Informace výrobců

Čištění keramických povrchů RAKO

V rámci úklidu je třeba správně pečovat o keramické obklady a dlažby. Jde sice o materiály, které se velmi snadno udržují, mají dlouhou životnost a vysokou užitnou hodnotu, ale při zanedbání péče se na nich postupně usazuje vrstva nečistot.
V reliéfech je to klasické znečištění, v koupelně je to kombinace vodního kamene a běžných nečistot. Čím déle se základní péče zanedbává, tím silnější a agresivnější čisticí prostředky je třeba následně použít.
 
Udržované prostory si můžeme rozdělit do několika skupin, protože každý prostor má svá specifika:
* rodinný dům – byt, koupelna,
* kuchyně,
* veřejné a administrativní budovy,
* průmysl, dílny, sklady,
* aquaparky, sprchy, bazény a jejich okolí.
 
Ve výše uvedených prostorech se můžete setkat s několika typy povrchů keramiky RAKO. Tyto dva faktory – prostor a povrch – nám předurčují, jaké čisticí prostředky použít, jak dávkovat a nastavit správné čištění.
Výrobci keramiky RAKO doporučují základní osvědčené čisticí prostředky z produktové řady LBCS s označením CL802, CL803, CL810, se kterými lze na profesionální úrovni provádět veškerou údržbu keramiky.
Přípravek CL802 by měl mít k dispozici každý řemeslník, který dokončil spárování keramiky a chce daný prostor předat zákazníkovi. CL802 slouží pro postavební úklid, odstraňuje veškerý cementový povlak na keramice po spárování. Toto vyčištění je velmi důležité, protože na neviditelném povlaku se daleko snadněji usazuje nečistota, hromadí se a běžným vytíráním se špatně odstraňuje. Použitá dlažba tak rychle ztrácí své kouzlo a budí dojem „zašlosti“.
Přípravek CL803 slouží pro běžnou a pravidelnou údržbu povrchu keramiky. Po určitém období je vhodné CL803 zaměnit za přípravek CL802, který odstraní nanesený prach, a CL810, který vyčistí veškeré mastnoty, jež při provozu ulpí na povrchu.
Pro snadnější údržbu keramiky dále doporučujeme impregnaci CL 809, která nemění charakter povrchu, nesnižuje protiskluznost, ale značně omezuje zanesení povrchu nečistotami z běžného provozu a zvyšuje komfort údržby. Aplikací impregnace se snižuje spotřeba čisticích prostředků, protože jejich nutná koncentrace je při čištění daleko nižší. U leštěné keramiky je tato impregnace z důvodu otevřených pórů na povrchu nutností.
Uvedené čisticí prostředky jsou k dispozici u většiny smluvních prodejců obkladů a dlažeb RAKO. Veškeré dotazy ohledně údržby, vhodného postupu obnovy původního jasu keramiky a ošetření zodpoví pracovníci LBCS a RAKO. Více informací najdete na www.lbcs.cz a o výrobcích RAKO na www.rako.cz.
Pavla Nováková, LASSELSBERGER, s. r. o.