Informace výrobců, Výplně otvorů

Designové střešní prosklení

Pro podkrovní byt v Karlíně byla použita ateliérová okna Solara HISTORIK.

Solara HISTORIK je manufakturně vyráběné ateliérové okno pro památky s výborným celkovým designem. Nabízíme cenově výhodnou rozměrovou řadu i plně zakázkovou výrobu.

Kvalitu nových prostor v podkroví ovlivňuje střešní prosklení – štíhlost konstrukce rámů a křídel, komfort otevírání a například i možnost zcela integrovaných, neviditelných elektrootevíračů.

Celkový design střešního prosklení

„Představte si tento byt s běžnými typovými střešními okny či masivnějším prosklením z hliníkové stavebnice s „tlustými“ křídly a velkým elektrootvíračem – je to pro vás rozdíl?“ posílá otázku do hry Jakub Formánek za českého manufakturního výrobce Solara.

Štíhlost profilů: jde zejména o otevíravá křídla a o celkovou štíhlost rámů

„Šířku fixních rámů ateliérových oken mají skoro všichni dobrou. Veliké rozdíly jsou zejména u otevíravých křídel a u celkové pohledové subtilnosti rámů. Tvrdím, že jsme v těchto věcech o veliký skok napřed – profily námi vyráběných křídel jsou nejsubtilnější na trhu. A to o hodně. Navíc jsou fixní rámy nejen úzké, ale také přiměřeně nízké,“ upřesňuje Jakub Formánek s tím, že tyto dva technické prvky nejvíce ovlivňují výsledný dojem z interiéru karlínského bytu i celé řady dalších, kde bylo použito prosklení Solara HISTORIK.

Foto: Studio PetřinaFoto: Studio PetřinaFoto: Studio Petřina

Je libo sluhu, který okna zavře, či uzamčenou mikroventilaci?

Ateliérová okna Solara HISTORIK, určená především pro památkově chráněné objekty, se mohou otevírat sama pomocí neviditelných elektrootvíračů. Systém dešťového senzoru a záložního zdroje zajistí automatické uzavření při dešti i v případě výpadku proudu. Systém může být napojen na aplikaci ve smartphonu nebo na ovladač inteligentní domácnosti. Neviditelný elektrootvírač je včetně přívodního kabelu plně zabudován v profilech okna a zvenku krytý podčerněným sklem.

Kdo nepotřebuje sluhu a okna si otevře a zavře sám, dostává komfortní možnosti mikroventilace uzamčené klikou, polohované běžné ventilace i plné otevření například pro mytí.

Přehřívání, prochládání, konzultace?

„Konzultujeme s klienty, jaká skla zvolit pro jižní střechu, aby v létě odrážela tepelné záření. Jaká skla zvolit pro tepelnou pohodu v mrazech, jaké zastínění je vhodné proti přeslunění či viditelnosti do místnosti. Umíme poradit s cenovou hladinou jednotlivých doplňků i s tím, co u ateliérových střešních oken funguje a co ne,“ uvádí Jakub Formánek.

Je to krásné a investorům se to vyplatí

Památkové zóny jsou jedinečné a přidaná hodnota genia loci vábí. Prosvětlení a prostorové otevření podkrovních bytů je nejen kvůli limitům památkových ústavů oříšek. „Ale jde to i takto krásně a taková ateliérová okna se investorům vyplatí. Definují první dojem z interiéru, zvyšují hodnotu prostor. Ze zkušeností opravdu tvrdím, že investice do kvalitního střešního prosklení se bohatě vrací,“ uzavírá Jakub Formánek ze společnosti Solara.

Redakce Solara
Foto: Studio Petřina