Informace výrobců

Degradabilní betonové prvky Cemex pro obnovu mangrovových porostů

Specialisté firmy Cemex společně se studenty architektury Syrakuské univerzity ve státě New York vyvinuli speciální betonové útvary, které lze osázet magrovovými porosty. Betonové „květináče“ se časem rozpadnou a vápník obsažený v betonu se stane stavebním materiálem pro korály. Zbydou pouze zakořeněné mangrovníky, které pomáhají zamezit erozi půdy v tropických a subtropických pobřežních oblastech.

Projekt nazvaný Rhizolith Island využívá mozaiku plovoucích prvků, které umožní zakořenění rostlin, a ochrání tak pobřeží před příbojem a erozí. Prvky tvoří hlavice z lehkého betonu, lehčího než voda, což zajistí, že se drží na hladině, a „ploutve“ s otvory, která slouží jako habitat pro ryby, drobné živočichy a další příbřežní rostliny. Plutev je z vysokopevnostního betonu. Očekává se, že během 5–10 let se na místě díky urychlení sedimentace obnoví pobřežní vegetace a mangrove se postarají o zpevnění nové půdy.

Prototyp byl v roce 2016 představen na konferenci v kolumbijské Cartageně a měl by být testován na dvou dalších lokacích v Kolumbii.

podle podkaldů firmy Cemex