Informace výrobců

Estetický a akustický komfort na klinice IVF v Praze

Klinika asistované reprodukce IVF Praha se věnuje problematice léčby neplodnosti v České republice. Už v počátcích projektu bylo stěžejní zajistit estetický i akustický komfort při splnění veškerých hygienických norem. Jasnou volbou materiálu proto byly sádrokartonové kazetové podhledy Gyptone a Casoprano. Prostory s nejvyššími požadavky na hygienu využily odolnosti a snadné údržby plechových kazet OWA Tecta.

Aby z původních prostor vzniklo příjemné prostředí pro pacienty i lékaře, musely projít kompletní přestavbou. Při projektování byla pozornost směřována k naplnění všech požadavků hlavně z pohledu správné funkčnosti kliniky. Nezapomnělo se však i na výslednou vizuální podobu. Na chodbách, v kancelářích, pokojích pro pacienty a vyšetřovnách se uplatnily akustické sádrokartonové perforované kazety Gyptone Quattro 70 Activ’Air s polozapuštěnou hranou v kombinaci s hladkými kazetami Gyptone Base 31 Activ’Air. Kazety jsou skládány v pravidelných tvarech, ty perforované jsou po okrajích místnosti lemovány hladkými kazetami. Architekt tak docílil jemných zakončení a přechodů i v případě řezání kazety na požadované rozměry. Nikde tak nedochází ke zbytečnému přerušení perforace desek.

V místnostech s nejvyššími požadavky na hygienu, jako jsou operační sály, jsou použity plechové kazety OWA Tecta, které je možné omývat tlakovou vodou a snadno desinfikovat. V neposlední řadě doplnily interiér sádrokartonové kazety Casoprano Casoroc. Díky jejich odolnosti vůči až 90% vzdušné vlhkosti se staly nedílnou součástí všech toalet a koupelen. Jsou demontovatelné, a umožňují tak snadný a neustálý přístup ke všem instalacím v dutině podhledu.

Důležitost akustického komfortu ve zdravotnictví

Prostorová akustika se zabývá šířením zvuku v uzavřeném prostoru a zahrnuje např. celkovou úroveň hluku, dobu dozvuku, index srozumitelnosti a přenosu řeči a řadu dalších parametrů. Při řešení prostorové akustiky v místnosti je třeba do interiéru zvolit a správně rozmístit takové materiály, které příznivě ovlivní dobu dozvuku v dané místnosti. Je vhodné proto vybírat akusticky pohltivé i odrazivé materiály a konstrukce. Znamená to vedle úvah o prostorové dispozici i komplexně přistoupit k řešení vnitřní akustiky.

„Pomocí vhodně zvolených kombinací materiálů je možné nejen potlačit nechtěné odrazy zvuku tam, kde by obtěžoval (např. v lůžkových pokojích pacientů), ale i umístit odrazivé plochy tak, aby umožnily přivedení zvuku všude tam, kde je třeba,“ vysvětluje Vojtěch Zítek, produktový manažer Rigips. Tím se zvýší například srozumitelnost mluveného slova, např. v konferenčních místnostech zdravotnických zařízení. Svými akustickými vlastnostmi zajistí správná volba materiálů také soukromí a klid, což je dle řady světových studií považováno za jeden z faktorů s velkým vlivem na rychlost uzdravování pacienta.

Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)

Plechové kazety OWA Tecta pro operační sály

Plechové kazety OWA Tecta splňují nejvyšší standardy pro čistý design a funkčnost. Díky svým vynikajícím hygienickým vlastnostem patří tyto kazety zejména do prostor v elektronickém, farmaceutickém i potravinářském průmyslu, nebo právě do zdravotnických zařízení jako je projekt kliniky IVF v Praze. OWA Tecta splní požadavky normy EN ISO 14 644-1 na kategorii ISO 1, což je nejpřísnější stupeň hodnocení vylučování prachových částic. Vůči plísním a bakteriím jsou kazety odolné už ze své základní materiálové podstaty.

Díky zvýšené odolnosti proti vztlaku a podtlaku je lze omývat tlakovou vodou a jejich údržba je tak velmi jednoduchá. Umožňují mimo jiné i snadnou desinfekci povrchu.

Zvlášť vhodná je jejich instalace v předoperačních a pooperačních prostorů, jednotek intenzivní péče a jiných sterilních oblastí. V dutinách podhledů vznikne snadno přístupný prostor pro umístění velkého množství TZB.

Designové a akustické kazety Gyptone

Demontovatelné sádrokartonové podhledy, u nichž se skloubí vynikající akustické vlastnosti s designem a jednoduchou montáží. Vyrobeny jsou z přírodního materiálu vysoké kvality a dlouhé životnosti a využívají se k vytvoření elegantního vzdušného podhledu s viditelnou poloskrytou nebo skrytou podkonstrukcí. Jsou vyráběny s otvory kulatými (vzory řady Point), čtvercovými (vzory řady Quattro), lineárními (vzory řady Line) nebo šestihrannými (vzor Sixto) uspořádanými tak, že vytvářejí v hotovém podhledu symetricky děrované plochy. Tyto řady perforovaných kazet doplňují kazety hladké, neděrované (vzor Base). Široký výběr vzorů a rozměrů umožňuje vysokou variabilitu vzájemných kombinací a výsledného dojmu z interiéru.

Sádrokartonové kazety Gyptone jsou díky svým vyváženým akustickým vlastnostem vhodné zvláště do prostor, kde se shromažďuje větší počet lidí. V případě nemocnic a jiných zdravotnických zařízení se jedná o ordinace, pokoje lékařů, sesterny, komunikační prostory, chodby či vstupní haly.

Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)

Ekonomické a praktické kazety Casoprano

Sádrokartonové kazety Casoprano jsou ekonomickou alternativou demontovatelných kazetových podhledů. Kromě výborných akustických vlastností nabízí atraktivním vzhled a snadnou montáž. Jednotlivá provedení kazet – Casostar, Casobianca, Casoroc – se od sebe liší povrchem, který je hladký nebo strukturovaný. Vzory mohou být vzájemně kombinovány. Nespornou výhodou je jejich demontovatelnost, a tudíž snadný přístup do prostoru nad podhledem. Navíc jsou použitelné v prostorách s maximální vzdušnou vlhkostí až 90 %.

Údržba a dlouhá životnost materiálu

Povrch kazet Gyptone i Casoprano je opatřen vysoce kvalitním bílým akrylátovým nátěrem, přesto je možné tyto kazety barevně tónovat, a to i vícekrát za životnost podhledu. Nejen tím je značně zvýšena životnost kazetového podhledu, např. oproti minerálním podhledům. „Je však třeba myslet na to, že barva nesmí být nanášena stříkáním, aby nedošlo ke znehodnocení akustických vlastností. Nejvhodnějším způsobem je přetření válečkem s nízkým chlupem, které neovlivňuje zvukopohltivé vlastnosti kazet,“ doplňuje Vojtěch Zítek.

Díky kvalitním materiálům vyhoví systémy Rigips všem požadavkům na hygienu i z hlediska uvolňování prachových částic a čistitelnosti. Zároveň splňuje požadavky na požární bezpečnost a dlouhou životnost všech konstrukcí.

Snadné kotvení světel a informačních systémů

Výhodou sádrokartonových kazet je také snadné kotvení břemen. Podhledy tak lze jednoduše doplnit o zavěšená světla či informační systémy. V případě kazety Gyptone s hranou A a E se jedná o dodatečné zatížení jedné kazety max. 3 kg, s hranou D2 max. 1 kg. U kazety Casoprano jde o zatížení max. 1 kg. Díky své hmotnosti se sádrokartonové kazety v průvanu či při větším tlaku v místnosti nezvedají z nosné konstrukce a podhled si tak v každé situaci zachová estetickou tvář.

Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)Klinika IVF Praha (zdroj: Rigips)

Technologie Activ’Air® pro lepší kvalitu vnitřního ovzduší

Všechny varianty sádrokartonových kazet Gyptone i Casoprano obsahují technologii Activ’Air®, která účinně pohlcuje až 70 % formaldehydu v ovzduší a mění ho na neškodné inertní látky. Výsledkem je čistý vzduch v interiéru po dobu minimálně 50 let.

Ve zdravotnickém zařízení je samozřejmě na prvním místě vždy hygiena a zdravotní nezávadnost. Při přípravě projekty však nesmíme zapomínat na další aspekty stavby, jako je požární odolnost, akustika a celková životnost systému. Klinika asistované reprodukce v Praze je zdárným příkladem vhodné kombinace materiálů a řešení zajišťující funkčnost i estetiku interiéru.

Klinika IVF Praha

Realizační firma: Ing. Roman Kroužecký
Projektant/Architekt:
RÖSSLER RYBÁŘ architekti, Ing. arch. Jaroslav Rössler
Generální dodavatel:
MS-BAU spol.s r.o.
Použité podhledové materiály:
Sádrokartonové kazety Gyptone Quattro 70, Gyptone Base 31 a Casoprano Casoroc, plechové kazety OWA Tecta

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products, divize Rigips