Informace výrobců, Zděné konstrukce

DELTA-TERRAXX – spolehlivé odvodnění spodní stavby

Profilované fólie jsou všeobecně a hojně rozšířené. Jejich funkci provází celá řada nejrůznějších mýtů o jejich zázračné moci. Jelikož jedním z nejrozšířenějších všeobecných požadavků je nízká cena, dostávají zde materiály z oblasti technického dna svou příležitost velmi často, a to bez ohledu na to, že umí mnohem méně, než určuje všeobecné podvědomí. Pokud nechceme zeminu od podzemní konstrukce (obecně) pouze separovat, nepřináší standardní profilovaná fólie žádný další užitek. Většinou optimistická nákupní cena profilované fólie pak ztratí sympatie investora, který se obecnými mýty o jejím použití nechal unést. Jinak řečeno: Kromě separace neumí standardní profilovaná fólie nic a s odvodem vody od základové či podzemní konstrukce, který je obecně nazýván „plošná drenáž“, nemá nic společného.

Pokud tedy chceme konstrukce pod úrovní terénu co nejúčinněji ochránit před působením vody co nejjednodušším způsobem, nabízí nám vhodná plošná drenáž značné technické výhody. Co se plošnou drenáží rozumí?

Plošnou drenáží se rozumí vhodná profilovaná fólie (bez přídavku recyklátů) s odpovídajícími pevnostními vlastnostmi proti tlakovému zatížení. Na vrcholcích nopů této fólie je navařena filtrační textilie, která je její pevnou součástí. Gramáž filtrační textilie se pohybuje kolem 70 g/m². Nízká gramáž a odpovídající pevnost jsou zárukou spolehlivé filtrace vody po zahrnutí jak zeminou, tak jílem. Zásadní a jednoznačnou výhodou plošných drenáží je to, že to, co jsme z výkopu vytěžili, použijeme k jeho zahrnutí či vyplnění, aniž bychom tento zásypový materiál museli měnit za více propustný materiál, např. štěrk. Pokud uvážíme náklady spjaté s takovou výměnou obsypového materiálu, která je v případě standardní profilované fólie nutností (pokud nějaké drenážní schopnosti chceme dosáhnout), může nás potkat dosti nepříjemná a mnohdy neočekávaná investice, které se použitím plošné drenáže můžeme spolehlivě a efektně vyhnout.

Eliminovat počet stavebních kroků na minimum použitím technických materiálů je mnohdy zásadní úsporou, přestože tomu vyšší počáteční investice nenasvědčuje. Přidaná hodnota plošné drenáže se nachází:
– v separování podzemní konstrukce od zeminy (standard u všech profilovaných fólií);
– v plošném odvedení vody od podzemní konstrukce dříve, než stačí proniknout k hydroizolačnímu systému;
– v účinném vlivu na snížení hladiny podzemní vody;
– ve spolehlivém odvodnění v případě extrémního přívalu vody (přívalové deště);
– v nepotřebě výměny obsypového materiálu pro vyplnění výkopu (pro zlepšení vsakování vody);
– v integrovaném lepení v okraji pásu, které zajišťuje celistvost provedené drenáže – zemina nevniká do míst napojení pásů při zahrnování výkopu, pokud je přesah pásů prolepený – je zajištěna těsnost proti pronikání vody.

DörkenDörkenDörken

Plošná drenáž funguje na jednoduchém principu. Filtrační textilie navařená na vrcholcích nopů neustále filtruje vodu, která z boku k podzemní konstrukci přitéká. Přefiltrovaná voda poté prostorem tvořeným nopy stéká k patě základu, odkud je odváděna drenážním potrubím, nutně instalovaným do štěrkového obsypu, do dešťové kanalizace, zásaku či vodoteče. Pokud se budeme zabývat otázkou možnosti postupného zanesení filtrační textilie, můžeme s jistotou konstatovat, že k tomuto nedojde z důvodu vysoké propustnosti textilie s nízkou gramáží, která je tlakem vody nestále proplachována, a to i v případě, že k vyplnění výkopu použijeme původně vytěžený jíl.

Jinými slovy: za profilovanou fólií s navařenou filtrační textilií se skrývá na první pohled neviditelná technika, která v konečném součtu znamená skutečnou úsporu s přímou úměrou maximálního technického užitku a časových i stavebně logistických úspor.

Pokud by někoho napadlo, že plošnou drenáž jednoduše zhotoví tím, že ke standardní profilované fólii přidá filtrační textilii či geotextilii, předpokládaného účinku nedosáhne. Tlak obsypového materiálu totiž vtlačí volně přiloženou textilii do prostoru mezi nopy a tím plošné drenážování vody znemožní, navíc se nevhodné geotextilie mohou vyznačovat menší propustností pro vodu, kteroužto mohou postupně zcela ztratit.

Plošná drenáž tvořená profilovanou fólií s kašírovanou filtrační textilií slouží k ochraně podzemních konstrukcí před přímým kontaktem s obsypovým materiálem a rychlým celoplošným odvedením vody z této oblasti. V žádném případě však nemůže a nesmí být vnímána jako hlavní hydroizolační vrstva!

Pozn.: DELTA-TERRAXX se dá použít i horizontálně – např. k odvodnění plochých střech nebo ploch, které potřebujeme regulovaně odvodnit.

podle podkladů
společnosti Dörken