Informace výrobců, Stavební chemie

Čím přilepit netradiční obklady nebo dlažbu?

V dnešní době se čím dál více prosazují v architektuře méně běžné materiály. Mezi ně patří i různé atraktivní obklady a dlažby z netradičních nebo vzácných materiálů, jako například bílý mramor, přírodní či umělý kámen apod. Cílem je co nejvíce se odlišit od standardní „konfekce“ a zařídit si bydlení originálně a zcela po svém. Klíčovou otázkou však je, čím tyto materiály přilepit.

Obvykle se nejedná o levnou záležitost, a tak je volba lepidla důležitá. Nikdo přece nechce, aby se dlažba po čase vyboulila, popraskala nebo se dokonce odtrhla. Náprava takové situace by totiž byla finančně poměrně náročná. Co doporučuje Knauf?

Lepení skleněných a kamenných obkladů
Ideálním lepidlem na skleněné obklady a dlažby je bílé flexibilní lepidlo FLEXKLEBER WEISS. Lze jej používat jak v interiéru, tak v exteriéru, neboť snáší bez problémů i vysoké teplotní namáhání, zejména vlivem sluníčka nebo naopak mrazu. Lepidlu tedy logicky nevadí ani podlahové vytápění. Hodí se i pro okolí bazénů a na venkovní terasy, kde očekáváme značný výskyt vlhkosti. Dodejme, že lepidlo vyniká vysokou přídržností. Deklarovaná třída „flexibility“ S1 dle ČSN EN 12004 je samozřejmostí.

Ideálním lepidlem na skleněné obklady a dlažby je bílé flexibilní lepidlo FLEXKLEBER WEISSIdeálním lepidlem na skleněné obklady a dlažby je bílé flexibilní lepidlo FLEXKLEBER WEISSIdeálním lepidlem na skleněné obklady a dlažby je bílé flexibilní lepidlo FLEXKLEBER WEISS

Lepidlem FLEXKLEBER WEISS lze lepit také přírodní (nebo i umělý) bílý či jinak zbarvený kámen, protože nezanechá na obkladu nepříjemné šedé zakalení povrchu, což by se mohlo stát u jiného druhu lepidla. Chcete mít podlahu z mramoru? Pak je tu opět lepidlo FLEXKLEBER WEISS, jež je i pro tento materiál nejvhodnější, zejména pokud jde o mramor světlé barvy. Z hlediska použití je dobré mít na paměti, že pro venkovní terasy je vhodné lepidlo nanášet jak na podklad, tak na vlastní dlažbu, vyvarujeme se tak vzniku vzduchových bublin, které by mohly být zdrojem koncentrace vlhkosti a vody, což by vedlo k následné destrukci dlažby.

Materiály pro pokládku dlažeb na terasách a balkonech http://sparuj.cz/ by měly být použity systémově, jako celek od jednoho výrobce (to znamená bandáže, hydroizolace, dilatační textilie – například systém Knauf Hydroflex). Na všechny ostatní druhy dlažeb a obkladů použijte v interiéru i exteriéru univerzální mrazuvzdorné lepidlo FLEXKLEBER se sníženým skluzem a prodlouženou dobou zavadnutí.

V případě že chcete přilepit obklad na obklad nebo obklad na extrémně nesavý podklad (umakart, lamino) použijte SUPERKLEBER DISPERSION. Toto lepidlo je však určeno pouze do interiéru a není vhodné pro lepení dlažby.

Další informace o obkládání a spárování najdete na www.sparuj.cz nebo na www.knauf.cz.

podle podkladů společnosti Knauf Praha