Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Děrovaný, nebo hladký podhled? Hlavně akustický! Knauf Cleaneo desky boří mýty

Stále častěji se setkáváme s požadavkem na vytvoření prostoru, který bude splňovat speciální požadavky kladené na prostorovou akustiku – například o školní učebnu, kulturní sál, kancelář nebo i obývací pokoj rodinného domu. To znamená skloubit design s funkčností, což nebývá vždy snadné. Velkým pomocníkem jsou v tomto ohledu materiály na bázi sádry – sádrokartony. Zásadním a zcela klíčovým materiálem jsou pak sádrokartonové děrované desky Knauf Cleaneo.

akustické děrované desky Knauf Cleaneo mají díky svým pohltivým vlastnostem zásadní vliv na akustický komfort. Nejčastěji se uplatní v konstrukcích akusticky 100% funkčních stropů, respektive podhledů. Geniální vlastností Cleaneo desek je jejich přizpůsobivost. akustické vlastnosti lze změnit tak, že v konstrukci zvolíme jiný tvar, četnost nebo způsob děrování. výběr je veliký. ačkoliv firma Knauf vyrábí desky Cleaneo již řadu let, věnuje se intenzivně jejich dalšímu vývoji. Proto vznikají stále nové produkty, jako například rozptýlené obdélníkové děrování (Cleaneo UFF), které se stalo populární v exkluzivních kancelářích nebo showroomech.

V loňském roce Knauf představil další zajímavost. Jedná se o děrované desky Cleaneo Linear bez tmelení spár. vděčí za to přesnému provedení hrany s polodrážkou, které umožní snadné zaklapnutí dvou desek do sebe. Což mimochodem značně urychluje montáž. Mezi deskami vznikne sotva viditelná vlasová spára. výsledkem je kompaktní a čistý design podhledu, který není ničím narušen. Pohledová strana této desky je z vysoce bílého kartonu, který zase zajistí nejlepší schopnost krytí bílou barvou. Knauf myslel i na takový detail, jakým je vyloučení tmelení šroubů. vyvinul proto speciální zápustkovou krytku Cleaneo-Caps, která je ve stejném tvaru jako zvolené děrování, takže pozorovatel nepozná, v jakých místech byla deska prošroubovaná.

Systém Knauf Cleaneo SYSTEXX: Speciálně navržená děrovaná deska Knauf Cleaneo potažená akustickou tapetou, která zajišťuje bezesparý a hladký vzhled podhledu a současně zachovává akusticky pohltivé vlastnosti desky.Děrované desky Knauf Cleaneo Linear bez nutnosti tmelení spár. Zápustná krytka Cleaneo-Caps umožní přišroubovat desky uvnitř děr.Děrované desky Knauf Cleaneo Linear

Množství variant, designů a vlastnosti Cleaneo desek řadí tento materiál mezi naprostou špičku na trhu. Přidejme k tomu ještě schopnost aktivně přispívat k lepšímu klimatu uvnitř místnosti, neboť Cleaneo obsahuje příměsi, které dokáží rozkládat některé škodlivé látky v ovzduší. otázkou je, zda existuje nějaké ještě lepší řešení.

Pro architekta je vždy podstatná možnost svobodného rozhodnutí. velkým přáním je hladký strop s identickými akustickými vlastnostmi děrovaných desek. Jenže je takové přání vůbec možné? snahou firmy Knauf bylo vždy přinášet spolehlivé a technicky vyspělé produkty s vysokou a hmatatelnou (v tomto případě slyšitelnou) přidanou hodnotou. výsledkem několikaletého vývoje je dlouho očekávaný systém Cleaneo SYSTEXX. tato unikátní patentovaná technologie navržená na bázi osvědčených děrovaných Cleaneo desek nabízí na jedné straně špičkové akustické vlastnosti (součinitel zvukové pohltivosti α = 0,85), a na straně druhé 100% hladký design, který byl docílen pomocí speciální povrchové fólie. Je zřejmé, že systém Cleaneo SYSTEXX představuje další průlom v oblasti prostorové akustiky a otevírá v budoucnu naprosto nové možnosti v architektuře.

podle podkladů společnosti KNAUF Praha, spol. s r.o.