Informace výrobců, Střechy

Dolní zámek v Teplicích nad Metují má díky nové střeše Bramac opět historickou podobu

Od 50. let minulého století slouží Dolní zámek v Teplicích nad Metují k sociálním účelům. Před třemi lety prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která zlepšila podmínky pro ubytování klientů i celkové fungování zařízení. Budova zámečku sice nebyla před rekonstrukcí v havarijním stavu, už ale nevyhovovaly vnitřní dispozice objektu. Velké osmilůžkové pokoje bez vlastního sociálního zařízení poskytovaly klientům jen minimum soukromí.

Rekonstrukce se zhostila společnost Stako z Hradce Králové, která má za sebou celou řadu úspěšných realizací v kraji. Stavbu dozoroval Ing. Jaroslav Jeništa z hronovské firmy Jestav, s. r. o. Veškeré úpravy proběhly citlivě s ohledem na historickou hodnotu barokního zámku.

Velkou stavební úpravou prošla střecha budovy, která se nyní pyšní novou krytinou i půdní vestavbou. Práci pokrývačům ulehčila relativně zachovalá konstrukce krovu, neboť do objektu nezatékalo. Stavebnětechnický průzkum ale prokázal lokální napadení původních konstrukčních prvků dřevomorkou domácí, a to zejména zhlaví trámů v podlaze. Z tohoto důvodu byla většina zhlaví trámů vyměněna a celá konstrukce krovu, tedy nové i stávající konstrukční prvky, ošetřena fungicidními a insekticidními prostředky.

Pálená krytina Opál od firmy Bramac na střeše zámku v Teplicích nad MetujíPálená krytina Opál od firmy Bramac na střeše zámku v Teplicích nad MetujíPálená krytina Opál od firmy Bramac na střeše zámku v Teplicích nad Metují

Původní keramickou krytinu z bobrovek vystřídala za komunismu falcová plechová krytina. Stávající rekonstrukce probíhala ve spolupráci s oborem památkové péče, který na střechu doporučil pálenou krytinu. Po pečlivém výběru se generální dodavatel stavby rozhodl pro krytinu Opál od firmy Bramac. „Jejich tašky jsou velmi přesné a dobře sedí. Skvěle se nám s nimi dařilo kopírovat tvar střechy, který šel mírně do oblouku. Dokonale hladký a rovný povrch Opálu krásně vynikl v celé ploše zámecké střechy,“ pochvaluje si práci s Bramacem pokrývač Martin Verner, který zajišťoval pokládku krytiny formou subdodávky.

Jedním z benefitů keramických pálených tašek Bramac je jejich rozměrová přesnost. Tašky Opál jsou vyráběny z prvotřídních surovin v německých výrobních závodech. Jejich kvalita je výsledkem mnohaletých zkušeností a know-how. Vyznačují se svou dlouhou životností a výrobce na ně poskytuje 30letou záruku.

Pálená krytina Opál od firmy Bramac na střeše zámku v Teplicích nad MetujíPálená krytina Opál od firmy Bramac na střeše zámku v Teplicích nad MetujíPálená krytina Opál od firmy Bramac na střeše zámku v Teplicích nad Metují

V prostorách pod střechou vznikly nové pokoje pro klienty, společenská místnost s kuchyňkou a další provozní prostory potřebné pro personál. Příčky a stropy byly realizovány jako sádrokartonové s přihlédnutím na dosedání nově zatížené střechy. Z tohoto důvodu je celá sádrokartonová vestavba pečlivě dilatována od všech nosných i pomocných prvků krovu.

Rekonstrukce teplického zámku nezlepšila jen vnitřní komfort zařízení, ale rozšířila i ubytovací kapacity. Citlivý a individuální přístup vrátil zámku punc historické památky.

podle podkladů společnosti Bramac střešní systémy