Fasádní pláště, Informace výrobců

Dům na chůdách s hliníkovým opláštěním

Nelehký úkol čekal zahradního architekta, který se rozhodl rozšířit svůj rodinný dům nedaleko bavorského jezera Ammersee. Prioritou bylo zachovat stávající zahradu v původním stavu a současně umožnit z nové přístavby na zahradu co nejširší výhled. Aby vyhověl svým představám, postavil dům na jakési chůdy, které umožňují i nadále využívat původní plochy v nezměněné podobě.
Aby byl koncept dokonalý, navrhnul také rozlehlé terasy a panoramatická okna, ze kterých je široký výhled na okolní zeleň.
 
Střecha bez údržby
Celý, architektonicky velmi poutavý objekt, je „zabalen“ do barevně lakovaného hliníku Prefa. Hliníkové prvky jsou použity jak na zastřešení, tak na fasádu budovy. Lehký a odolný hliník je ideální pro použití na střechy s velmi malým sklonem, stejně jako v tomto případě. Použit zde byl svitkový plech Prefalz s tloušťkou 0,7 mm spojovaný dvojitou stojatou drážkou. Střecha je nejenom pro vodu nepropustná a bezpečná, ale díky vlastnostem hliníku také stálobarevná a odolná vůči všem vlivům počasí. Použití pohyblivých příchytek současně umožňuje bezproblémovou absorpci teplotních délkových změn hliníkových pásů. Taková střecha je tudíž zcela bezúdržbová.
 
Dům s hliníkovým opláštěním od firmy Prefa AluminiumprodukteDům s hliníkovým opláštěním od firmy Prefa Aluminiumprodukte
 
Fasáda s profilem
Vertikálně montované fasádní obklady Prefa Sidings poskytují této moderní stavbě, kromě inovativního barevného odstínu s označením P.10 světle šedá, nadčasovou eleganci. Přitom obklady připomínají svislé dřevěné obložení. Upevnění hliníkových prvků se realizuje systémem pero – drážka. Odpovídající startovací a ukončovací profily jsou buď prefabrikované, anebo mohou být individuálně vyrobené ze stejného barevného materiálu. Profesionální napojení na okna, rohy budov a různé přechody poskytují trvalou funkčnost. Vůči dešti odolné detaily fasády, jako jsou zabudované okenní parapety, lišty s okapy pro odvádění vody a další, garantují dlouhodobou ochranu. Fasádní obklady Sidings lze vybírat z mnoha standardních barev a na přání i v jakémkoli odstínu RAL. Použití obkladů Sidings ušetří mnoho námahy na údržbu, a to po mnoho desetiletí. Záruka 40 let na materiál a barvu zdůrazňuje aspekt bezúdržbovosti.
 
Dům s hliníkovým opláštěním od firmy Prefa AluminiumprodukteDům s hliníkovým opláštěním od firmy Prefa Aluminiumprodukte
 
Bezúdržbový koncept
Ze západní strany připomíná tvar budovy svými částečně šikmými stěnami loď. Terasa umístněná v horní třetině šikmé severní fasády částečně představuje imaginární kapitánský můstek. Pod budovou vyrostlo místo, které je kryto před deštěm a je vhodné nejenom pro venkovní posezení, ale i jako stinné útočiště a krásná vyhlídka na všechny strany zahrady. V horním patře jsou tři prostorné ložnice, každá s velkým otevřeným výhledem do zahrady. Panoramatická okna, balkony a terasa poskytují celoroční výhled na blízké vrcholky stromů.
Fakt, že majitel si svůj dům navrhl a naplánoval od základů sám, je stejně pozoruhodný jako skutečnost, že převzal i stavební dohled, včetně všech logistických úkolů. Díky jeho desetiletým zkušenostem zvládl kompletní přípravu stavebního projektu za pouhých šest měsíců. Vzhledem k tomu, že na střechu i obvodový plášť budovy byly použity moderní bezúdržbové hliníkové prvky Prefa, je jasné, že si nerušený výhled do zahrady bude užívat spolu s funkčním a trvalým řešením po dlouhá léta.
podle podkladů společnosti Prefa Aluminiumprodukte