Informace výrobců

DELTA-TERRAXX – funkční odvodnění spodní stavby

Profilované fólie jsou určeny pro spodní stavbu. O jejich použití ovšem koluje celá řada mýtů. Jelikož jedním z nejčastěji zohledňovaných kritérií na materiál je cena, dostávají výrobky patřící svou kvalitou do „technického suterénu“ příležitost ve spodní stavbě velmi často. A je nasnadě, že technicky nepřinášejí stavbě téměř žádný užitek. Tím je míněno, že standardní profilované fólie nemají vliv na odvodnění stavby. Jsou pouze separační vrstvou. U některých staveb může být v návaznosti na propustné podloží požadavek na odvodnění spodní stavby téměř „zbytečný“. U staveb, které takovým ideálem nejsou obdařeny, dokážou profilované fólie určitého typu účinné odvedení vody z okolí podzemních konstrukcí spolehlivě zajistit. Takové fólie se nazývají „plošné drenáže“.

Jak vypadá v praxi? Objekt, který je umístěn například ve svažitém terénu, bývá často díky zářezu do terénu částečně podsklepen. V takovém případě je snahou část objektu zapuštěnou do terénu pečlivě hydroizolovat. V souladu s tepelnětechnickými požadavky pak provedeme zateplení podzemní stěny perimetrickým tepelným izolantem, který je chráněn profilovanou fólií. Dalším požadavkem je odvedení nejen spodní vody, ale i vody povrchové, která k objektu v případě vytrvalejších či intenzivních dešťů logicky směřuje. Postup je často takový, že prostor mezi profilovanou fólií a terénem je vyplněn štěrkem. Někteří stavebníci před profilovanou fólii před provedením zásypu ještě zavěsí geotextilii. Takové opatření má své teoretické opodstatnění, ale ve většině případů postrádá dlouhodobou účinnost. V neposlední řadě se zároveň paradoxně jedná o finančně nejnáročnější řešení.

DELTA-TERRAXX – funkční odvodnění spodní stavbyDELTA-TERRAXX – funkční odvodnění spodní stavby

Pomocí standardní profilované fólie dojde k oddělení zásypového materiálu od perimetrické tepelné izolace. To je vše. Odvod vody je přenesen na štěrkový zásyp. V praxi to znamená, že vytěženou zeminu musíme odvézt a nahradit dovezeným štěrkem. Pokud štěrk vhodně neochráníme filtrační textilií, může být jeho drenážní účinnost postupným zanesením vyplavovanou zeminou značně omezena. Pokud před profilovanou fólii volně zavěsíme geotextilii, nedosáhneme žádné vyšší technické úrovně. Důvodem je těžkopádná propustnost geotextilie, která je navíc tlakem obsypového materiálu vtlačena do prostoru mezi nopy profilované fólie, čímž de facto degraduje drenážní prostor.

DELTA-TERRAXX – funkční odvodnění spodní stavbyDELTA-TERRAXX – funkční odvodnění spodní stavbyTechnická data fólie DELTA-TERRAXX

Nejjednodušším, nejúčinnějším a ve zmíněných souvislostech zároveň nejlevnějším řešením je použití drenážní fólie DELTA-TERRAXX, která je vyrobena přímo pro popsané účely. Výhoda spočívá v konstrukci samotné fólie i způsobu použití. Na vrcholcích nopů je navařena filtrační textilie tak, aby bleskově filtrovala vodu, která, zbavena pevných částic, vniká do prostoru mezi nopy. Velice rychle se takto „přecezená“ voda dostává k patě základů, odkud je transportována nezbytným drenážním potrubím – do zásaku, vodoteče, dešťové kanalizace. Výhodou použití plošné drenáže DELTA-TERRAXX je, že není potřeba měnit materiál pro vyplnění výkopu. Co jsme při budování stavební jámy vytěžili, použijeme k vyplnění. Pokud máme jílové podloží, ani zde nejsme ničím omezeni. Tlaková voda, která si i v jílu nachází svou cestu, je zdrojem neustálého proplachování filtrační textilie. Při vyplňování výkopu zajisté oceníme, že spoje jednotlivých pásů jsou slepené pomocí integrovaného lepení. Pokud spoje slepené nejsou, je velice těžké zamezit vnikání zásypového materiálu tam, kde jej nechceme. I zde tak platí, že v jednoduchosti je krása a co se na první pohled zdá „drahé“, je v konečném součtu „nejlevnější“. Spolehlivá, dlouhodobá funkčnost je totiž k nezaplacení.

podle podkladů společnosti Dörken