Informace výrobců, Střechy

Fólie DELTA-MAXX WD minimalizuje prořezy u valbových střech

Společnost Dörken uvedla ne trh další technickou „vychytávku“. Potěšeni budou především ti, kdo navrhují, realizují či si pořizují valbové střechy. Ty mají silné zastoupení především u staveb bungalovů. Fólie DELTA-MAXX WD usnadňuje a urychluje pokládku a zároveň minimalizuje množství odpadu.

V obou případech se jedná o často diskutované téma. DELTA MAXX WD nabízí zhotoviteli, který se vzhledem k parametrům střechy rozhodl nebo dostal za úkol dosáhnout třídy těsnosti 3 (viz Pravidla pro navrhování a provádění střech), značně vyšší komfort zpracování fóliového systému při vlastní pokládce.

Fólie DELTA-MAXX WD minimalizuje prořezy u valbových střech

Fólie DELTA-MAXX WD minimalizuje prořezy u valbových střechFólie DELTA-MAXX WD minimalizuje prořezy u valbových střech

Třída těsnosti 3 je pro většinu šikmých střech v ČR standardem. Vyžaduje slepení pojistných hydroizolačních pásů v místech přesahů a zároveň zajištění těsnosti v místech perforací vznikajících kotvením kontralatí a střešních latí. U běžných pojistných hydroizolací musíme k zajištění požadované těsnosti přesahy jednotlivých pásů v rámci pokládky dodatečně slepit vhodnými páskami nebo tmely. V případě, že je lepení integrováno v okraji pásu, je napojování fólií jednodušší, rychlejší, ale u valbových střech vzniká v místech nároží značný prořez a tím i odpad. Lepení integrované při jednom okraji pásu totiž jiné řešení neumožňuje.

Zcela jiná situace vzniká při pokládce fólie DELTA-MAXX WD. Pokládka probíhá standardně, tzn. rovnoběžně s okapovou hranou. Avšak ve chvíli, kdy se u valbové střechy dostáváme k hraně nároží, stačí fólii zaříznout pod úhlem nároží, poté roli otočit „vzhůru nohama“ a bez sebemenší ztráty času i materiálu pokračovat v pokládce ve druhém směru zpět k výchozímu nároží. Lepení je totiž integrováno u obou okrajů fóliového pásu, a komplikovaný a poněkud nehospodárný způsob pokládky je tak překonán. Pokrývač fólii instaluje jako „hada“ a nikoliv jako pásy od jedné strany střechy. Ušetří si tak čas, pohyb po střeše i práci při manipulaci s fólií.

U valbových střech nám takováto „nenápadná“ vychytávka může významně snížit potřebné množství pojistné hydroizolační fólie, a příjemně tak ovlivnit výši investice.

Karel Bulín, Dörken, s. r. o.