Informace výrobců, Střechy

DELTA-ALPINA – bezpečí pro šikmé střechy s nízkým sklonem

Šikmé střechy s nízkými sklony se skládanou krytinou jsou vzhledem k pomalejšímu odvodu vody ze střešní plochy zranitelnější. Obecně platí, čím větší sklon střechy, tím lépe, neboť dochází k rychlému odtoku vody, kterou zajišťuje hlavní hydroizolační vrstva v podobě skládané krytiny. Přesto jsou střechy s nízkými sklony velmi často navrhovány a realizovány. V takovém případě bychom měli současné módní trendy vhodně skloubit s ověřenou návrhovou metodikou a prováděcí technikou k tomuto účelu nezbytnou. Hlavní hydroizolační vrstva, kterou je krytina, totiž nemusí při extrémně nízkých sklonech bezpečně zvládat odvodnění střešní plochy, a proto ji částečně přebírá k tomuto účelu vyráběná a dle zvýšených požadavků řemeslně zpracovaná pojistná hydroizolace, např. DELTA-ALPINA.

Návrh a provedení jsou totiž startovací čarou funkčního díla, a tudíž všeobecné spokojenosti. Pokud máme šikmou střechu hluboko pod bezpečným sklonem pálené nebo betonové krytiny, zjistíme, že výrobců, kteří nabízejí ověřené fóliové systémy, je jako šafránu. Zde totiž s běžnými polypropylenovými standardy, často se potácejícími na hraně použitelnosti, v žádném případě neuspějeme. Na líbivé ceny atakující oblíbenou hranici dvaceti korun za jeden metr čtvereční tak můžeme zapomenout. Pokud se tedy se sklonem střechy pohybujeme 8–10 stupňů pod bezpečným sklonem skládané krytiny, musíme dle platných Pravidel pro navrhování a provádění střech zvolit nejpřísnější stupeň těsnosti 1.

Střecha nízkého sklonu se skládanou krytinouŘemeslná vychytávka: lokální podtěsnění střešní latě

Výrobci skládaných krytin betonových nebo pálených, vědomi si této skutečnosti, stanovují doplňková opatření, kde definují podmínky, za jakých je nutné stupeň těsnosti 1 navrhnout a provést. Pro nejvyšší stupeň těsnosti pojistněhydroizolační vrstvy se musí používat pouze fólie s definovanými technickými parametry určená k tomu platnou legislativou a výrobcem. Zásadním požadavkem pro její pokládku je celoplošné bednění z prken. Fólie samotná pak musí být ve spojích homogenně spojitelná, to znamená svařitelná za studena lepidlem nebo horkým vzduchem (podobně jako povlaková hydroizolace, např. PVC na ploché střeše). Výhodou fólie DELTA-ALPINA je – na rozdíl od povlakové hydroizolace – difuzní otevřenost. Ta umožňuje následné doplnění tepelného izolantu ze spodní strany bezprostředně k bednění, bez nutnosti větrané mezery. To je zásadní konstrukční i zhotovitelská výhoda. Pokud bychom zvolili difuzně uzavřený fóliový pás (např. PVC nebo asfaltový), dostáváme se do velmi komplikované situace související s bezpodmínečně nutným větráním spodní strany bednění. Větraná mezera mezi bedněním a tepelným izolantem je náročná na provedení a navíc vzduch, který u okapové hrany do mezery přivedeme, musíme z mezery zase odvést. Pokud však vytvoříme k tomuto nutné otvory v úrovni hřebene, např. u sedlové střechy či nároží u valbových střech, ztratíme punc stupně těsnosti 1. Konstrukce střechy by tímto opatřením již nebyla dostatečně těsná. Proto je použití difuzně uzavřených materiálů značně nevýhodné. Další nevýhoda spočívá v nutnosti náběhových kontralatí. V případě výrobku DELTA-ALPINA tento požadavek rovněž odpadá!

Detail těsného úžlabíSystémové dotěsnění čela úžlabní kontralatě (páskou DELTA-FLEXX Band)Fólie položená přes kontralatě (stupeň těsnosti 1)

Na obrázcích z nedávné realizace můžeme pozorovat, jak taková pojistněhydroizolační vrstva v praxi vypadá (práci provedla firma Střechy Jiří Formánek). Parametry střechy: pálená krytina s bezpečným sklonem 22 stupňů. Sklon střechy 14 stupňů (jeden zvýšený požadavek). Střecha bude zateplena (dva zvýšené požadavky). Ještě započítáme vyšší účinky větru (jeden zvýšený požadavek), a pokud chceme navrhovat střechu na straně bezpečnosti, zohledníme i sníh, který, ač v této oblasti přechodně, může též střechu zatížit (jeden zvýšený požadavek). Nacházíme se tudíž 8 stupňů pod jejím bezpečným sklonem a máme pět zvýšených požadavků na střechu. Proto je navržený a zhotovený stupeň těsnosti 1 jednoznačně na místě.

Pak již přichází na řadu ruce zhotovitele, který k tomuto určený fóliový systém zpracuje zodpovědně do posledního detailu. Vzhledem k praxí ověřené fólii a skvěle funkčních lepicích a těsnicích doplňků je provedení maximálně jednoduché a bezpečné. Tímto způsobem zhotovitel dle platných Pravidel pro navrhování a provádění střech (vydal Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR) vytvořil střechu pod střechou a poskytl tím střeše s nízkým sklonem maximální možné bezpečí. Pod takto navrženou a provedenou střechou je následné bydlení radostí bez pochyb.

Technické údaje:
Materiál: 
Vysoce pevná textilie z PES s vrchním a spodním difuzně otevřeným povrstvením z PU.
Použití: Pro bedněné šikmé střechy zateplené na celou výšku krokví, pro řešení systémů vodotěsného podstřeší.
Požární klasifikace: Třída E, EN 13501-1
Pevnost: cca 450/410 N/5 cm, EN 12311-1+2
Střihová pevnost svaru: cca 400 N, EN 12317-2
Vodotěsnost: Třída W 1, EN 13859-1+2
Hodnota sd: cca 0,27 m, EN ISO 12572
Teplotní odolnost: –40 °C až + 80 °C
Hmotnost: cca 350 g/m²
Hmotnost role: cca 16 kg
Rozměr role: 30×1,50 m

Vzhledem k velmi rozdílným vlivům povětrnosti a slunečního záření všeobecně doporučujeme plynulý pracovní postup a rychlé zakrytí.

Karel Bulín, Dörken, s. r. o.