Informace výrobců, Střechy

Difuzně otevřené nadkrokevní izolace zajistí v objektu optimální klima

Nadkrokevní izolace představují účinnou cestu, jak snížit tepelné ztráty, zvýšit tepelnou pohodu a celkově zhodnotit objekt i kvalitu bydlení. Z pohledu vnitřní vlhkosti v zatepleném objektu však existují rizika spojená se vznikem vodních par a jejich odvodem, např. výskyt plísní. Řešením je volba difuzně otevřených nadkrokevních izolací, například systému THERMO-LINE společnosti HPI-CZ, který tato rizika eliminuje.

V rodinných domech je zpravidla střecha hned po obvodových stěnách a oknech místem největšího úniku tepla. Vzrůstající požadavky na snižování spotřeby energií vedou ke zvyšování tlouštěk izolací. Potřebná tloušťka tepelné izolace však výšku krokví přesahuje, nastavování krokví je náročné na čas i náklady. Navíc v místech, kde jsou pod sádrokartonovým záklopem pouze krokve a žádná tepelná izolace, budou vznikat tepelné mosty. Ty se mohou zejména v zimě projevit v podobě vlhkých pruhů. Dodatečné ztráty energie vznikají u mezer mezi tepelnou izolací a krokvemi.

Zatímco difuzně uzavřené izolace téměř neodvádějí vlhkost z konstrukce, systém THERMO-LINE disponuje výbornou paropropustností izolačních desekProstup nadkrokevní izolací – varianta pro novostavbyProstup nadkrokevní izolací – varianta pro rekonstrukce

Zásadní výhodou nadkrokevních systémů, jako je systém THERMO-LINE, je zcela určitě pokládka zvnějšku, která eliminuje vznik tepelných mostů. Výška krokví nehraje žádnou roli, plní jen statické požadavky. Obvodový spoj na pero a drážku zajistí nejen snadné pokládání, ale také vytvoření dokonale uzavřené izolační vrstvy. Ze strany exteriéru lze vzduchotěsné vrstvy naistalovat snadněji a také spolehlivěji. V neposlední řadě lze nadkrokevní systém využít v kombinaci se stávající minerální izolací mezi krokvemi v případě dodatečného zateplování střešního pláště, kdy navíc není nutný stavební zásah do interiéru.

Avšak difuzně uzavřené nadkrokevní izolace téměř neodvádějí nežádoucí vlhkost z konstrukce. Obsahuje-li dřevěný stavební materiál, vede to k jeho možné degradaci a riziku tvorby plísní. Nadkrokevní systém THERMO-LINE je oproti tomu difuzně otevřený, zároveň však nabízí i mimořádné tepelněizolační parametry. Výborná paropropustnost izolačních desek (µ = 35 odpovídá odporu vzduchu o výšce sloupce 3,5 m při tloušťce desky 100 mm), které jsou základem systému, umožňuje odvod vodních par z konstrukce. Nedochází tak k nežádoucímu vzniku kondenzátu a plísní, což napomáhá ke správnému fungování střešního pláště, čímž se prodlužuje jeho životnost. V objektu panuje příjemné klima, riziko zdravotních obtíží klesá.

Pokládkou izolace zvnějšku se vyhnete stavebnímu zásahu do interiéru, vzduchotěsné vrstvy lze navíc zvnějšku naistalovat snadnějiObvodový spoj na pero a drážku zajišťuje vytvoření dokonale uzavřené izolační vrstvy

Izolační desky jsou kotveny přes kontralať do krokvíDifuzně otevřený izolační systém odvádí vodní páry z konstrukce. Napomáhá tak ke správnému fungování střešního pláště, čímž prodlužuje jeho životnost.

Čím účinnější izolace, tím tenčí konstrukce
Základem nadkrokevního systému THERMO-LINE je tuhá fenolická pěna Resol, známá také pod obchodním názvem KoolTherm. Ta je velmi specifická svou uzavřenou strukturou extrémně malých buněk s velmi tenkými stěnami. Jde o materiál, který nachází stále častěji uplatnění v kontaktních zateplovacích systémech ETICS. Díky tomu je možné zhotovit i kompletní venkovní izolační schránku budovy z jednoho materiálu s vynikající izolační schopností. Jde doslova o materiál budoucnosti, který umožňuje docílit maximálních tepelněizolačních hodnot při minimálních tloušťkách izolantu. Vzhledem k tomu je ideálním řešením pro zateplování nízkoenergetických a pasivních domů, kde je kladen vysoký důraz na tepelně izolační vlastnosti.

Desky z fenolické pěny Permo® therm, které jsou základem nadkrokevního systému společnosti HPI-CZ, nabízejí v porovnání s běžně používanými nadkrokevními izolacemi vynikající hodnotu λD = 0,021 W/m.K při mimořádně dobré paropropustnosti (µ = 35). Běžné izolace z tvrzené pěny, jako je např. PUR nebo PIR, dosahují srovnatelných izolačních vlastností jen díky větším tloušťkám desek. Díky fenolické pěně použité při výrobě desek Permo® therm lze dosáhnout difuzně otevřeného systému při minimální tloušťce izolantu (již od 60 mm). To umožňuje využití systému při doteplování střech dvojdomků nebo řadových domů, kde by opticky velké zvýšení střechy volbu nadkrokevní izolace vylučovalo.

Solární úprava izolačních desek pomáhá redukovat prostup tepla do obytného prostoru. Snižuje tak náklady na chlazení pomocí klimatizace.

THERMO-LINE nad nejstarším krovem u nás
Díky výborným parametrům se systém THERMO-LINE uplatnil při rekonstrukci významné památky: bývalého kostela sv. Anny, dnes kulturního centra Pražská křižovatka. Objekt ukrývá unikátní gotický krov dokončený po roce 1364. Ten je jediným dochovaným krovem ze středověku u nás, a svým významem tak dalece přesahuje rámec naší republiky. Střešní plášť stavby zateplený moderním, difuzně otevřeným nadkrokevním systémem umožní přirozené větrání prostoru cenného gotického krovu i odvod vlhkosti z konstrukce.

Subtilní dřevěná konstrukce krovu, stará více než 600 let, má pochopitelně specifické nároky na prostředí, které je třeba respektovat. S ohledem na využití objektu jako kulturního centra i v zimních měsících stanovil projektant cílové tepelnětechnické parametry. Zástupci odboru památkové péče zároveň kladli důraz na minimální navýšení střechy – velké navýšení střechy by, zejména v oblasti vikýřů, zcela změnilo ráz střechy. Požadavek na navýšení střechy maximálně o 14–15 cm oproti stávajícímu stavu, a zároveň nereálnost „klasického“ zateplení mezi krokve přispěl k volbě nadkrokevní izolace se základem v podobě fenolické pěny oproti původně uvažované minerální vlně.

Desky se solární úpravou proti přehřívání střechy
Izolační desky Permo® therm dodané pro kostel sv. Anny navíc disponují solární úpravou. Povrch izolačních desek, integrovaná paropropustná vrstva, je v matně stříbrném reflexním provedení, takže odráží infračervené záření, které má zejména v letním období vliv na zahřívání střešní konstrukce. Solární úprava tak pomáhá redukovat prostup tepla do interiéru v horkých letních dnech i vnitřní teplotu zejména na úrovni výšky stropu.

Výborné akusticko-izolační parametry
Z hlediska požární bezpečnosti disponují desky Permo® therm samozhášivou úpravou a při přímém vystavení plamenům materiál neskapává. Kromě toho vynikají izolační desky z fenolické pěny i výbornými akusticko-izolačními parametry. Ve srovnání s jinými typy izolací jde o tvarově velmi stálý materiál, který vykazuje jen minimální úbytek vlivem stárnutí a téměř žádné deformace. Při pokládce je systém bez problémů pochozí. Fenolická pěna navíc neobsahuje žádné freony ani jiné látky poškozující životní prostředí.

Systém THERMO-LINE je bez problémů pochozí, je vhodný i na střechy s velkým sklonemReflexní matně stříbrný odstín povrchu izolačních desek odráží infračervené zářeníPři rekonstrukci kostela sv. Anny ­nahradila ­stávající skladbu s bonnským šindelem ­dvouplášťová střecha s břidlicovou krytinou ­zateplená nadkrokevním systémem THERMO-LINE

Jedno řešení, jeden systém
Navrhování a provádění nadkrokevní izolace usnadňuje společnost HPI-CZ nabídkou sladěných systémových komponent. V rámci nadkrokevního systému THERMO-LINE proto dodává kromě izolačních desek Permo® therm celou řadu dalších výrobků. Extrémně odolná parobrzda Wallint T3 SK2 s dvojitou integrovanou lepicí páskou plní regulační funkci systému. Instaluje se na krokve, v případně dřevěného záklopu přímo na bednění. Jak již z názvu vyplývá, jde o parobrzdu, která umožňuje postupné uvolňování vzdušné vlhkosti do difuzně otevřené izolace Permo® therm a následně ven z konstrukce. Kromě toho může i po dobu 14 dnů zastávat funkci dočasné krytiny. V kombinaci s nadkrokevními izolačními deskami z fenolické pěny tak vznikne difuzní vrstvená struktura. Tato struktura umožňuje bezpečné vysychání i při vniknutí vlhkosti na stavbě. Navíc její vysoká pevnost zajišťuje mimořádnou ochranu vůči hrubým podkladům nebo protržení.

Důležitou roli hrají i systémové šrouby Permo® therm. Slouží k připevnění nadkrokevní izolace přes kontralatě ke krovům a současně zajišťují eliminaci sání větru a zatížení tahem. Celý systém je doplněn také dalšími prvky v podobě komprimačních pásek, napojovacích pásů, tmelů atd. Bezpečnou instalaci sanitárních rozvodů skrz nadkrokevní izolaci umožňuje Venduct® prostup nadkrokevní izolací, který zaručuje vzduchotěsnost a větru odolné připojení k parozábraně.

V rámci technického servisu zajišťuje společnost HPI-CZ zdarma vypracování kladečského a kotevního plánu na základě dodané výkresové dokumentace. Více o systému THERMO-LINE na stránkách www.hpi.cz.

podle podkladů společnosti HPI-CZ