Informace výrobců

Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku

Několik kroků od Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí stojí nenápadná dvoupatrová budova, sídlo společnosti SVCS Process Inovation. K průmyslové stavbě přiléhá vzrostlý park, který prošel v uplynulých letech komplexní proměnou. Nadčasový, až trochu futuristický vzhled propůjčil parku kreativní koncept z dílny společnosti PRESBETON, která je naším předním výrobcem betonových dlažeb a prvků pro exteriéry.

Firma SVCS Process Inovation se zabývá výrobou pecí pro polovodičový průmysl a prakticky od svého založení patří ke špičce v oboru, vyvážející produkty do celého světa. Záměr revitalizace firemního parku ve Valašském Meziříčí nemohl mít lepší načasování. Investor s ním přišel v době, kdy společnost PRESBETON finišovala uvedení nové řady uceleného městského mobiliáře H-E-X. Novou designovou řadu navrhla architektonická kancelář Next Level Studio pod vedením Ing. arch. Michala Kutálka. Tvarosloví mobiliáře našlo inspiraci v přírodním čediči, který se v důsledku krystalizace zformoval do pravidelných útvarů s hexagonální geometrií.

Novinka od PRESBETONU investora přesvědčila natolik, že mohla být prakticky okamžitě od uvedení na trh prověřena v praxi. Projektu revitalizace parku společnosti SVCS Process Inovation se zhostil sám ideový tvůrce systému H-E-X Michal Kutálek „K celému úkolu jsme přistoupili komplexně a vypracovali urbanistickou studii firemního parku. Vyzkoušeli jsme tak všechny prvky v různých sestavách. Na přání investora byl dokonce navržen betonový stůl, který doplnil sérii H-E-X a stal se jeho řádnou součástí, kompatibilní s modulem dlažby,“ vysvětluje Ing. arch. Kutálek.

Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)

Základním prvkem systému H-E-X, jak napovídá již název, je hexagonální dlaždice. Doplňují ji lavičky, stojan na kola, odpadkový koš, několik výškově rozdílných květináčů, sedáky či stůl. Všechny prvky jsou integrované do dlažby, kterou lze navíc volně kombinovat s vegetačními dlaždicemi. K designové řadě H-E-X rovněž náleží světelné vymezující sloupky a velké dekorativní svítidlo. Toto přes dva metry vysoké elegantní štíhlé osvětlení, vyrobené na hranici možností z vyztužených betonových konstrukcí, získalo ocenění na veletrhu For Arch.

Ve firemním parku byly využity prakticky všechny prvky modulárního systému H-EX. Díky tomu se původní zpustlý park proměnil v plnohodnotnou odpočinkově – relaxační zónu, kterou využívají všichni zaměstnanci firmy. „Investor požadoval vytvoření několika oddělených odpočinkových stanovišť s centrálním prostorem, který by mohl být využíván k občasným firemním akcím. Byl zde také požadavek na zachování vzrostlých dřevin. Stávající vzrostlé stromy tak byly pouze doplněny o novou výsadbu travin a trvalek, které dotvářejí plnohodnotnou parkovou úpravu celého prostoru. Co se týče samotné urbanistické kompozice měli jsme investorovu důvěru a naší koncepci od počátku schvaloval,“ upřesňuje Ing. arch. Kutálek.

Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)

Hexagon působí zvláště v parkových úpravách hravým a kreativním dojmem. Je tomu tak díky jeho schopnosti nabalovat další a další prvky a organicky vrůstat do okolního prostředí. Výsledná síť zpevněné dlažby působí přirozeně, rozvolněně a nevymezuje se vůči nezpevněnému povrchu se stejnou razancí jako klasický čtyřhranný formát. Splynutí s přírodou umocňují použité vegetační dlaždice.

H-E-X tvoří ucelený sytém městského mobiliáře, který má své pevné místo v nabídce společnosti PRESBETON a uplatňuje se jak v menších projektech soukromých investorů, tak ve veřejném prostoru. Zdařilá revitalizace firemního parku ve Valašském Meziříčí je výsledkem neotřelého designu betonových prvků, ale také pružné spolupráce mezi investorem a společností PRESBETON. Dokazuje, že i velcí hráči na trhu dokážou přistupovat ke svým zakázkám flexibilně a plnit individuální přání investorů. PRESBETON se nejen aktivně podílel na vypracování projektu, ale také dokázal své portfolio adaptovat na míru požadavků zákazníka.

Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)Firma bojuje proti pracovnímu stresu relaxací v parku (zdroj: Presbeton)

podle podkladů společnosti PRESBETON