Informace výrobců

Estetické štěrbinové odvodnění u historické budovy Hlavního nádraží v Praze

Nerezové štěrbinové žlaby MEA TSL 1000 odvodňují plochy před historickou budovou pražského Hlavního nádraží bez estetických kompromisů. Štěrbinový systém a způsob jeho technického řešení nenarušuje původní prostor, takže pomáhá architektům a projektantům vyřešit komplikace s odvodněním památkově chráněných nebo historicky cenných objektů či náměstí.

Plochy u výstupu z nádražní Fantovy kavárny zachytávají částečně dešťovou vodu z přilehlých ploch a z fasády. Štěrbinové nástavce jsou méně nápadné, ale díky sběrnému žlabu umístěného pod nimi, má celý systém dostatečnou kapacitu na pobrání i většího množství vody. Nerezová ocel v kombinaci se žlaby z polymerického betonu zajistí vysokou odolnost i vůči technickým posypovým solím.

Nerezová ocel v kombinaci se žlaby z polymerického betonu zajistí vysokou odolnost i vůči technickým posypovým solímPlochy u výstupu z nádražní Fantovy kavárny zachytávají částečně dešťovou vodu z přilehlých ploch a z fasády

Štěrbinové odvodnění MEA je z nerezové nebo pozinkové oceli se světlostí 100-150-200 mm v třídě zatížení A15 – E600. Pro plochy s vyšší zátěží, jako jsou pěší zóny nebo náměstí, se hodí typové systémy s příčnými mikro žebry nahoře, které zamezují propadávání hrubých nečistot do spodního žlabu. Revizní nástavce usnadňují údržbu.

Při návrhu odvodnění není nutné se držet pouze přímých linií. Individuálně je možné vyrobit i atypické, různě zakřivené prvky. Pohledově čisté řešení odvodnění je stylovou cestou, jak zabezpečit objekty i pohyb osob po zpevněných plochách. Současně není třeba dělat ústupky v architektonickém pojetí prostoru.

Více o štěrbinových systémech MEA najdete zde

podle podkladů společnosti MEA Water Management