Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov, Střechy

Extrémy počasí zvyšují potřebu kvalitní izolace

Zvyšování průměrné globální teploty se začíná projevovat rok od roku více. Říká se, že se počasí zbláznilo a tak jeden měsíc jsou čtyřicítky a lidé zapínají klimatizace a o měsíc později už tahají zimní bundy a v domech se topí. Takové chování počasí je však velmi náročné na peněženky majitelů a vytahuje z nich peníze na chlazení a vytápění. Přitom stačí vhodně odizolovat dům a náklady klesnou.
Okna přinesou úsporu, ale šetřit lze i jinak
Zbytečně vysoké náklady na vytápění a chlazení objektů vznikají především proto, že povrchem domu v zimě uniká teplo ven a v létě se naopak dostává dovnitř. Míra, jakou energie přes zdi a střechu proniká ven, se nazývá součinitel prostupu tepla. Jde tedy o to tento součinitel snížit na minimum – plastovými okny, stříkanou izolací a dalšími způsoby, jimiž se dosáhne odstranění tepelných mostů.
Obvyklým způsobem, jak snížit energetickou náročnost domu či bytu, jsou nová okna. Především u starých domů, kde jsou ještě stále častá dřevěná okna, může tato úprava přinést významné úspory. Majitelé nových oken jsou však často unešení novými okny tak, až z toho zapomenou větrat a po nějaké době se zděsí, že se jim doma objevila plíseň.

 
Stříkaná pěnová izolace šetří peníze a chrání střechu
Ačkoliv jsou kvalitní okna důležitá, sama o sobě nestačí. Energetické vlastnosti domu lze zlepšovat i dále a možností je několik. Jednou z nich je u domů s rovnou střechou nastříkání celého jejího povrchu pěnovou izolací. Ta se aplikuje ve dvou speciálních vrstvách. První vrstva se nazývá FOAM-LOK 2800 a jejím účelem je udržet chladno či teplo uvnitř a naopak (viz zde). Na pěnu se pak přidá vrstva Thermoflex, která chrání celý povrch před nepříznivými vlivy počasí a umožňuje v rámci údržby po střeše chodit. Tento postup se nejvíce uplatní u starších průmyslových objektů s černou střechou z asfaltových pásů.
Taková úprava střechy stříkanou pěnovou izolací však přináší ještě další výhody – střecha získá bílou barvu a díky tomu v létě odráží sluneční paprsky a s nimi i nežádoucí teplo. Energie se odrazí pryč od objektu a majitel může významně ušetřit na provozu klimatizace.
V případě, že jste na barvu svojí střechy pyšní, je možné zaizolovat střechu i stěny zevnitř. K tomu je vhodné využít obdobné, avšak speciální interiérové pěny s jinou strukturou buněk – například FOAM-LOK 500 do suchých prostor či FOAM-LOK 2000 do prostor s vyšší vlhkostí.
podle podkladů firmy HONTER Company