Informace výrobců

ETERNAL mat akrylátový

Na trhu s vodou ředitelnými nátěrovými hmotami není mnoho stálic, které by se mohly pyšnit skutečností, že se v nezměněné podobě vyrábějí již více než 25 let. Jednou z nich je barva ETERNAL mat akrylátový, která se vyrábí již od roku 1994 a díky svým výjimečným vlastnostem se dá použít téměř na každý podklad. Veřejnost i profesionálové si ji oblíbili pro její všestranné použití, navíc splňuje vysoké požadavky na kvalitu provedení.

Místy, kde se ETERNAL mat akrylátový používá nejvíce, jsou střechy, respektive střešní krytiny. Ať už se jedná o krytinu vláknocementovou, z pozinkovaného plechu, z barevných kovů, nebo betonových či pálených tašek. Díky své trvalé plasticitě dokáže vyrovnat teplotní deformace podkladů, překlenout drobné dilatační pohyby charakteristické pro plechové krytiny, trhlinky v podkladu i nerovnosti a poškození, která se nejvíce vyskytují u starších betonových a vláknocementových střešních krytin.

ETERNAL mat akrylátový v provedení Cool

Pro stále oblíbenější tmavé nátěry střešních krytin nabízí společnost AUSTIS a. s. ETERNAL mat akrylátový v provedení Cool, který obsahuje spe­ciál­ní pigmenty odrážející infračervené záření. Díky těmto pigmentům nedochází k přehřívání střešní krytiny, což vede k úspoře nákladů na ochlazování budov v letních měsících. Nátěr také méně trpí povětrnostními vlivy a jeho životnost se tak prodlužuje až o 30 %.

Univerzální využití

Výjimečné vlastnosti barvy ETERNAL mat akrylátový se uplatní nejen na střešních krytinách, ale i na dalších podkladech. Ochrání před povětrností a zkrášlí pohledové betony, dřevěné zahradní stavby, podbití a domovní štíty, dřevěné i kovové ploty, kovová garážová vrata i ostatní, zejména venkovní kovové konstrukce opatřené antikorozním základním nátěrem. Ve všech těchto případech se uplatní výjimečná odolnost nátěru proti UV záření a povětrnosti. Díky plasticitě této barvy nátěry nekřehnou a nepraskají ani na méně stabilních podkladech.

ETERNAL mat akrylátovýETERNAL mat akrylátovýETERNAL mat akrylátový

Příprava podkladu

Základním předpokladem pro dokonalou přídržnost je důkladné očištění a odmaštění natíraného podkladu. Na mytí střešní krytiny, ale i na další podklady je vhodné použít vysokotlaký čisticí stroj (WAP). Rozdílné podklady je vhodné mýt různým provozním tlakem. Na kovové podklady je možné použít tlak 200 barů a více, který dokonale odstraní nejen usazené nečistoty, ale i starý nesoudržný nátěr. Takto vysoký provozní tlak není možné použít u ostatních podkladů (betonová nebo pálená taška, vláknocement, dřevo), neboť by došlo k jejich poškození. Pro tyto povrchy se volí provozní tlak okolo 150 barů.

Velmi důležité je odmaštění podkladu. K tomu je vhodné použít průmyslový oplachový odmašťovač (ETERNAL odmašťovač), který je nízkopěnivý a neobsahuje zjemňující složky, jako například prostředky na mytí nádobí. Tyto složky by mohly způsobit nižší přilnavost následných vrstev. Porézní podklady je nutné před nátěrem penetrovat (FORTE penetral).

Nanášení

ETERNAL mat akrylátový se nanáší štětcem, válečkem, vzduchovým nebo bezvzduchovým stříkáním. Při ručním nanášení je vhodné nanést dvě až tři vrstvy v časovém odstupu nejméně čtyř hodin mezi nátěry. Některými technologiemi nanášení, zejména bezvzduchovým stříkáním, je možné požadované tloušťky vrstvy dosáhnout i v jednom kroku. Za chladnějšího počasí je vhodné nanést nejprve jednu tenkou vrstvu, která rychle zaschne a vytvoří spojovací můstek pro další nátěry.

Použití

Oblast použití, vlastnosti a způsoby aplikace jsou uvedeny v technickém listě barvy ETERNAL mat akrylátový. Další informace užitečné pro aplikaci a využití vlastností barvy lze načerpat v aplikačních předpisech Ochrana střech a Ochrana kovů, které jsou ke stažení na webu www.barvy-eternal.cz.

Co všechno vám ETERNAL mat akrylátový nabídne?

– Kvalitní a dlouhodobou ochranu před slunečním UV zářením a povětrnostními vlivy
– Vysokou přídržnost na rozličných podkladech vyjma některých plastů
– Dlouhou životnost nátěru
– Vysokou kryvost a světlostálost
– Jednotný odstín povrchu
– Širokou škálu odstínů – tónovatelnost

podle podkladů společnosti AUSTIS