Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Deska EGGER DHF kombinuje vynikající stavebně fyzikální vlastnosti s pozitivními ukazateli udržitelnosti

Umělou pryskyřicí pojená dřevovláknitá deska EGGER DHF se střední hustotou je odolná proti vlhkosti, difuzně otevřená a zároveň vyztužující. Je tak optimálním materiálem pro výrobu střešních konstrukcí. 

Díky těm nejlepším stavebně fyzikálním vlastnostem v souladu s CE Prohlášením o vlastnostech a vynikajícím ekologickým vlastnostem splňuje všechny požadavky na vnější opláštění střechy. Při realizaci střešní konstrukce s DHF deskou mohou být zajištěny tři funkce v jednom jediném pracovním kroku. Dodatečná fólie tak není nutná.

Udržitelná v každém vláknu

S DHF deskou nabízí společnost EGGER desku pro dřevostavby s udržitelností v každém vláknu. Díky lepidlovému systému bez obsahu formaldehydu a použití přírodního dřeva je deska obzvláště šetrná k životnímu prostředí. Dokazují to i ukazatele udržitelnosti společnosti EGGER: V souladu s mottem „Více ze dřeva“ je pro společnost důležité jednat udržitelně, šetřit zdroje a podporovat ochranu klimatu. Díky ukazatelům udržitelnosti jsou environmentální vlastnosti každého jednotlivého produktu transparentní a snadno pochopitelné. Pod heslem „Více transparentnosti“ informuje společnost EGGER o uhlíkové stopě, přínosu k biohospodářství, přínosu k cirkulární ekonomice, podílu dřeva z regionálního prostředí a podílu dřeva z ověřených a certifikovaných zdrojů.

Ukazatele udržitelnosti EGGER DHF desky podtrhují šetrnost desky k životnímu prostředíMysleme na životní prostředí s DHF deskou na střeše. Ten, kdo vsadí na dřevo, může upustit od použití fólie

Ukazatele udržitelnosti EGGER DHF desky jsou bez výjimky pozitivní, a podtrhují tak šetrnost desky k životnímu prostředí. Deska tak dokonce vykazuje negativní uhlíkovou stopu, protože se v dřevě během výroby nachází větší množství uloženého CO2, než jaké je vyprodukováno.

„DHF deska kromě toho přispívá i k cirkulární ekonomice, protože se z 90 procent skládá z vedlejších produktů z pilařské výroby. Deska podporuje i přechod k biohospodářství, tedy odklon od fosilních surovin, protože se z 95 procent skládá z obnovitelných zdrojů. Vedlejší produkty z pilařské výroby použité při výrobě přitom pocházejí z 97 procent z regionálního prostředí, což posiluje regionální hospodářství a snižuje dopravní zatížení,“ vysvětluje Moritz Bühner, vedoucí týmu oblasti Corporate Sustainability ve společnosti EGGER.

EGGER DHF deska je optimálním materiálem pro střešní konstrukce © Klaus Bauer

Vlastnosti, které přesvědčí

Použití EGGER DHF desek umožňuje rychle a efektivně vytvořit větru odolný a pochozí povrch střechy, který odvádí vodu. V porovnání s konvenční metodou konstrukce střech jsou tak v jednom jediném pracovním kroku zajištěny tři funkce a není potřeba používat dodatečné fólie.

Deska se postará o spolehlivou ochranu proti vlhkosti již během fáze výstavby nebo později při případném poškození střešní krytiny kroupami. Díky difuzní otevřenosti mohou být v kombinaci s parotěsnou vrstvou na vnitřní straně vytvořeny bezpečné a odolné konstrukce s nízkým rizikem kondenzace a vysokým potenciálem vysušení. Díky optimalizovanému profilu pero – drážka lze desky snadno spojit, což umožňuje rychlou instalaci. K rychlé instalaci desek přispívá i natištěný rastr pro přibíjení hřebíků, díky kterému odpadá dodatečné značení při montáži.

Potvrzuje to i Michael Pölzleitner, jednatel firmy Holzbau Koasa: „EGGER DHF deska mě přesvědčila svými technickými vlastnostmi. Dřevovláknitá deska je odolná proti vlhkosti a proražení a díky optimalizovanému profilu pero – drážka ji lze snadno a rychle nainstalovat. Protože v dnešní době hraje velkou roli i téma udržitelnosti a DHF deska kombinuje ty nejlepší ekologické hodnoty s přesvědčivými stavebně fyzikálními vlastnostmi, je pro nás optimálním materiálem pro střešní konstrukce.“

Další informace k tématu udržitelnost ve společnosti EGGER najdete na webových stránkách www.egger.com/cs/o-nas/zivotni-prostredi-a-udrzitelnost/.

podle podkladů společnosti EGGER