Informace výrobců, Výplně otvorů

Dveřní systém VEKAMOTION 82 – štíhlý design a dokonale prosvětlený interiér

Jednou z hlavních letošních novinek společnosti VEKA, předního výrobce plastových okenních a dveřních profilů nejvyšší třídy A, je zcela přepracovaný zdvižně posuvný systém dveří VEKAMOTION 82 a VEKAMOTION 82 MAX. Ty se mohou pyšnit mimořádně tenkým profilem, velkorysou světelnou propustností a velmi snadným opracováním i montáží.

Současná snaha architektů o co největší prosvětlenost interiéru a zasazení velkoformátových prvků do zástavby vedla na českém i evropském trhu doslova k boomu zdvižně posuvných dveří. Především pak dveřních systémů, které jsou vyrobeny z tenkých profilů a nabízejí i bezbariérové přechody. Společnost VEKA na tento trend reaguje představením nové generace zdvižně posuvného systému dveří VEKAMOTION 82, který nahradí předchozí VEKASLIDE 82 a VEKASLIDE 70.

Ve srovnání s předchozí generací nabídne VEKAMOTION 82 až o 20 % štíhlejší profily, což zákazníkům nabídne větší plochu skel. S VEKAMOTION 82 a designovou variantou VEKAMOTION 82 MAX je pak možné realizovat velkoformátové moderní návrhy a nabídnout zákazníkům dokonale prosvětlené interiéry. VEKAMOTION 82 také umožňuje splnit vyšší požadavky na bezbariérovost, ochranu proti vodě či bezpečnost.

Vnitřní výztuže pro vysokou pevnost

Pro dosažení vysoké pevnosti i u rozměrných plastových rámů jsou u VEKAMOTION 82 bohatě dimenzovány možnosti vnitřní výztuže. Rám se šířkou 62 mm a konstrukční hloubkou 194 mm má dvě navzájem oddělené ocelové komory, do nichž je možné vložit ocelové výztuže o rozměru 60 x 40 mm, které jsou používány také v systémech Softline 76 a 82. „Použití plastového profilu a klasických ocelových výztuží znamená vyšší pevnost při nižších nákladech, protože není třeba použít hliníkové profily,“ zdůrazňuje Milan Klepsa, hlavní zástupce společnosti VEKA pro ČR a SR.

Nový standard pro klasické i bezbariérové konstrukce

Při vývoji VEKAMOTION 82 byl kladen zvláštní důraz na jednoduchost opracování a montáže. Obojí bylo navrženo za úzké spolupráce s výrobci. Například v případě prahu si výrobce může zvolit mezi ochranným nášlapným profilem ve dvou provedeních, a snadno tak vyrobit standardní či bezbariérovou verzi.

Detail na dveře z profilu VEKAMOTION 82 (zdroj: VEKA)Interiér s VEKAMOTION 82 (zdroj: VEKA)Profil VEKAMOTION 82 (zdroj: VEKA)

Kvalitní tepelná izolace a vysoká těsnost

Díky celkové stavební hloubce dosahuje systém Uf 1,3 W / m2K a může pojmout moderní trojskla až do tloušťky skla 54 mm. Velkoobjemové těsnění a dvousložkové těsnící díly zajišťují utěsnění VEKAMOTION 82 až do úrovně 9A. „Toho je dosaženo spolehlivým utěsněním mezi prahem, rámem a křídlem pomocí dvou optimalizovaných těsnění v křídle. Obě těsnění jsou spojena prostřednictvím vulkanizovaných rohů, díky kterým vzniká pevný rohový spoj,“ říká Milan Klepsa.

Tenčí rámy

Díky kompaktnímu kování, které se doposud používalo jen u dřevěných a hliníkových konstrukcí, bylo možné výšku rámu snížit na 86 mm a středního sloupku na 92 mm. Stejně tak drážka v profilu, která je nezbytná pro instalaci, mohla být zmenšena. „To pro změnu umožnilo vylepšení výztuží, a tedy i lepší zatížitelnost prvků,“ vysvětluje Klepsa. Dveřní systém je samozřejmě možné osadit běžně dostupným kováním.

Designové provedení VEKAMOTION 82 MAX

S pouhými třemi dodatečnými profily může výrobce dveří rozšířit svůj sortiment VEKAMOTION 82 o designovou variantu VEKAMOTION 82 MAX. Velkou výhodou designové varianty je možnost použít prahový profil pro celý rám. Vizuálně ohromující je i výška vnitřního profilu pevného křídla – pouhých 28 mm. Pevné křídlo může být volitelně zaskleno již ve výrobě, nebo se nabízí instalace skla zvenčí přímo na staveništi. „Nová konstrukce rámů navíc umožňuje takřka kompletní překrytí omítkou, a tím dosažení téměř bezrámového vzhledu,“ uzavírá Milan Klepsa.

podle podkladů společnosti VEKA