Informace výrobců, Střechy

Fólie DELTA-FLORAXX TOP při realizaci multifunkční střešní zahrady školy v Ostopovicích

Na podzim roku 2014 společnost GreenVille realizovala přestavbu terasy základní a mateřské školy v Ostopovicích na střešní učebnu. Bylo nutné odstranit kačírkový násyp, opravit hydroizolaci a připravit střechu pro pokládku dřevěných roštů a vegetačního souvrství. Po obvodech byla instalována ochranná síť, aby byl zajištěn bezpečný pohyb dětí po střeše.

Výsledná extenzivní zelená střecha je moderním architektonickým dílem, které působí svěžím dojmem a nabízí výhledy na západní část Brna. Mezi dřevěnými pódii se nacházejí bylinkové záhony s rozmanitou vegetací a slunečníky od firmy Helios doplňují moderní design.

Fólie DELTA-FLORAXX TOP
Fólie DELTA-FLORAXX TOP oplývá množstvím technických předností, poskytujících zpracovatelům řadu výhod jak při návrhu skladby střechy, tak při vlastním zpracování. DELTA-FLORAXX TOP se dodává v rolích o šíři 2 metry a délky 12,5 metru. Pokládka je velmi jednoduchá a rychlá.

Pokládka fólie DELTA-FLORAXX TOP na geotextilii s gramáží minimálně 300 g/m2Pokládka fólie DELTA-FLORAXX TOP na geotextilii s gramáží minimálně 300 g/m2

Protože filtrační textilie je součástí role, pokládáme v jednom pracovním kroku několik funkčních vrstvev střešního pláště – hydroakumulační, filtrační, drenážní a ochrannou. Ve skladbě ozeleněné střechy však DELTA-FLORAXX TOP funguje jako vrstva ochranná a separační. Její funkce spočívá v v ochraně hydroizolačního systému před přímým tlakem dalších hmotných vrstev, od kterých je zároveň spolehlivě oddělen, a přebytečná voda je odváděna drenáží k odtokovým místům. Jediné, co musíme učinit, je, že na hydroizolační systém před pokládkou fólie DELTA-FLORAXX TOP položíme ochrannou geotextilii o minimální hmotnosti 300 g/m2.

Střešní zahrada krátce po dokončeníStřešní zahrada krátce po dokončení

Pásy se pokládají na sraz s tím, že filtrační textilie, která je o 10 cm širší, se přes dorazovou spáru jednoduše přeloží. Proti posunu pásu je možné přeloženou filtrační textilii ještě uchytit k souběžně položenému pásu pomocí nýtovačky, která je součástí dodaného materiálu. Důležité je zpracování detailů, jako jsou střešní vpusti a místa napojení na přilehlé konstrukce, kde je dobré vzniklou spáru přeložit samostatným páskem filtrační textilie, a zabránit tak budoucímu odplavování substrátového násypu.

Pokud při pokládce DELTA-FLORAXX TOP prší, voda se okamžitě skrz filtrační textili dostává do 20 mm hlubokých oktagonálně tvarovaných nopů a rovnoměrně zatěžuje pás proti případnému posunutí i proti účinkům větru. Fólii samozřejmě můžeme při pokládce zalít vodou z hadice nebo použít k zatížení proti účinkům větru obyčejná prkna.

Zahrada v první letní sezóně užíváníZahrada v první letní sezóně užíváníZahrada v první letní sezóně užívání

Zahrada v první letní sezóně užíváníZahrada v první letní sezóně užíváníZahrada v první letní sezóně užívání

podle podkladů firmy Dörken, s. r. o.