Informace výrobců

Desky Knauf Thermoboard pro komfortní systém stropního vytápění a chlazení

Požadavky na kvalitu vnitřního prostředí a vysoký užitný komfort neustále rostou jak v občanské, tak v komerční výstavbě. Velkými tématy jsou nejen akustika, výjimečný design a kvalita materiálů, ale i způsob vytápění a chlazení, které i v našich podmínkách nabývá vzhledem k počasí velkého významu. Mezi nejkomfortnější a současně nejzdravější patří systém kombinovaného stropního topení a chlazení, u kterého se používají speciální sádrokartonové desky Knauf Thermoboard nebo Knauf Thermoboard Plus.

Vše v jednom
Soustava pracuje na principu sálání, tzn. předávání tepla předmětům v místnosti nebo naopak odnímáním jejich tepla v režimu chlazení, a využívá chladicí/topné systémy umístěných ve stropní konstrukci. Jen zhruba desetina tepla se šíří konvekcí, tedy prouděním vzduchu. Sálavý systém je neviditelný, bezhlučný a chlazení se obejde bez vanoucího chladného vzduchu, jak to známe z klasických klimatizací. Nedochází tak k víření prachu, takže je systém velmi vhodný i pro alergiky. V současné době jde o nejkomfortnější a pro člověka nejpříjemnější soustavu tepla a chladu, vhodnou pro byty, rodinné domy, obchodní a administrativní centra, nízkoenergetické i pasivní domy. Pro majitele objektů znamená tento systém „dva v jednom“ (topení i chlazení) navíc i úsporu finančních prostředků. 

Knauf Thermoboard Plus – speciální sádrokartonové desky se zvýšenou tepelnou vodivostí
Desky Knauf Thermoboard/Thermoboard Plus se používají pro opláštění systémů suché výstavby, u nichž je požadována velmi dobrá tepelná vodivost, např. právě pro plošné topení/chlazení ve stropních konstrukcích, které využívá kapilárních rohoží apod.

Variantou jsou akustické děrované sádrokartonové desky Knauf Cleaneo Thermoboard/Cleaneo Thermoboard Plus. Používají se pro opláštění systémů suché výstavby, u nichž je požadována velmi dobrá tepelná vodivost a kde je i požadavek na zvukovou pohltivost a vysoké nároky na vzhled.

Knauf Thermoboard
– sádrokartonová deska se zvýšenou tepelnou vodivostí ≥ 0,30 W/(m·K);
– doporučená teplota topné vody v topném systému ≤ 50 °C (krátkodobě do 60 °C).
Knauf Thermoboard Plus
 – sádrokartonová deska s vysokou tepelnou vodivostí ≥ 0,45 W/(m·K), již zajišťuje speciální sádrové jádro s příměsí grafitu, který výrazně vylepšuje tepelnou vodivost desky;
– doporučená teplota topné vody v topném systému ≤ 45 °C;
– horní hranice trvalého tepelného zatížení ≤ 50 °C (krátkodobě do 60 °C).

Deska Thermoboard Plus s obsahem grafitu

Desky Knauf Thermoboard Plus se standardně vyrábějí ve snížené tloušťce 10 mm, kvůli reakční době, a to s příměsí grafitu, který má za úkol zlepšit koeficient tepelné vodivosti desky zhruba 3x (v případě desky Thermoboard Plus). Desky jsou ohebné jak v konkávním, tak konvexním oblouku. Desky a topný systém se instalují na křížový rastr s nosnými a montážními profily. Rohože se přichytí k nosným profilům páskou nebo k montážním profilům „klipem“, přičemž se shora instaluje tvrdá vata (cca 75–100 kg/m³) o výšce 30 mm (často se zataví do polyetylenové fólie). Jakmile přiklopíme desku zespoda, přitlačí vata opřená o nosné profily systém kapilár k desce Knauf Thermoboard Plus, čímž se dosáhne optimální teplosměnné plochy. Rozteče montážních profilů jsou ≤ 500 mm. Systémové řešení Knauf odpovídá standardům D112. V případě, že se navíc řeší akustický komfort, lze použít desky Thermoboard v provedení Cleaneo a v tomto případě je nutné zmenšit rozteče montážních profilů na 333 mm. Alternativně lze systém instalovat do skladby „stropu pod stropem“, kdy horní podhled plní funkci protipožární, meziprostor funkci instalační a spodní podhled má pouze designový účel s funkcí chlazení/vytápění. Desky se tmelí standardně tmelem Knauf Uniflott a pro vyztužení spár se používají pásky Knauf Kurt. 

knauf02 87371Rekonstrukce prostor Národní galerie v Anežském klášteře s využitím stropního vytápění/chlazeníRekonstrukce prostor Národní galerie v Anežském klášteře s využitím stropního vytápění/chlazeníRekonstrukce prostor Národní galerie v Anežském klášteře s využitím stropního vytápění/chlazení

Komfort v top kvalitě
Výhoda stropního chladicího/topného systému s deskami Thermoboard spočívá mimo jiné i v tom, že jeho celková výška je pouze 10 centimetrů. Ale může být i méně, což umožňuje velmi široké využití zejména při rekonstrukci budov. Základem je kvalita provedení montáže, včetně správného zapojení topného systému (rohože musí být kvůli vyrovnání tlaků ve všech trubičkách zapojeny Tichelmannovým způsobem) a bezchybné konstrukce vlastního stropu s odpovídající teplosměnnou plochou. Při provozu je nutné hlídat rosný bod, proto teplota v systému nesmí klesnout pod 16 °C. Teplotu média (vody) lze hlídat „klouzavě“ v čase v závislosti na hodnotách z referenčních čidel. Systém je také často doplněn havarijními čidly, která hlídají rosný bod uvnitř místnosti, aby v případě potřeby řízení zareagovalo a daný okruh odstavilo (např. když relativní vlhkost stoupne na 85 %).

Unikátní řešení stropního topného a chladicího systému s deskami Knauf Thermoboard bylo již použito například v Airport Business Centru na letišti v Ruzyni nebo v pražské Národní galerii v Anežském klášteře, ale také v bezpočtu privátních rodinných domů a vil.

Více o chladicích a tepelných stropech zde.

podle podkladů firmy Knauf Praha, s. r. o.

Airport Business Centrum na pražském letišti, instalace stropního vytápění/chlazení Airport Business Centrum na pražském letišti, instalace stropního vytápění/chlazení Airport Business Centrum na pražském letišti, instalace stropního vytápění/chlazení