Informace výrobců, Střechy

Doplňky pro střešní pláště z hydroizolačních fólií na bázi TPO (FPO)

Jak je všeobecně známo, moderní technologie vládnou světem a doba se postupně mění a s ní i vymoženosti, které jsme nuceni v každodenním životě používat. Stejně tak tomu je i v oboru stavebnictví, kde tohle pravidlo platí dvojnásob. Dříve používané materiály jsou nahrazovány novými, modernějšími a kvalitnějšími a také těmi, které méně zatěžují životní prostředí. Avšak ne vždy jsou tyto novinky dotaženy k úplné dokonalosti a realizačním firmám často komplikují práci chybějící doplňky pro opracování v detailech, rozích, koutech a prostupech konstrukcemi. Předmětem tohoto článku je shrnutí toho, jaké doplňky jsou kompatibilní se střechami z hydroizolačních fólií na bázi TPO/FPO, kterých na tuzemském trhu stále není mnoho.

Je znát narůstající poptávka po hydroizolačních fóliích na bázi termoplastických a flexibilních polyolefinech a ruku v ruce s ní jdou i poptávky na kompatibilní systémové doplňky, jako jsou střešní vpusti, odvětrávací komínky, sněhové zachytávače, ukončovací lišty nebo detailové tvarovky pro opracování rohů a koutů. Nevýhodou tohoto hydroizolačního materiálu však je vzájemná nekompatibilita izolace mezi jednotlivými výrobci. Každý výrobce totiž při výrobě používá jiný poměr polyethylenu a polypropylenu, díky čemuž jsou tak malá svařovací okna, že nelze zaručit vzájemnou svařitelnost tak, jako je tomu například u hydroizolačních fólií na bázi mPVC.

Společnost TOPWET se již dlouhou dobu snaží tuto poptávku po systémových doplňcích pro hydroizolační fólie na bázi TPO (FPO) pokrýt.

Střešní vpusti s integrovanou manžetou jsou na evropském trhu již pojmem. Široká škála značek a barev manžet ve skladových zásobách, dimenze DN 50 – DN 150, záruka vodotěsného spoje – přesně to jsou hlavní důvody, proč kombinovat hydroizolační fólii na bázi TPO (FPO) právě s těmito výrobky. Identické přednosti mají střešní odvětrávací komínky TWOP, prostupy pro kabely TWP nebo střešní chrliče TWC a pojistné přepady TWPP.

Doplňky pro střešní pláště z hydroizolačních fólií na bázi TPO (FPO)Doplňky pro střešní pláště z hydroizolačních fólií na bázi TPO (FPO)Doplňky pro střešní pláště z hydroizolačních fólií na bázi TPO (FPO)

Za zmínku stojí také tvarovky TWUT TPO pro opracování prostupů zábradlí, kotev pro technologická zařízení, sloupků zabezpečovacích systémů aj. Široká škála kulatých tvarovek výšky 150 mm a dostatečného průměru podstavy zaručuje bezpečné, rychlé a kvalitní opracování jinak problematického detailu. Každý izolatér jistě potvrdí, že termoplastické fólie nejsou tak poddajné jako alternativní mPVC. Jako třešnička na dortu se nabízí smršťovací hadice TWH, která za pomoci horkého vzduchu vodotěsně překryje spoj mezi tvarovkou a opracovávaným prostupem.

Spoustu práce také ušetří kužele a vlnovce pro opracování vnitřních a vnějších rohů a koutů. Jedná se o výrobky, které zpevní problematické spojení a překrytí fólií právě v těchto kritických místech. Kužele a vlnovce se vyrábí z detailové fólie.

Hydroizolační fólie jsou hladké a především v nízkých teplotách také značně kloužou, aby bylo zabráněno skluzu sněhu ze střechy, jsou řešením plechové sněhové zachytávače s integrovanou manžetou. Zde je nutné u výrobce izolace ověřit, zda vyrábí poplastované plechy. Pokud ano, není nic jednoduššího než jej zaslat k nám do výroby a my už se postaráme o vytvarování, přípravu otvorů na kotvení a napojení výseku hydroizolace.

Doplňky pro střešní pláště z hydroizolačních fólií na bázi TPO (FPO)Doplňky pro střešní pláště z hydroizolačních fólií na bázi TPO (FPO)

Stejný princip je u dělicích perforovaných lišt TW KL TPO délky 2 m. Z vaší strany je potřeba zaslat poplastovaný plech a o další kroky jako natvarování, perforování a připojení pásku pro natavení k podkladu se již postaráme my přímo ve výrobě. Taková lišta poté slouží například k oddělení různých materiálů, přechodů nebo ukončování dlažby na terčích.

Cílem společnosti TOPWET je i nadále rozvíjet sortiment doplňků pro střešní pláště z hydroizolačních fólií na bázi TPO (FPO) k co největší spokojenosti všech zákazníků. Věříme, že si stejně jako ostatní naše výrobky získají i doplňky důvěru zákazníků a opracování detailů se stane jednoduchým úkolem pro každého izolatéra.

Ing. Lukáš Haltmar, technická podpora společnosti TOPWET