Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Freedomek M – svobodné bydlení s materiály FERMACELL

V druhé polovině srpna byl ve Zlíně nedaleko filmových ateliérů otevřen nový prezentační Freedomek z dílny architekta Marka Štěpána z firmy Freedomky, s. r. o., Brno. Zlínský objekt, označený jako Freedomek M (medium), představuje novou generaci domů z nabídky tuzemského lídra a tvůrce trhu v oblasti „svobodného“ bydlení. Základním plošným konstrukčním materiálem tohoto nového Freedomku jsou sádrovláknité desky FERMACELL a FERMACELL Vapor.
Jejich vlastnosti a způsob montáže zaručují, že skladby obvodového pláště Freedomku (stěna, střecha, podlaha) jsou difuzně otevřené a požárně odolné. Díky speciálnímu kašírování na zadní straně desek FERMACELL Vapor je propustnost vodní páry redukována natolik, že odpadají další dodatečné parotěsné vrstvy v konstrukcích obvodových stěn. Přitom zůstávají zachovány vynikající vlastnosti originální sádrovláknité desky FERMACELL jakožto biologicky nezávadné konstrukční desky, protipožární desky a desky do vlhkých prostorů. Ekvivalentní difuzní tloušťka sd > 3 m umožňuje sádrovláknitou desku FERMACELL Vapor použít jako vnitřní opláštění (u Freedomků u stropů) nebo obklad pro konstrukce na bázi dřeva (u Freedomků na obvodových stěnách).
 
Freedomky skladba stěny KLASIKFreedomky skladba stěny TOP
 
Skladby stěn:
stěna (směrem zevnitř)
FERMACELL Vapor 12,5 mm
dřevěná sloupková konstrukce 60×140
FERMACELL 12,5
difuzně otevřená fasáda s dřevovláknitou izolací, dřevěný modřínový rošt
 
Skladby stropů:
strop (směrem zevnitř)
FERMACELL Vapor 12,5 mm
dřevěný rošt
konstrukce stropu s izolantem
provětrávaná mezera
OSB deska jako nosič krytiny
krytina – bitumenový pás
 
Nová generace Freedomku M představuje návrat ke kořenům bydlení, špičkovou technologii zpracování, nejlepší přírodní materiály ve spojení s nízkými provozními náklady a šetrnost k životnímu prostředí. Při vytváření Freedomku šlo ing. arch. Marku Štěpánovi o kvalitu použitých materiálů a pohodlí bydlení včetně nákladů na jeho pořízení a provoz. Namísto nejrůznějších „pseudoekologických“ technologií, které jsou v rámci konkrétního řešení neefektivní a spíše projekt prodražují a jen sledují líbivé trendy, obsahuje nová generace Freedomků technologie, které nabízí uživateli téměř bezúdržbové a beznákladové bydlení. Úsporu elektrické energie při vytápění zajišťují tepelněizolační vlastnosti stěny, jejíž tloušťka 30 cm odpovídá tepelněizolačním vlastnostem cihlové stěny o šířce 3,6 metru. Freedomek je vyroben z 95 procent ze dřeva, zateplení tvoří přírodní dřevovláknitá izolace Steico FLEX, která výborně izoluje, ale je také přirozeně odolná proti degradaci a sesedání. Její objemová hmotnost má navíc velmi pozitivní vliv na tzv. fázový posun, a tedy tepelnou pohodu v interiéru. Fasáda domu je zpracována ze severského modřínu.
 
Freedomek M – exteriérFreedomek M – obytná kuchyňFreedomek M – koupelna
 
Prvním majitelem Freedomku je v Mýtě u Tachova Ing. Martin Turner, který je i jeho smluvním výrobcem. Jeho pila B. Turner, s. r. o., vyrobila od začátku projektu více než 10 domků různého stupně velikosti, vybavení a konstrukcí. Dům se sériovým číslem 001 vyrobil pan Turner pro svou rodinu a je s ním maximálně spokojený. Na Freedomku oceňuje především svobodu, která nečítá jen možnost nainstalovat dům kamkoli chcete, ale především to, že se člověk nestává otrokem domu. Údržba je snadná a spolkne minimum času, velmi nízké jsou i provozní náklady. Jako člověk z oboru oceňuje i kvalitu provedení, stavba je podle něj provedena z velmi kvalitních materiálů. „Tam, kde jiné firmy s kvalitou u dřevostaveb končí, Freedomky začínají,“ říká Martin Turner.
Nově otevřený vzorový dům Freedomek M ve Zlíně s plochou 48 m² nabízí výrobce v základním provedení za 998 000 Kč bez DPH, v této ceně dostane zákazník dokončený dům na klíč včetně elektrického topení, vinylových podlahových krytin a s kompletně vybavenou koupelnou.
Společnost Freedomky využívá podporu JIC Innovation parku, který získal 3. místo v celosvětové soutěži The Best Incubator Award v kategorii Nejlépe mezinárodně zapojený inkubátor za rok 2011. Autor projektu Marek Jan Štěpán získal 1. místo v soutěži Grand Prix architektů 2012 v kategorii „rekonstrukce“. Ocenění za projekt Café Fara mu letos v květnu udělila Obec architektů.
 
Freedomek je důmyslně koncipované bydlení, jehož přednostmi jsou promyšlená organizace prostoru, kvalita provedení i ekologické parametry. Skýtá veškeré pohodlí a komfort podle vašich představ a požadavků. Je levnější než klasický byt a je řešen tak, že můžete být zcela nezávislí na inženýrských sítích. S Freedomkem budete svobodní – stačí pouze vhodný pozemek a rozhodnutí žít jinak než většina populace. 
podle podkladů společnosti Fermacell