Fasádní pláště, Informace výrobců, Střechy

Haus K. v Dölsachu s aluminiovými fasádami a střechami

Vila s názvem Haus K. je zasazena v kopci nad rakouským Dölsachem nedaleko Lienzu. Pozornost upoutá čistými geometrickými liniemi, dominantní prosklenou stěnou, zajímavě řešenou střechou a fasádou odrážející světlo. Architekt Jan Werner zdejší hory miluje stejně jako preciznost a rozmanité výzvy. Takovou výzvou jsou např. i požadavky klientů na udržitelnost a ekologický ráz domů. Werner, působící také jako docent na katedře architektury v Grazu, se jí zhostil s vervou sobě vlastní. Hliník je díky svým stabilním vlastnostem, odolnosti a přizpůsobivosti materiálem budoucnosti. Proto zvolil aluminiové fasády a střechy. Svou barvou připomínají místní šedozelený nerost serpentin.

Majitel „Domu K.“ si přál, aby materiály využité při stavbě byly ekologické a udržitelné z dlouhodobého hlediska. „Zvolili jsme tedy střešní a fasádní panely PREFA FX.12. Vyrábějí se hlavně z druhotně zpracovaného hliníku, který dovoluje téměř neomezenou recyklaci,“ popisuje Werner.

Haus K. v Dölsachu s aluminiovými fasádami a střechamiHaus K. v Dölsachu s aluminiovými fasádami a střechamiHaus K. v Dölsachu s aluminiovými fasádami a střechami

Haus K. v Dölsachu s aluminiovými fasádami a střechamiHaus K. v Dölsachu s aluminiovými fasádami a střechamiHaus K. v Dölsachu s aluminiovými fasádami a střechami

Všichni, kteří se podíleli na realizaci projektu, vyjádřili s materiálem mimořádnou spokojenost. „Panely se klempířům instalovaly výborně i proto, že jsou všichni naši zaměstnanci vyškolení na práci s produkty PREFA,“ chválil Gerald Ortner, šéf stavební firmy. Zákazník se navíc nemusí několik desítek let strachovat o údržbu materiálu, který je vysoce kvalitní, barevně stabilní, odolný za všech povětrnostních podmínek, a navíc se na něj vztahuje 40letá záruka.  O energetickou efektivitu se starají solární panely umístěné na střeše a vilu vytápí ekologicky hospodárná čerpadla. Tepelný komfort v budově v každém ročním období včetně dlouhých alpských zim zajišťuje zavěšený provětrávaný fasádní systém PREFA.

Vyučený tesař a vystudovaný architekt Jan Werner je velký detailista, který řeší každou maličkost. V Dölsachu pod jeho milovanými horami se mu však podařila kvalitní práce, se kterou může být rozhodně spokojený.

O projektu:
Název:
Dům K.
Země:
Rakousko
Lokalita:
Lienz
Typ stavby:
novostavba
Architekti: Jaweco Studio, arch. Jan Werner
Realizace: MSGO GmbH, Gerald Ortner
Typ fasády: PREFA střešní a fasádní panel FX.12, barva fasády P.10 světle šedá

podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte
foto Croce & WIR