hodnotách od 0,12 do 0,20 W/m2.K podle tloušťky použitého zdiva a s rezervou vyhovuje zpřísněným požadavkům na obálku budov, upravených prováděcí vyhláškou k zákonu o hospodaření energií s platností od 1. 4. 2013. Technologie cihel plněných minerální vatou je vhodnou odpovědí na požadavky v budoucnu kladené na domy s téměř nulovou potřebou energie.

Neméně důležitou vlastností keramického systému je dobrá tepelná akumulace, která umožňuje uložit přebytky tepla z vytápění v topném období, prodlužuje topné přestávky a zachovává teplé povrchy při větrání. Vlastnosti cihelného zdiva stabilizují vnitřní prostředí i v letním období. Optimální akumulace keramických stěn dokáže odebírat přebytečné teplo z interiéru. Výborné tepelněizolační schopnosti cihel zajišťují dostatečně vysoké povrchové teploty obvodové konstrukce a za správného provedení konstrukčních detailů eliminují vznik tepelných mostů. Nevzniká tak riziko kondenzace vodní páry na podchlazeném povrchu konstrukce a možný vznik plísní.

Vlastnosti obou vstupních materiálů ale nefungují jen jako samostatné jednotky, naopak vzájemně se doplňují a podporují. Cihelná tvarovka tvoří pro výplň z minerální vaty ideální ochranu před vnějším prostředím, a zajišťuje tak vysokou životnost stavby včetně samotné tepelné izolace. Stěny jsou chráněny proti biotickému napadení a mechanickému poškození.

Masivní stěna z cihelného zdiva vytváří ochranu proti hluku, která je v případě plněných cihel ještě podpořena vkládanou minerální izolací. Vysoká požární odolnost je dána tím, že cihelný střep i kamenná minerální vlna jsou materiály nehořlavé a jsou zařazeny v nejvyšší třídě reakce na oheň A1.

Statické a protipožární hodnoty neovlivňuje pouze materiálové složení zdiva, ale také konstrukce samotného bloku. Velká tloušťka obvodových i vnitřních žeber zaručuje bezpečné přenesení zatížení od vodorovných konstrukcí a příznivě také ovlivňuje chování při seizmickém zatížení.

Uspořádání vnitřních žeber garantuje kontakt celé plochy keramiky mezi jednotlivými vrstvami zdiva a tím využití naprosté většiny plochy cihelného střepu pro přenesení svislého zatížení. Tím se cihly T Profi liší od běžného zdiva a vykazují vyšší únosnost i při relativně menší uváděné pevnosti.

Cihly plněné minerální vatou a voda

Mokré procesy probíhající při výstavbě domu vnášejí vlhkost téměř do každé navazující konstrukce, pokud ale cihelný střep vlhkost absorbuje, dokáže ji také přirozeně a rychle odvádět do vnějšího prostředí. Minerální vata integrovaná v dutinách cihly je hydrofobizovaná, což znamená, že ani v případě mokré cihelné tvarovky nenasákne minerální izolace žádnou vlhkost z keramického střepu, což bylo ověřeno i praktickými zkouškami. Minerální vata zároveň nepohlcuje vzdušnou vlhkost ani vodní páry při jejich prostupu stěnou. 

Výrobky z kamenné minerální vlny jsou charakteristické velmi nízkým difuzním odporem, stejně tak jako výrobky z cihelného střepu. Díky tomu může vodní pára procházet volně stěnou až na vnější líc stavební konstrukce. Cihly plněné minerální vatou jsou tedy v celém svém objemu paropropustné, odvádějící vzdušnou vlhkost vznikající v průběhu výstavby i následným užíváním domu.

Přírodní materiály zajišťují zdravé bydlení a mohou být dokonale recyklovány. Jejich použití je ekologicky i energeticky šetrné.

podle podkladů společnosti Wienerberger cihlářský průmysl