Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Ekologické nemocniční pokoje s minimem emisí díky deskám fermacell greenline

Hamburská diakonická klinika společnosti Agaplesion si nechala vybudovat dva „ekologické pokoje“, které vybavila materiály pro omezení množství škodlivin a zharmonizovala je pro speciální potřeby pacientů s MCS syndromem (Multiple Chemical Sensitivity – syndrom mnohočetné citlivosti na chemické látky) a pacientů s civilizačními chorobami.
Diakonická klinika Agaplesium v hamburském Eimsbüttelu je v provozu od začátku roku 2011. Tato moderní stavba nabízí dokonce takzvané ekologické pokoje. To jsou speciální prostory, ve kterých je na minimum snížena zátěž pacientů s MCS syndromem a alergiků.
 
Byly při tom použity jen takové stavební materiály předem odzkoušené na zdravotní nezávadnost. Konstrukce stěn se realizovaly pomocí desek fermacell greenline, speciálních sádrovláknitých desek, které absorbují škodliviny a rušivé pachy z okolního vzduchu a trvale je na sebe váží. Mechanismus účinných látek byl testován a schválen v rámci rozsáhlých sérií testů, mimo jiné nezávislým eco-institutem v Kolíně nad Rýnem.
Ekologické pokoje patří pod oddělení interny, mohou však být využívány také pacienty z jiných oddělení. Pokoje jsou od ostatních prostor stanice odděleny předsíní s kouřotěsnými dveřmi, které fungují jako určitý druh oddělovací desinfekční komory. Kontaminované části oblečení zde musí být odloženy. Pokoje samotné jsou vybaveny zařizovacími předměty bez škodlivin nebo jen s velmi malými podíly škodlivých látek. Tak byly např. namontovány prosklené dveře – aby bylo možné zaručit určitý stupeň anonymity, bylo zvoleno mléčné sklo – okenní a dveřní rámy jsou izolovány konopím. Na podlahách jsou položeny dlaždice v teplých barvách. Závěsy byly nahrazeny vnějšími žaluziemi. Namísto běžných topných těles, na kterých se usazuje prach, jsou pokoje vybavené stěnovým topením.
Deska fermacell greenline trvale redukuje ve vzduchu tyto škodlivinyPro pacienty reagující citlivě na elektrosmog byla zátěž působením elektromagnetických polí redukována mimo jiné zabudováním bezproudových spínačů. Nezávislá ventilační jednotka se stará o to, aby se do pokojů nedostaly žádné škodliviny ani v přiváděném vzduchu. Bez aromatických látek je také ložní povlečení v nemocnici.
Aby bylo v tomto ohledu naprosto jasno, přizvalo vedení stavby nemocnice architekta Andrease Tapio Scheida, který má rozsáhlé zkušenosti na poli protialergického stavitelství s minimalizací škodlivin. „V současnosti jsou na trhu různé výrobky, které umí vázat škodliviny typu formaldehydu ve vnitřních prostorách,“ vysvětluje architekt, „mechanismy jejich působení jsou však různé. Podle druhu např. není jejich účinnost nepřetržitá. Třeba produkty, které působí pouze v kombinaci s UV zářením, nebo minerální látky, které vážou škodliviny pouze na povrchu a při změně teploty nebo vlhkosti je opět vrací zpět…“
Deska fermacell greenline váže díky své speciální oboustranné vrstvě s účinnou přírodní látkou, která se vyskytuje rovněž v ovčí vlně, škodliviny a rušivé zápachy. Účinná látka je aktivní trvale, a to i pod konečnými vrstvami, jako jsou nátěry, tapety či koberce. Platí zde: čím vyšší je difuzní otevřenost krycí vrstvy, tím rychlejší je účinnost.
 
Za tento efekt odpovídá specifická směs molekul na bázi keratinu, nacházející uplatnění ve formě oboustranného základního nátěru desek fermacell, a je k tomuto účelu ideálně přizpůsobena. Princip účinnosti je velice jednoduchý: nejprve se ukládají molekuly škodlivých látek, jako jsou aldehydy a ketony, volně na povrchu (fyzická sorpce, reverzibilní), a potom – i přes vrchní vrstvy obložení – vnikají do spodnějších vrstev (difuze), kde se trvale chemicky váží a přeměňují (chemická absorpce, nevratná), takže nakonec nemohou být ani vráceny do okolního vzduchu v místnosti. Vzhledem k tomu, že jsou škodliviny trvale odstraněny, je třeba nahlížet na sádrovláknité desky fermacell greenline v rámci provádění pozdějších rekonstrukčních opatření jako na absolutně nezávadný stavební materiál.
 
Montáž velkoformátových desek (12,5x3000x1250 mm) se prováděla na zavěšenou konstrukci z kovových profilů před klasickou sádrovláknitou desku fermacell, která funguje jako nosná deska pro stěnové topení. Zpracování desek fermacell greenline probíhalo obvyklým způsobem: desky bylo možné opracovávat stejně jako běžné sádrovláknité desky bez speciálních nástrojů naříznutím, zlomením, řezáním, frézováním nebo vrtáním a nakonec byly upevněny na nosnou kovovou konstrukci. Ke spárování bylo použito systémových komponent spárovacích lepidel fermacell greenline. Stěny byly nakonec opatřeny ekologickým přírodním vápenným nátěrem. Kontrola vzduchu v místnosti, uskutečněná po dokončení stavebního projektu a vyhodnocená nezávislou zkušební laboratoří, potvrdila vysokou kvalitu vnitřního vzduchu v místnostech.

podle podkladů společnosti Fermacell

foto archiv Diakonické kliniky Agaplesion
I zevnitř se diakonická klinika prezentuje moderně a pokrokově. Speciálně pro pacienty s MCS syndromem vybavila klinika dva pokoje pro pacienty jako místnosti bez škodlivých látek. Ekologické pokoje nabízejí přátelskou atmosféru. Pokoje se vyznačují teplými hnědými odstíny. Speciálním vybavením s minimem škodlivých látek byly koncipovány speciálně pro pacienty s MCS syndromem.