Beton, Informace výrobců

E-commerce v oblasti stavebnictví

Stavebnictví už nějakou dobu zažívá rozmach v elektronickém obchodování. A to nejen mezi firmami a koncovým zákazníkem, ale také mezi firmami samotnými. Zdaleka nejde jen o prodej produktů, ale možný je i pronájem techniky nebo zajištění služeb. A to třeba i v oblasti bednění. Podle společnosti Statista už více než 40 procent uživatelů internetu po celém světě nakoupilo zboží nebo služby on-line a toto číslo vytrvale roste. Trend je navíc patrný i ve stavebnictví.

Studie Změny ve struktuře trhu B2C/B2B prostřednictvím e-commerce, kterou provedla poradenská společnost pro oblast managementu Roland Berger, bude do deseti let více než čtvrtina všech tržeb ve stavebnictví realizována on-line. Celých 84 % stavebních společností už dnes předpokládá, že v budoucnosti nabídnou celé své portfolio on-line. To posouvá stavebnictví před ostatní průmyslová odvětví (např. elektronický průmysl: 70 %, automobilový průmysl: 60 %) a výrazně nad celosvětový průměr, který je 72 %.

Češi mají e-shopy rádi, jak dokazují nejen obecná data (odhadovaný obrat 160 miliard do konce roku a počet e-shopů překračující čtyřicet tisíc), ale i zkušenosti jednotlivých provozovatelů i v takovém odvětví, jako je právě stavebnictví. Jeden z takových on-line obchodů je například shop.doka.com s nabídkou bednicích systémů Doka.

On-line obchod shop.doka.com nabízí možnost nákupu i nájmu bednicích systémů a komponent. Vhodný je zejména právě pro rychlé doplňování ztratných dílů či drobností. To vše bez zbytečného papírování a ztráty času.On-line obchod shop.doka.com nabízí možnost nákupu i nájmu bednicích systémů a komponent. Vhodný je zejména právě pro rychlé doplňování ztratných dílů či drobností. To vše bez zbytečného papírování a ztráty času.

Bednicí systémy on-line
Internetový obchod shop.doka.com je v provozu více než rok. Přes počáteční nedůvěru si řada zákazníků zvykla na uživatelsky komfortní prostředí a snadnou cestu k bednicím systémům. A to nejen ke koupi, ale také do nájmu pro konkrétní stavební projekty. „Po přihlášení do portálu shop.doka.com mohou zákazníci snadno objednat bednicí systémy nebo komponenty přímo pro vybrané stavby. Díky provázání našich zákaznických systémů shop.doka.com a platformy elektronické správy staveniště myDoka pak mají nejen jednoduchou cestu k bednění, ale také kompletní přehled o bednicích systémech na jednotlivých stavbách,“ říká Beáta Vrtělová, manažerka pro Doka e-commerce v České republice.

Bednění je komplexní systém, který obsahuje řadu prvků, na což tvůrci e-shopu mysleli. V rámci objednávky samotného bednění tak zákazník dostává informace o důležitých komponentách systému, bez kterých by realizace bednění nebyla možná. To navazuje na obecný trend, kdy je zejména ve stavebnictví kladen důraz na snížení chybovosti při ručním zpracování dat, snížení požadavků na správu systému a zefektivnění procesů.

„S používáním internetového on-line obchodu Doka jsem velmi spokojen,“ říká Daniel Chabada z firmy Destav, spol. s r. o. „Dává mi dokonalý přehled, spatřuji v něm efektivitu a pro mě osobně je uživatelsky přívětivý a transparentní při objednávání. Líbí se mi zejména, že už při zadávání objednávky je možné zvolit konkrétní stavbu a nejbližší možné datum vyzvednutí materiálu, na základě čehož můžeme v naší společnosti pohodlně vyřešit logistiku. Internetový obchod poskytuje možnost kdykoli zkontrolovat historii objednávek, včetně potvrzení objednávky, dodacího listu i faktury. Mohu potvrdit, že jsem s internetovým obchodem Doka opravdu spokojen a vidím v něm budoucnost,“ dodává Chabada.

Zbývá dodat, že první on-line obchod společnosti Doka byl spuštěn v květnu 2017 pro německé a rakouské zákazníky. Další zemí, do které se shop.doka.com rozšířil, byla Česká republika a dnes jsou už on-line obchody Doka dostupné ve 14 zemích světa. Zaregistrováno bylo více nežli 2800 zákazníků a zpracováno bylo přibližně 1300 objednávek v hodnotách přesahujících desítky miliónů korun.

Nástroje pro snadné plánování bednění
Objednávka bednění jde ruku v ruce s jeho nasazením na stavbě. Pro jednodušší konstrukce tak je možné využít aplikace Doka Tools, které pomohou s výpočty pro stropní nebo stěnová bednění, a to včetně exportu potřebných dokumentů, jako je třeba výpis materiálu. Kalkulačka tlaku čerstvého betonu zase pomůže při stanovení rychlosti betonáže. Nespornou výhodou je, že všechny tyto nástroje je možné využít na počítačích, tabletech nebo chytrých mobilních telefonech.

Portál myDoka umožňuje on-line správu staveniště
Platformu elektronické správy staveniště myDoka využívá denně více než 4500 stavebníků z jedenadvaceti zemí světa. To svědčí o tom, že systém založený na rychlém a nepřetržitém přístupu ke všem důležitým údajům o projektu, je pro stavbu výhodou a šetří čas i náklady. Namísto časově náročného porovnávání dodacích listů, vratek a faktur teď díky portálu myDoka stačí jen několik kliknutí pro informace o tom, jaké bednicí systémy jsou v současné době na staveništi a kolik. To umožňuje optimalizovat množství bednění, zefektivnit stavbu i logistiku a dosáhnout nižších nákladů. Díky propojení systémů je navíc možné další potřebný materiál snadno a rychle objednat přímo v internetovém obchodu na portálu myDoka.

Zákaznický portál myDoka nabízí širokou škálu možností on-line správy staveniště. Díky moderním technologiím jsou všechny informace přístupné on-line a třeba i prostřednictvím chytrého telefonu.Prostřednictvím aplikace Doka Tools je možné snadněji naplánovat například stropní nebo stěnová bednění. Na foto je optimalizační program pro tradiční nosníkové bednění Dokaflex.

Elektronika ve stavebnictví má budoucnost
Postupujícím zapojením moderních systémů ve stavebním procesu je vstup podobných nástrojů na staveniště nevyhnutelný. Nastupující generace navíc obdobné systémy zvládá naprosto intuitivně a od dodavatele služby typu e-commerce a elektronické správy stavu materiálu očekává. S dalším propojením a podporou například systémů BIM je další vývoj jasný elektronika má do stavebního procesu dveře otevřené a zdaleka už se nebavíme vyhlídce do budoucnosti, ale o žhavé současnosti.

Více o moderních trendech ve stavebnictví na www.doka.cz.

podle podkladů společnosti Česká Doka bednicí technika