Informace výrobců, Střechy

Fotovoltaika na střechy Tondach

Společnost Wienerberger, výrobce pálených cihel Porotherm a střešních tašek Tondach, reaguje na zvyšující se poptávku trhu po fotovoltaice. Namísto klasických panelů ale přichází s velmi zajímavým řešením v podobě modulů, které jsou zakomponované přímo mezi střešní krytinu.

Proč na střechu instalovat velké solární panely, když může elektřinu vyrábět přímo samotná střešní krytina? Integrace fotovoltaických modulů mezi běžné střešní tašky je už ve světě poměrně běžným řešením a letos už ve větším měřítku přijde také na české střechy. Solární střechy bychom mohli časem vidět jak u novostaveb, tak historických objektů.

Společnost Wienerberger vyvinula speciální fotovoltaický systém, který je zasazený mezi střešními taškami. Fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile umožňují výrobu elektřiny ze slunce bez nutnosti instalace klasických solárních panelů. Fotovoltaické moduly, které jsou integrovány mezi běžnou střešní krytinu, jsou montovány ve stejné výškové úrovni.

„S naším řešením chceme zareagovat na sílící poptávku po fotovoltaice. Ta je způsobená především novou energetickou vyhláškou a vyplývajícím požadavkem mít energie z obnovitelných zdrojů u novostaveb. Silným argumentem je ale také nejistá situace na trhu se zdroji primární neobnovitelné energie. V neposlední řadě pak chceme nabídnout inovativní produkt, který nenarušuje architektonický či estetický koncept domu,“ vysvětluje Daniel Frejvald, produktový manažer společnosti Wienerberger.

Fotovoltaická střecha umožňuje výrobu elektřiny ze slunce bez nutnosti instalace klasických solárních panelů

Fotovoltaické moduly jsou koncipovány tak, aby absorbovaly dostatek slunečního záření pro výrobu požadovaného množství elektrické energie. Zároveň splývají s krytinou a dotvářejí tak estetičnost střešní krytiny. U modulů není třeba zásahu do samotné střechy. „Naše moduly se instalují spolu se střešní krytinou v jedné rovině, našim zákazníkům poskytneme systémovou záruku na kompletní plášť střechy,“ dodává Daniel Frejvald, podle kterého je odhadovaná průměrná návratnost investice, při optimálních podmínkách, pod desetiletou hranicí s tím, že Wienerberger bude při dodržení montážních postupů poskytovat dvacetiletou záruku na kompletní střešní plášť budovy.

Fotovoltaická střecha zpřístupní možnost využívat energii ze slunce i u budov, kde je instalace solárních panelů z hlediska památkové ochrany problematická, nebo dokonce nereálná. Fotovoltaické moduly nijak nenarušují střešní plášť a ani nemusejí být černé. Výrobce chystá i variantu v barvě terakoty, tedy barevně velmi podobnou klasické režné krytině.

Wienerberger se i za pomoci nových technologií postupně transformuje na poskytovatele plně integrovaných a energeticky účinných systémů. Společnost věří, že se fotovoltaika bude stále více prosazovat, a jako největší výrobce stavebních materiálů se chce na tomto rozvoji podílet.

Malé fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile jsou integrovány mezi běžnou střešní krytinuFotovoltaické moduly jsou montovány ve stejné výškové úrovni

Moduly jsou díky strategickému partnerství se společností Exasun vyráběny v Nizozemsku. „Většina FV panelů instalovaných v Evropě jsou výrobky dovezené z Číny. Osobně očekávám, že díky platnosti nové vyhlášky dojde ještě k dalšímu výraznému zvýšení poptávky po fotovoltaických řešeních. To by mohlo zahltit výrobu v Číně a způsobit nedostatek panelů na trhu. I proto jsme rádi, že jsme uzavřeli partnerství s evropským výrobcem,“ dodává Daniel Frejvald.

Intenzivní rozvoj solárních elektráren na střechách domů je nezbytný pro zajištění potřebné větší energetické nezávislosti domácností i firem. Velkým přínosem fotovoltaické střechy je proto rozšíření možností solárních technologií, které mohou lidé ve svých domech využívat.

Produkt byl poprvé fyzicky představen veřejnosti v září na veletrhu FOR ARCH. V soutěži E. ON Energy Globe, kam bylo přihlášeno 165 projektů, postoupil do finále.

Proč fotovoltaiku Wevolt?

 Přináší inovativní řešení solárního modulu nahrazujícího střešní krytinu.
▪ Odpadá nutnost instalace nosných konstrukcí pro solární panely, protože elektřinu může vyrábět přímo samotná střešní krytina.
▪ Instaluje se na střešní latě společně se střešní krytinou (je ve stejné výškové úrovni, zapadá do ní). Solární střešní moduly jsou navíc lehké a nezatěžují tedy nosnou konstrukci střechy. Jsou lehčí než střešní tašky, které v místě instalace nahrazují.
▪ Solární moduly lépe využijí dostupnou plochu střechy.
▪ Moduly nenarušují plášť a celkovou estetiku střechy, jsou vyřešeny tak, aby na střechu bez problémů pasovaly a vše dobře těsnilo.
▪ Systém zpřístupňuje solární technologie také u budov, kde je instalace solárních panelů z hlediska omezení stavebních úřadů problematická, nebo dokonce nereálná – např. u historických objektů.
▪ Úspora nákladů na běžnou střešní krytinu.

podle podkladů společnosti Wienerberger