Informace výrobců, TZB

Dům s řízeným větráním poznáte na první nádech

Obnova starých objektů vyžaduje houževnatost, odhodlání a dostatek financí. V případě esteticky nezajímavých staveb je pak mnohdy na zvážení, zda-li není lepší začít stavět tzv. na zelené louce.

Že se ne vždy vyplatí investovat do starého, nám potvrdil i pan Jakovec, který nás pozval do svého nového domu, který se nachází v původní zástavbě v malebném středočeském městě Unhošť. „Když jsme se rozhodli s rodinou přesídlit do přízemního domku v původní zástavbě, mysleli jsme si, že se pustíme „pouze“ do zevrubné rekonstrukce. Realistické zhodnocení stavu stavby ale ukázalo, že náklady na uvedení objektu do přijatelného stavu, by byly příliš velké. Navíc jsem došel k závěru, že současné materiály a konstrukce zaručují mnohem zdravější a příjemnější klima v interiéru,“ říká pan Jakovec.

Sázka na moderní materiály se z hlediska komfortu vyplatí!

Zmíněné příjemné klima pocítí každý, kdo překročí práh čerstvě zabydlené novostavby. Žádný typický závan novoty, čerstvé výmalby a těkavých látek uvolňujících se běžně z podlah a nového nábytku zde cítit není. Důvodem je kvalitní systém řízeného větrání s rekuperací tepla, který se majitelé rozhodli do novostavby pořídit.

„Při plánování podoby nového domu, mne na myšlenku řízeného větrání přivedla firma Schiedel, která nám do domu dodávala komínové těleso. Hlavní motivací bylo docílení zdravějšího ovzduší a zkrocení vlhkosti v interiéru, která bývá v utěsněných prostorech často problém. Roli hrálo ale i to, že se dům nachází nedaleko pražské Ruzyně a ač bydlíme v klidné ulici, tak nám nad domem často létají letadla. Možnost větrání, bez toho aniž bychom museli otevírat okna, tak jistě oceníme. Navíc zhruba polovinu nákladů na pořízení dostaneme díky dotaci zpět. S konkrétním typem řízeného větrání nám poradil Schiedel, který kromě dodané technologie KombiAir měl na starosti i samotnou realizaci,“ říká pan Jakovec.

Vpravo nad vchodovými dveřmi je patrný průduch, který přivádí do domu čerstvý vzduch. Druhým průduchem v jiné části domu je naopak odváděn odpadní vzduch (zdroj: Schiedel)Veškerá aktivita se odehrává v závěsné centrální jednotce @Zehnder, tzv. výměníku tepla. Zde je příchozí vzduch čištěn, filtrován a rovněž ohříván odpadním vzduchem. Samotný chod je velmi tichý, aktivitu zaznamenáte maximálně při spuštění vyššího výkonu (zdroj: Schiedel)Při sprchování nebo návštěvě toalety je dobré zapnout vyšší výkon. V samotné koupelně žádný hluk neuslyšíte. Mírnou aktivitu zaznamenáte pouze v samotné jednotce, kterou je ideální umístit do technické místnosti (zdroj: Schiedel)

Řízené větrání usnadní cestu ke stavebnímu povolení

Zařazení řízeného větrání s rekuperací do projektu a využití obnovitelného zdroje například v podobě krbové vložky je po opětovném zpřísnění legislativy jednou z nejjistějších cest k získání stavebního povolení. Od ledna 2022 se totiž opět změnily podmínky pro získání stavebního povolení na stavbu rodinných domů. Cílem je další snížení energetické náročnosti budov a přiblížení se k pasivnímu standardu.

Dostatek čerstvého vzduchu bez průvanu a zbytečného hluku

Srdcem systému řízeného větrání je výměník tepla s technologií @Zehnder, ve kterém je zvenčí přiváděný vzduch ohříván vzduchem odpadním. Tuto na prostor nenáročnou jednotku je ideální umístit do technické místnosti, vejde se však i do menší skříně například v předsíni.

K samotnému provozu pan Jakovec dodává: „Za běžného provozu není slyšet prakticky žádný hluk, mírnější aktivitu v samotné jednotce zaznamenáte pouze při zvýšeném výkonu, který je dobré zapnout například při sprchování nebo při návštěvě toalety. V jednotlivých místnostech je zabudován vždy odvod odpadního vzduchu nebo naopak průduch s přívodem čerstvého vzduchu. Mezi jednotlivými místnostmi tak přirozeně proudí vzduch naprosto neslyšně. Veškeré rozvody jsou schovány v podlaze nebo stropě.“

Ložnice a obývací pokoj jsou zásobeny čerstvým vzduchem. Na toaletě a v koupelně je naopak nasáván vzduch odpadní. Proudění je podpořeno absencí prahů (zdroj: Schiedel)Ložnice a obývací pokoj jsou zásobeny čerstvým vzduchem. Na toaletě a v koupelně je naopak nasáván vzduch odpadní. Proudění je podpořeno absencí prahů (zdroj: Schiedel)Krbová vložka a řízené větrání se nevylučuje, jen je třeba sáhnout po technologicky vyhovujícím krbu plně nezávislém na vzduchu z místnosti a kvalitní komínové vložce (zdroj: Schiedel)

Řízené větrání a krb pod jednou střechou

Pokud je v objektu paralelně s řízeným větráním zabudovaná krbová vložka, jak tomu je i v domě pana Jakovce, má to svá specifika. Krbová vložka a komín musí být dokonale těsné. Krbová vložka navíc musí být nezávislá na vzduchu z místnosti. Schiedel nabízí zákazníkům komplexní řešení v podobě monolitu, ve kterém je kromě komína i integrovaná krbová vložka. Přívod vzduchu ke spotřebiči je řešen samostatnou šachtou přímo v komíně, který je na našem trhu jako jediný certifikován i pro pasivní stavby. Pan Jakovec se nakonec rozhodl pro individuální řešení.

„Komín nám dodala společnost Schiedel, krbovou vložku jsme si však nechali vyrobit na míru specializovanou firmou. Jelikož mám profesně blízko ke stavebnictví, byl pro mne výběr dodavatele určitě jednodušší,“ dodává pan Jakovec.

podle podkladů společnosti Schiedel