Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

HELUZ a další společnosti vyzvaly vládu k podpoře moderních šetrných staveb

Společnost HELUZ je jedním z lídrů ve stavebnictví, kteří vyzvali vládu k podpoře moderních a šetrných staveb a dostupného bydlení. Stalo se tak na tiskové konferenci, která se uskutečnila z iniciativy České rady pro šetrné budovy v Praze dne 24. září 2020. K deklaraci nazvané NEW GREEN DEAL se dosud přihlásilo 83 společností a sdružení činných ve stavebnictví. Deklarace zdůrazňuje obrovský multiplikační efekt stavitelství s velkým potenciálem stát se motorem restartu ekonomiky.

Moderní, ekologicky ohleduplná a energeticky šetrná výstavba kromě nastartování ekonomiky může pomoci přiblížit se ke klimatickým cílům, které si stanovila Evropa a ústy šéfky komise Ursuly von der Leyenové je chce nyní ještě zpřísnit. Místopředseda vlády Karel Havlíček minulý týden v Českém rozhlasu řekl, že bez investic v řádu stovek miliard korun do výstavby a rekonstrukce budov a zvýšení jejich energetické účinnosti nemáme šanci cílů EU dosáhnout. Z investic do staveb a renovací budov mohou profitovat nejen velké stavební firmy, ale i střední a menší podniky a hlavně řemeslníci. To ukázala již studie Národní ekonomické rady vlády v době poslední krize po roce 2008.

Deklarace se zaměřuje na 5 tematických oblastí:
1. Budovy s nulovou spotřebou energie
2. Udržitelné materiály a cirkulární ekonomika
3. Hospodaření s vodou
4. Kvalitní prostředí
5. Vnější prostředí – cesta k uhlíkové neutralitě

Všechna tato témata jsou v souladu s filozofií společnosti HELUZ a jejich řešením se společnost dlouhodobě zabývá. Proto je podpora deklarace NEW GREEN DEAL logická a nabízí řadu synergií s dalšími signatáři, mezi které patří i Cihlářský svaz Čech a Moravy.

Celé znění deklarace najdete zde.

Společnost HELUZ se připojila k deklaraci NEW GREEN DEAL (zdroj: HELUZ)

tisková zpráva společnosti HELUZ

Související článek:
Motorem restartu ekonomiky budou investice do budov, musí ale být kvalitní