Informace výrobců

DELTA-MAXX POLAR spojuje minulost s budoucností

Nadkrokevní zateplovací systémy jsou v dnešní době velmi rozšířené. Řešení takto navržených zateplení šikmých střech má však své výhody i nevýhody. Mezi nevýhody patří mnohdy podceněná tvarová složitost střechy či mnohočetné prostupy v podobě vikýřů a střešních oken. Značný prořez upravovaných tepelněizolačních desek s množstvím styčných spár bez pera a drážky, dopěněných jednosložkovými pěnami pak může negativně ovlivnit celkové tepelnětechnické pojetí, obzvláště v případě, kdy jsou styčné spáry provedeny nepřesně. V místech, kde používáme pěnu, máme odlišný tepelný odpor, než je tomu v ploše desky. Čím více takových spár máme a čím nepřesněji je provádíme, tím dosahujeme větší odchylky.

Celkovému neúspěchu často přispívá i nezkušenost zhotovitele, která se projevuje především při vzduchotěsném zpracování parozábrany, která je i pro tyto systémy nezbytně nutná. Chybuje se především v detailu vzduchotěsného napojení parozábrany na přilehlé (obvodové) stavební konstrukce (štítové zdi, věnce, nadezdívky, stěny).

Pokud tedy máme střechu tvarově jednoduchou s minimem prostupů, je pro použití desek nadkrokevního zateplení víceméně ideální. Nabízí rychlý postup pokládky s maximálním využitím velkoformátových desek a minimální nutnost rozměrových úprav.

Realizace rozměrné, avšak tvarově jednoduché střechy probíhala v obci Borovany. Jednalo se o historickou budovu patřící k místnímu klášteru, která splňovala veškeré požadavky na maximálně efektivní využití nadkrokevního zateplení v podobě PUR desek. Vzduchotěsná vrstva byla provedena z parozábrany DELTA-REFLEX, která byla položena standardně z horní stany střechy přímo na pohledové bednění.

Dörken

Kontralatě 80×60 mm zajišťují spolehlivé větrání krytiny při dálce krokví cca 10 metrů a zároveň jsou vzhledem k šířce bezpečnější pro systémové kotvicí vruty, které jimi prochází do konstrukce krovu. Pokládka tepelněizolačních desek je velice rychlá. Desky se kladou na vazbu a vodorovné i svislé přesahy pojistné hydroizolace kašírované na deskách se rychle a jednoduše prolepují pomocí integrovaného lepení. K tvarové úpravě desek docházelo až v úrovni hřebene a v místě jediného vikýře. Kašírovaná pojistná hydroizolace na deskách se naprosto vymyká běžným standardům. Jedná se fólii složenou z polyesteru a polyuretanu, která vychází z 33leté tradice výroby, navíc s protiskluzovou úpravou. Je velmi mechanicky odolná vůči smykovému namáhání a mezi další přednosti patří skvělá stabilita vůči UV záření a tepelná odolnost.

Jedna z nevětších výhod podobných způsobů provedení zateplení šikmé střechy spočívá v pohledovém zachování původního krovu, který bývá nezřídka tím největším bonusem, obzvlášť v takovém případě, jakým byl klášter v obci Borovany.

Použité tepelněizolacni desky:
DELTA-MAXX POLAR AL tl. 100 mm,
λD = 0,022 W/m.K,
λ = 0,023 W/m.K,
U = 0,22
Zhotovitel: Střechy PTS, s. r. o.

podle podkladů společnosti Dörken