Informace výrobců, Střechy

DELTA-ALPINA – spolehlivé řešení střech s extrémně nízkým sklonem

Systém vodotěsného podstřeší DELTA-ALPINA splňující nejpřísnější limity pro třidu těsnosti 1 Německého cechu pokrývačů (Zentralverband des Deutschen Dachdeckerhandwerks – ZVDH) je špičkovým výrobkem, jehož technologický náskok před některými jinými produkty je dostihovou terminologií „několik délek“.

Difuzně otevřená pojistná hydroizolace, umožňující spolehlivé řešení střech se sklonem až o 12 ° nižším, než je udávaný bezpečný sklon skládané betonové či pálené krytiny, se dlouhodobě osvědčil na evropském i na české trhu. Vyrobit dnes dokáže leckdo leccos, ale nést odpovědnost za kvalitu a správnost, a tedy i spolehlivost provedení a dlouhodobou funkčnost jménem své vlastní značky již není parketa pro každého. Tradice, zkušenost a praxí ověřené postupy jsou zde tou nejjistější zárukou. Je potřeba mít na paměti, že nestačí jen fólii samotnou vyrobit. Je třeba se postarat o její správné navržení do dané střechy a dodržení správného postupu její kompletní pokládky se zajištěním funkčnosti všech detailů na střeše. Pouze správný návrh a do detailu zvládnutá pokládka jsou předpokladem k vytvoření funkčního celku.

DörkenDörken

Tabulka 1: Stupně těsnosti hydroizolačního souvrství podle Německého cechu pokrývačů (Zentralverband des Deutschen Dachdeckerhandwerks – ZVDH)

Sklon střechy

Počet zvýšených požadavků daných využitím, konstrukcí, klimatickými podmínkami)

žádný

1

2

3

více než 3

≥ BSS

třída 6

třída 6

třída 5

třída 4

třída 3

≥ BSS – 4 °

třída 4

třída 4

třída 3

třída 3

třída 3*

≥ BSS – 8 °

třída 3

třída 3

třída 3

třída 3*

třída 3*

≥ BSS – 12 °

třída 2

třída 2

třída 1

třída 1

třída 1

BSS … bezpečný sklon střechy
* sklon střechy ≥ 10 °

Tabulka 2: Stupně těsnosti hydroizolačního souvrství podle českého Cechu klempířů, tesařů a pokrývačů

Sklon střechy

Počet zvýšených požadavků daných využitím, konstrukcí, klimatickými podmínkami)

žádný

1

2

3 a více

≥ BSS

třída 6

třída 5

třída 4

≥ BSS – 4 °

třída 4

třída 4

třída 3

třída 3

≥ BSS – 8 °

třída 3

třída 3

třída 3

třída 2

≥ BSS – 10 °

třída 2

třída 2

třída 2

třída 1

BSS … bezpečný sklon střechy

Propracovaný systém vodotěsného podstřeší DELTA-ALPINA vychází z dvaatřicetileté tradice fólie DELTA-MAXX, která je zároveň nejprodávanějším výrobkem z kolekce výrobků DELTA na evropském trhu. Jedná se o robustní difuzně otevřenou fólii z polyesterového rouna s oboustranně zaválcovaným difuzně otevřeným polyuretanovým povrstvením. Kombinace materiálů umožňuje provedení homogenního spojení pásů, a to jak za studena s pomocí velmi rychle reagujícího lepidla DELTA-QSM, nebo svařením horkým vzduchem. Homogenní spoj je zásadním požadavkem pro nejnáročnější třídu těsnosti 1. Střecha pro třídu těsnosti 1 musí být vždy vybedněna, a to bedněním z prken, abychom využili difuzní otevřenosti fólie a mohli realizovat střechu bezpečně jako dvouplášťovou. Pro detailní dotěsnění v místech prostupů je určena elastická páska DELTA-FLEXX BAND, která je zároveň plně kompatibilní se všemi fóliemi DELTA. K okapnici je nutné fólii přilepit lepidlem DELTA-PREN. Třída těsnosti 1 vyžaduje na rozdíl od všech ostatních tříd překryti kontralatí. K tomu můžeme využít rozměrově upravených přířezových pásů DELTA-ALPINA, buď přímo dodaných výrobcem, nebo zhotovených ze samotné fólie DELTA-ALPINA na stavbě. Kontralatě na rozdíl od difuzně uzavřených systémů (např. asfaltových pásů) nemusí být náběhové. 

Třídu těsnosti 1 musí podle platných pravidel Německého cechu pokrývačů hydroizolační vrstva vykazovat tehdy, je-li sklon střechy o 8–12 ° menší než bezpečný sklon stanovený pro použitý typ betonové nebo pálené krytiny a na střechu jsou kladeny minimálně dva zvýšené požadavky. Zateplení střechy samo o sobě představuje dva zvýšené požadavky. Pravidla pro třídy těsnosti ZVDH jsou uvedena v tabulce 1.

DörkenDörken

Dörken

Podle platných pravidel českého Cechu klempířů, tesařů a pokrývačů je požadována třída těsnosti 1, pokud je sklon střechy o 8–10 ° menší než bezpečný sklon pro betonovou nebo pálenou krytiny a na střechu jsou kladeny tři a více zvýšených požadavků. Zateplení představuje dva zvýšené požadavky, dalšími mohou být odolnost vůči vyšším účinkům větru nebo odolnost vůči vyššímu zatížení sněhem. Pro bezpečné nadimenzování je vhodné započítat obojí. 

Tepelný izolant následně doplňujeme ze spodní strany bez jakékoliv mezery až k bednění, na kterém je DELTA-ALPINA položena. Na rozdíl od difuzně uzavřených systémů např. z asfaltových pásů, nemusíme bednění za spodní strany odvětrat prostřednictvím aktivně větrané vzduchové mezery, což může být obzvláště u tvarově rozmanitých střech velmi komplikované a vzhledem k dalším nutným technickým návaznostem mnohdy téměř neproveditelné. 

Karel Bulín, Dörken, s. r. o.