Fasádní pláště, Informace výrobců

Hliněné omítky Cemix

Jsou teplé, příjemné na dotek, originální a v posledních letech čím dál populárnější. Ve stavebnictví reprezentují trend ekologického a zdravého bydlení, návrat ke kořenům. Řeč je o hliněných omítkách. Hliněné omítky dnes nacházejí uplatnění při obnově historických budov i v segmentu novostaveb. S oblibou se používají u ekologických a nízkoenergetických objektů a u moderních dřevostaveb. Překvapivě je ale odborníci doporučují také k použití v panelácích, neboť mají pozitivní vliv na největší neduh panelových bytů, kterým je vlhkostní mikroklima.

Nabídka hliněných omítek je soustředěna především v rukou menších, úzce specializovaných dodavatelů, najdeme je ale i v sortimentu lídra na trhu, společnosti LB Cemix. Výhodou silné značky je špičková kvalita výrobků, opřená o dlouhodobé testování a vývoj, profesionální technické poradenství či spolehlivé a pružné dodávky. Produktová řada hliněných omítek od společnosti LB Cemix reprezentuje ucelený omítkový systém, který je naprosto rovnocenný s klasickými omítkovými systémy, založenými na vápenné nebo vápenocementové pojivové bázi.

Kompletní omítkový systém
Omítkový systém tvoří Cemix 401 Spojovací můstek Clay, který zajišťuje adhezi omítky k podkladu. Na něj se nanáší v tloušťce max. 20 mm jádrová vrstva z výrobku Cemix 482 Hliněná omítka hrubá (pro ruční zpracování) nebo Cemix 412 Hliněná omítka hrubá strojní (pro strojní zpracování). Jádrová omítka potřebuje dostatečný čas na vyzrání, na 1 mm tloušťky doporučuje výrobce zhruba jeden den zrání. Teprve poté může být nanášena ve vrstvě cca 2 mm vrchní vrstva z výrobku Cemix 433 Hliněná omítka jemná. I ta má přírodně hnědý odstín a jemnou strukturu. Na vyzrání 1 mm tloušťky omítky je opět zapotřebí jednoho dne. Hliněnou omítku jemnou je možné použít buď jako součást uceleného omítkového systému, anebo pro povrchovou úpravu klasických omítek. Její povrch se upravuje filcováním a je možné ho ponechat bez nátěru v přírodním hnědém odstínu nebo lze na omítku následně aplikovat systémový penetrační a interiérový nátěr.

Obliba hliněných omítek roste nejen mezi příznivci alternativního bydleníHliněné omítky skvěle akumulují teplo a vytvářejí pocit „hřejivého domova“Jsou krásné na pohled a příjemné na dotek

Skvěle se doplňují s ostatními přírodními materiály jako dřevo aj.Produktová řada hliněných omítek od společnosti LB Cemix

Snadné zpracování
Hliněnky se dají použít na nepálené tvarovky i pálené zdicí prvky. Mnoho stavebníků si myslí, že aplikace hliněných omítek je složitější než aplikace omítek klasických. Je tomu právě naopak, práce s nimi je příjemná a jde od ruky. Nejsou zapotřebí žádné ochranné pomůcky. Materiál je dobře zpracovatelný, dobře se tvaruje, upravuje i udržuje. Práci s hliněnými omítkami zvládnou i svépomocní stavebníci.

Přírodní materiál pro zdravý domov
Hliněné omítky se skládají ze dvou přírodních komponent – kameniva a hlíny. Hlavní přednost omítek? Díky pórovité struktuře mají vysokou absorpční schopnost a velmi dobře regulují vlhkost vzduchu v interiéru. Hlína má navíc antialergenní účinky, dokáže pohlcovat pachy a kouř, neobsahuje žádné chemické ani průmyslové přísady a má schopnost akumulovat teplo. Její tepelněakumulační schopnosti poznáte i na dotek, neboť stěny jsou charakteristické vysokou povrchovou teplotou.

V uzavřených prostorech tráví člověk více než dvě třetiny svého života, a tak by pro něj kvalita a zdravotní nezávadnost vnitřního prostředí měla být prioritou. Hliněné omítky do našich domovů vracejí přírodu a stejně jako dřevo, kámen nebo vlna pozitivně ovlivňují naši psychiku. Příroda nás vrací ke kořenům a energii nám dává, nebere.

podle podkladů společnosti LB Cemix