Informace výrobců

Dodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranou

Existuje mnoho různých možností, jak odstranit škody způsobené vlhkostí. Samozřejmě záleží jak na příčinách vlhkosti, tak i na způsobu využití suterénních prostor. Není-li poškozená suterénní stěna volně přístupná kvůli zástavbě nebo sousedním budovám, je dobrou alternativou dodatečná vnitřní izolace. Při použití navzájem optimálně vyladěných systémů produktů lze tímto způsobem dokonce vytvořit kvalitní obytné místnosti. Společnost Remmers nabízí řešení v podobě systému kombinujícího hydroizolaci s ochrannou funkcí.

Příklad z praxe

Majitelé se rozhodli upravit suterén činžovního domu tak, aby jej bylo možné využívat jako bytové prostory. V suterénu byla provedena izolace podlahy, podle návrhu projektanta a prováděcí firmy použity sanační omítky, a v částech obytných prostor byla podle přání majitelů ponechána pohledová zeď na původní kamenné zdivo základů. Po několika letech užívání se ale v suterénním bytě začaly objevovat problémy nejprve s vlhkostí na stěnách a následně s plísní na zdech. Majitelé se domnívali, že důvodem vlhnutí jsou opakované havárie odpadu vinou špatného napojení instalace v kuchyni v bytě nad suterénem, a vlhkost řešili instalací odvlhčovačů. V bytě se však postupně objevovala další vlhká místa.

Přivolaný zástupce firmy, která prováděla hydroizolaci koupelen, doporučil vykopat kontrolní šachtu, jímku s čerpadlem, v koupelně v místě nejblíže zdi do dvora, kde je byt nejníže položen vůči okolnímu terénu. Překvapením bylo, když i v letošním, relativně deštivém roce zůstávala šachta stále suchá a nebylo potřeba nic odčerpávat, ale přesto se po stěnách bytu dále šířila plíseň. Majitelé tentokrát již na doporučení firmy, která se specializuje na provádění sanací vlhkých staveb, kontaktovali společnost Remmers.

Dodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranouDodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranou

Dodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranouDodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranou

Po konzultaci s technikem společnosti a po obhlídce objektu byly nalezeny další příčiny vlhnutí základových zdí – nefunkční okapový svod směrem do ulice, porušená izolace stropu a s největší pravděpodobností nefunkční hydroizolace základů zvnějšku – porušená nopová fólie i krycí lišta a pod ní zatékající vlhkost z chodníku tvořeného betonovou dlažbou na jedné straně a ze dvora do kačírkového zásypu. Společně se proto dohodli, že proto, aby byt v suterénu byl dlouhodobě obyvatelný, použijí systém sanace kombinující hydroizolaci a ochrannou funkci, ale nebudou řešit hydroizolaci budovy zvenčí.

Systém kombinující hydroizolaci s ochrannou funkcí

Vnitřní hydroizolace se obvykle provádí pomocí tuhých hydroizolačních malt na minerální bázi. Těmito výrobky však není možné trvale utěsnit dynamické trhliny a nelze zaručit ani nepropustnost pro radonové plyny. Z tohoto důvodu společnost Remmers doporučila majitelům použít kombinaci, která je chytrá a zároveň se snadno aplikuje. Tento systém se skládá z vnitřního hydroizolačního systému, jehož součástí je materiál MB 2K, který je určen k přemostění trhlin a zároveň je testován na nepropustnost radonu. Další součástí systému je pak sestava desek Power Protect [eco], zaručující ekologický a ekonomicky udržitelný systém sanace. Instalace systému je velmi jednoduchá – na vnitřní hydroizolaci, která je certifikována dle WTA, se aplikují desky z tepelněizolačního minerálního perlitu kombinovaného s recyklovanou celulózou.

Aby všechny složky systému plnily dlouhodobě svoji funkci, je nutné dodržet všechny předepsané kroky. Důležitá je příprava podkladu – cílem je zajistit vnitřní hydroizolaci výtečnou přilnavost na pevném podkladu, prostém všech nepevných a prachových částí. K tomu se zpravidla odstraňují veškeré pochozí vrstvy podlah, mazaniny, povlaky a omítky. Izolační vrstva má být provedena vždy na surový podklad. Po očištění podkladu se připravenost podkladu pro izolační vrstvu ještě odzkouší.

Dodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranouDodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranouDodatečná vnitřní hydroizolace s protiradonovou ochranou Po doporučených úpravách je nyní byt v suterénu opět obyvatelný

Následně se provede penetrace Kiesolem MB, a můstek a vyrovnání podkladu kombinací materiálů WP Sulfatex a WP DS Levell. Aplikace tohoto souvrství je však velmi rychlá, protože se provádí „čerstvý do čerstvého“. Na vyzrálou vyrovnávací vrstvu se nanáší kontaktní nátěr MB 2K a následně dvě hydroizolační vrstvy stejného materiálu. Tím je objekt utěsněn a následuje souvrství zajišťující protiplísňovou a tepelnou ochranu.

Desky Power Protect se lepí metodou „floating“ do materiálu PP Fix. Na ně je pak nanesena kontaktní vrstva plošné stěrky a jemné omítky PP Fill vyztužené v první vrstvě tkaninou Tex 4/100. Pro optimální funkci systému je pak doporučeno natírat plochy protiplísňovou barvou Color SL.

A jaké je resumé celého příběhu? Po doporučených úpravách je nyní byt v suterénu opět obyvatelný a majitelé ho mohou bez obav nabídnout novým nájemníkům.

podle podkladů společnosti Remmers