Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

ECO Apartmány Klentnice

Štítové domy s rozlehlými terasami mají výhledy na Pálavské vrchy. Hlavní roli ve skladbě jejich konstrukce hrají sádrokartonové konstrukční desky RigiStabil.

V Klentnici se právě budují dvě ekologické panelové dřevostavby se šesti apartmány a dvěma ateliéry. Budou mít zelené střechy a rozlehlé terasy. Blízké propojení s přírodou umocňují výhledy na rozlehlé okolní vrchy a vinohrady. „To vše umožňují především HS portály, posuvná okna, terasy a střešní vikýře,“ doplňuje Ing. Jiří Vidlák ze společnosti HutchHouse – modulové domky. Z předních teras i vikýřů je možné obdivovat nádrž Nové Mlýny či zříceninu hradu Děvičky. Terasa podkrovního apartmánu je nasměrována na nedaleký Svatý kopeček v Mikulově.

Konstrukční sádrokarton v hlavní roli

I vzhledem k umístění domů byl kladen důraz na použití zejména přírodních materiálů, jako jsou dřevo, pískovec a pálená taška. Ve výsledném designu se tyto tradiční materiály snoubí s kovovými a lakovanými prvky v interiéru a velkorysými skleněnými plochami. Ty poskytují široké a ničím nerušené výhledy a dostatek světla. Okna jsou však doplněna i o praktické elektrické venkovní žaluzie, které naopak vytvoří pocit soukromí.

Hlavním stavebním prvkem konstrukce jsou konstrukční sádrokartonové desky RigiStabil s technologií Activ’Air®. „Tyto konstrukční desky užíváme u všech našich typů staveb, tedy jak modulárních, tak i panelových/polomodulárních. Jejich hlavní výhodou je pevnost a snadná montáž, i přes jejich vyšší váhu,“ vysvětluje Ing. Jiří Vidlák.

ECO Apartmány KlentniceECO Apartmány Klentnice

ECO Apartmány KlentniceECO Apartmány Klentnice

RigiStabil má sádrové jádro vyztužené skelnými vlákny a je obalen silným papírovým kartonem. Pevnost v ohybu a tvrdost povrchu jsou tedy výrazně vyšší než u standardního sádrokartonu. „V zavěšování těžších předmětů se RigiStabil zcela vyrovná sádrovláknitým deskám, neboť konzolově spolehlivě unese až 80 kg,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Černošek, produktový manažer Rigips. Bez problémů tak zavěsíte například kuchyňskou linku bez dodatečných výztuh. Celkovou práci s deskami usnadňuje i jejich jednoduchá finální povrchová úprava. „Pokud pro tmelení použijeme sádrový tmel Rifino Top, lze sádrokartonové konstrukce tmelit celoplošně, bez nutnosti prašného a pracného broušení. Navíc tak docílíme i zvýšené kvality povrchu oproti standardnímu řešení.“ Tím je možné ušetřit nejen materiál, ale i čas řemeslníků na stavbě.

Jednou ze zajímavostí tohoto projektu je kombinace řešení difuzně otevřené a difuzně uzavřené skladby. „Zadní část domu je řešena jako difuzně otevřená, konkrétně pomocí obložení z modřínového rhombusu. Jedná se tedy o provětranou fasádu. Přední část domu je naopak difuzně uzavřená s použitím zateplovacího polystyrenu a točené omítky,“ doplňuje Ing. Jiří Vidlák.

Výhody konstrukční desky RigiStabil:
▪ Je určena pro nosné i nenosné konstrukce
▪ Snadno na ni zavěsíte třeba i celou kuchyňskou linku
▪ Je ohnivzdorná a impregnovaná
▪ Kromě příček se hodí i pro suché podlahy a bezpečnostní konstrukce
▪ Může obsahovat technologii Activ’Air®, která pohlcuje formaldehyd

Technologie pro čistý vzduch v interiéru

Konstrukční desky RigiStabil lze dodat s technologií Activ’Air®. Ta snižuje koncentraci formaldehydu ve vnitřním ovzduší místnosti až o 70 % po dobu 50 let. Výrazně tak pomáhá k vytváření čistého vzduchu v interiéru. „Pro dosažení maximální účinnosti je vhodné použít alespoň 1 m2 desky na 1 m3 místnosti,“ doplňuje Ing. Zdeněk Černošek.

ECO Apartmány KlentniceECO Apartmány Klentnice

ECO Apartmány KlentniceECO Apartmány Klentnice

Panelová výstavba nabízí mnoho možností

Původně byl projekt plánován jako modulární výstavba. Vzhledem k velikosti a členitosti apartmánů nakonec zvolila realizační firma panelovou výstavbu na betonovou desku. Tento typ výstavby umožňuje vytvořit doslova jakoukoli velikost domu, tedy jakýkoliv projekt včetně patra. Navíc je výstavba sama o sobě rychlá. „Na dílně si připravíme panely a všechen materiál. Při návozu tohoto materiálu a panelů na stavbu se vše pomocí jeřábu nebo auta s rukou jednoduše složí,“ popisuje zjednodušeně proces výstavby Ing. Jiří Vidlák.

Hrubá stavba díky zvolené technologii trvala jen něco málo přes měsíc. Dokončovací práce se však vzhledem k nastalé situaci v souvislosti s covidem19 prodloužily. „Měli jsme problém s nedostatkem materiálů i lidskou silou. Celá stavba se tak prodloužila na cca tři čtvrtě roku. U izolantů a konstrukčních desek tento problém naštěstí nenastal,“ komentuje Ing. Jiří Vidlák.

ECO Apartmány KlentniceECO Apartmány Klentnice

Zájem o dřevostavby roste, začátky však byly pomalé

To potvrzuje i pan Vidlák z realizační firmy HutchHouse. „Proti dřevu panovaly velké předsudky, cihla byla považována za nejlepší materiál. Postupně však tyto předsudky opadly. A na trh se dostaly modulární stavby tvořené přímo na dílně formou dřevostavby.“ I tak se však stále setkávají s neznalostí klientů. „Zákazníci neznají pojem modularita, znají většinou pojem kontejner anebo mobilheim, což neodpovídá modularitě v žádném případě.“

Moduly lze totiž jednoduše kombinovat do různých tvarů a také je spojovat. Podle pana Ing. Vidláka se však veškeré předsudky rozplynou, když klient přijde přímo do výroby a vidí postup výroby i hotové domy. Lépe si představí množství použitých materiálů, pevnost i velikost modulu.

Modulové domky v Klentnici na Pálavě

Eco apartmány s výhledem na nádrž Nové Mlýny a okolní pálavské vrchy jsou řešeny systémem panelové dřevostavby. Projekt se skládá ze šesti apartmánů a dvou ateliérů. Každá stavba se pyšní zelenou střechou a podkrovní apartmány jsou doplněny o horní terasu s výhledem na Svatý kopeček v Mikulově. Stavba využila řešení Saint-Gobain. Vnitřní příčky těchto modulárních dřevostaveb tvoří konstrukční sádrokarton RigiStabil s technologií Activ’Air® ve spojení se sádrovým tmelem Rifino Top. Před mechanickým poškozením chrání rohy a kouty páska Aquabead.

Realizační firma: AESPB KONSULT s. r. o. (Hutchhouse)
Projektant/Architekt: Ing. Stanislav Bernacik
Generální dodavatel: AESPB KONSULT s. r. o.

podle podkladů společnosti RIGIPS