Informace výrobců, Střechy

Generální rekonstrukce dvouplášťové střechy. Jaká jsou rizika, cena a záruky?

Konstrukce dvouplášťových rovných střech je bezesporu tou nejproblémovější součástí bytových domů, pokud jde o rekonstrukci. Rizika dvouplášťových střech jsou spojená s možností zatečení vody, promrzáním, kondenzací vlhkosti uvnitř dutiny, nevhodnou izolací, špatným odvětráváním, degradací dřevěných prvků, umístěním a vývody vzduchotechniky atd.

Cena se odvíjí od reálné situace, ale při porovnání nákladů na rekonstrukci versus přebudování na jednoplášťovou střechu hovoříme zhruba o 3krát nižší ceně na 1 m² ve prospěch rekonstrukce. Kvalitu stavebních detailů by měl ohlídat jeden generální dodavatel.

Zejména konstrukce střech s dřevěným záklopem jsou náchylné ke kondenzaci vodních par, kde následné bujení plísní a dřevokazných hub urychluje degradaci dřevěného záklopu. Když se v bytovém domě například vymění okna, obvodový plášť se tím utěsní a v domě se zvýší koncentrace vlhkosti. Vlhkost má snahu unikat stropní konstrukcí a kondenzuje v prostorách plochých střech, často odizolovaných jen 10 cm minerální izolace, škvárou nebo keramzitem. Na spodním panelu pod stávající izolací většinou není žádná funkční parobrzda, tím pádem se jedná o difuzně otevřenou konstrukci a veškerá vlhkost jde do prostoru dvoupláště, pod horní dřevěný záklop, na kterém je několik vrstev živičných izolací. Degradaci ještě urychlí špatná funkce odvětrání v případě malých nebo ucpaných atikových odvětrávacích otvorů.

Bytový dům v Nepomucké ulici v PrazeAplikace izolace je rychlá, s minimálními stavebními úpravamiIzolace dutiny dvoupláštové střechy s čidlem

Drahé návrhy
Některé firmy navrhují situaci řešit totálním rozebráním horního záklopu a vytvořením jednopláště, což je velký a zároveň zbytečný zásah. Pokud se navíc na místě kontrolní sondou zjistí, že horní dřevěný záklop je v pořádku a nemá žádnou degradaci, pak je jeho rozebrání zcela neodůvodnitelné. A drahé. Řešení uvedených problémů je v takovém případě u tohoto typu střech často proveditelné metodou doplnění izolace do stávajícího prostoru střechy a zajištění správného odvětrání.

Cena za postup
Aplikace izolace je rychlá, s minimálními stavebními úpravami. Výrazně se tak zkrátí čas opravy, který se u varianty „jednoplášť“ může protáhnout na měsíce. Důležitý je i výběr druhu izolace. Klíčovou vlastností je schopnost pracovat s vlhkostí.

Optimálním řešením pro tyto případy je foukaná celulózová izolace Climatizer Plus společnosti Ciur. Technologie zafoukávání garantuje vyplnění i těch nejmenších stavebních detailů, eliminuje tepelné mosty i stavební netěsnosti. Důležitá je schopnost absorpce a distribuce vlhkosti vznikající průběžnou činností. S vlhkostí se neumí snadno vypořádat každá izolace.

Technologie zafoukávání garantuje vyplnění i těch nejmenších stavebních detailů, eliminuje tepelné mosty i stavební netěsnostiVětrací komínky na střeše bytového domuVětrací komínky na střeše bytového domu

Přírodní celulózová izolace vlhkost na principu pijáku rozprostře v ploše a průvanem je postupně odvětrána. Generální oprava dřevěné dvouplášťové střechy – tedy aplikace izolace do dutiny, zhotovení a uzavření aplikačních otvorů, osazení odvětrávacích prvků, pokládka nové střešní krytiny z PVC fólie včetně klempířských prvků a hromosvod, se pohybuje na úrovni cca 1500–1800 Kč/m² bez DPH (DPH 15 %). Předělání na jednoplášť se pohybuje na úrovni cca 3000–3300 Kč/m² bez DPH. Kromě vyšší ceny tu jsou ještě rizika spojená se zatečením a velkou hlučností při demontáži stávajícího střešního pláště a následné montáži jednoplášťové skladby. Dále jsou nejasné vícepráce, které se mohou objevit po demontáži stávajícího pláště – nelze předvídat, co vše se ještě vyskytne.
V případě zadání generální dodávky opravy dvouplášťové střechy nabízí firma CIUR záruku deset let na generální dílo a také servisní smlouvu na 10 let.

Více informací najdete zde. Jak celé zateplení proběhlo v bytovém domě v Nepomucké ulici v Praze, se podívejte se na videu (Receptář prima nápadů).

Petr Čamra, vedoucí střediska aplikací izolací, CIUR, a. s.